Αυξημένη παρουσία στην Ελλάδα θέλει η Παρευξείνια Τράπεζα

Νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων, για το ποσόν των 400 εκατ. ευρώ, εξετάζει στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η πολυμερής αναπτυξιακή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνια”).

Στην αποκάλυψη αυτή προχωρά με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρός της, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ihsan Ugur Delikanli), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία είναι σύνθετη και απαιτεί πολλά προπαρασκευαστικά στάδια.

Ο κ. Ντελικανλί τονίζει ότι «η τράπεζα εστιάζει σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως σε εξαγωγικές, καθώς και σε έργα υποδομής με υψηλό αναπτυξιακό αντίκτυπο, όπως οι πρόσφατες δανειοδοτήσεις προς τον ΟΤΕ, την Fraport και τα ΕΛΠΕ».

Αναφέρει ωστόσο ότι η Παρευξείνια Τράπεζα είναι «μεταξύ των πολύ λίγων πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών που είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν άμεσα μεσαίες και ορισμένες φορές και μικρές επιχειρήσεις».

Προσθέτει επίσης ότι «η χρηματοδότηση των ΜμΕ μπορεί να παρέχεται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εξετάζουμε περιπτώσεις παροχής χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων και υποστήριξης χρηματοδοτικής μίσθωσης για τη χρηματοδότηση των κεφαλαιουχικών δαπανών των ΜμΕ, μέσω ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Τέλος επισημαίνει ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές, ώστε σύντομα το ποσό των εκταμιευμένων δανείων στην Ελλάδα να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 183 εκατ. σήμερα, ξεπερνώντας τους στόχους της στρατηγικής που είχε καταρτιστεί» και προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα (μέσω των επιχειρήσεών της) εξελίχθηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο δανειολήπτη της Παρευξείνιας μετά την Τουρκία, έναντι της όγδοης θέσης που κατείχε μεταξύ 11 κρατών το 2015.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα