Αυτές είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες – Πότε θα αντικαταστήσουν τις παλιές

Θέμα χρόνου είναι πλέον η αντικατάσταση των παλαιών αστυνομικών ταυτοτήτων με νέες, οι οποίες θα διαθέτουν αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η έκδοσή τους αναμένεται να γίνει μέσα στο 2019.

Οι δύο αρμόδιες επιτροπές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για την κατάρτιση των χαρακτηριστικών στις νέες ταυτότητες ολοκλήρωσαν από το περασμένο καλοκαίρι το έργο τους.

Η μία ασχολήθηκε με τις τεχνικές προδιαγραφές και η άλλη με την κατάρτιση σχεδίου νόμου. Το υλικό παραδόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και εκεί η διαδικασία λόγω του κόστους της έκδοσης (υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ) σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο.

Ο ανοιχτός διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί διαρκεί περίπου 15 μήνες, ενώ πρώτα το σχέδιο νόμου πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Στόχος είναι η προκήρυξη να γίνει μέσα στο 2017 και μέσα στο 2019 να εκδοθούν οι νέες ταυτότητες.

Αναμένεται δε να γίνουν προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στις δαπάνες έκδοσης για να μειωθεί η συμμετοχή από τους πολίτες.
Το σχέδιο προβλέπει σημαντική συμμετοχή του κράτους στο κόστος κατασκευής με στόχο, τουλάχιστον σε επίπεδο παραβόλων αυτό να μην ξεπερνάει τα 10 ευρώ κατ’ άτομο.


Οι νέες ταυτότητες οι οποίες θα έχουν στοιχεία ανάλογα με εκείνα του διαβατηρίου έχουν και το “ok” των Αμερικανών. Μάλιστα ειδικό κλιμάκιο της αρμόδια υπηρεσίας των ΗΠΑ επισκέφτηκαν τη χώρα μας στο πλαίσιο των ελέγχων της παράνομης μετανάστευσης και φαίνεται ότι τα στελέχη του έμειναν ικανοποιημένα από τις δικλείδες ασφαλείας των νέων ταυτοτήτων και έτσι δεν θα υπάρξει και πρόβλημα με τη visa.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα