Αυτά ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές για το χρέος

Στην Ουάσιγκτον ταξίδεψαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία και θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού χρέους. Με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, αποκαλύπτει τι θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές για το χρέος.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα ζητήσει να υπάρξει ένα σταθερό ετήσιο όριο για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ. Από αυτό το ποσοστό, το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων, και το 7% για αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.

Οπως αναφέρει το Reuters, η Αθήνα επιχειρεί να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της ΕΕ για να έχει μια προστασία έναντι ενδεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Με αυτό τον τρόπο θα κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσουν στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα», ανέφερε μια πηγή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα».
Το πρακτορείο τονίζει ότι το χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 174,4% του ΑΕΠ, ή στα 337,6 δισ. ευρώ εφέτος.

Από το 2021, οπότε η χώρα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια του πρώτου προγράμματος, οι ετήσιες πληρωμές μόνο για το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν στο 15% το 2022 και το 2023. Από αυτές εξαιρούνται τα επιπλέον κόστη για τα έντοκα γραμμάτια

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα