Αυτά ζητούν οι Κινέζοι, αυτά δίνουμε εμείς!

Να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων να διευρύνουν την παρουσία τους στον Ελλαδικό χώρο, κυρίως μέσω του τομέα της ναυτιλίας και των εμπορευματικών μεταφορών ελπίζει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν περίπου 60 επιχειρηματίες.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της αντιπροσωπείας των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι καλά προετοιμασμένη και έρχεται σε μια εποχή βελτιστοποίησης των οικονομικών δεικτών της χώρας γεγονός που μπορεί πλέον να αναθερμάνει άμεσα το ενδιαφέρον των κινεζικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά.

Αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών για τα θέματα ναυτιλίας, τα κυριότερα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι, είναι τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και η ναυτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφοπλιστές Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Προκοπίου, Συμεών Παλιός, Νίκος Τσάκος, Θεόδωρος Βενιάμης, Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ήδη μεταξύ των εφοπλιστών που έχουν προσκληθεί επίσημα απο την κινεζική πλευρά και θα μεταβούν στην Κίνα, ενώ αναμένεται απάντηση και από τους κυρίους Λιβανό και Μαρινάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο του μεγαλύτερου διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας, του SASAC, που είναι ο κύριος μέτοχος σε 168 μεγάλες κινεζικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και της COSCO, βρίσκονται τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια και ειδικότερα οι εμπορευματικοί τους σταθμοί, τα Car Terminal, και οι προβλήτες κρουαζιέρας, που θα βρεθούν σύντομα σε διαδικασία αποκρατικοποίησης με τη μορφή συμβάσεων παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης το δρόμο της Hewlett Packard, μετά τη συμφωνία για μεταφορά των προϊόντων της από την Ασία μέσω της Ελλάδα, φέρονται ότι θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς διαβλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Μετά τη πρόσφατη συμφωνία της Hewlett Packard με Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Σουηδική ΙΚΕΑ, η LG από την Κορέα και η Lenovo από την Κίνα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίησή τους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι επόμενοι κύριοι στόχοι για την Ελληνική ναυτιλία είναι η προσέλκυση Κινέζικων τραπεζών στην Ελληνική αγορά, είτε με αγορά Ελληνικών τραπεζών, είτε με ίδρυση υποκαταστημάτων τους ή και γραφείο αντιπροσωπείας.

Την τελευταία διετία έχουν γίνει αρκετές διερευνητικές επαφές Κινέζικων τραπεζών όπως της CDB, της ICBC και της Bank of China, με Έλληνες αξιωματούχους και ανθρώπους της αγοράς και έχει διαγνωστεί η επιθυμία τους να επεκταθούν στη χώρα μας.

Πρόσφατα δύο ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα και την Κίνα ένωσαν τις δυνάμεις τους σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα για τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτικού τύπου καυσίμου των πλοίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα