Αυτή την καρέκλα ποιος θα την πάρει;

Το καλοκαίρι η Εθνική Ελλάδος βρέθηκε από το ζενίθ των «16» του Μουντιάλ στο ναδίρ της ήττας από τα Νησιά Φερόε, στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η επιλογή στο πρόσωπο του Κλαούντιο Ρανιέρι για το πόστο του Ομοσπονδιακού τεχνικού αποδείχθηκε ατυχέστατη, έως καταστροφική.

Από την απομάκρυνσή του μέχρι και σήμερα, η Ομοσπονδία δεν φρόντισε να επενδύσει στην παρουσία ενός τεχνικού, ο οποίος θα είχε όλον τον χρόνο στη διάθεσή του προκειμένου να ετοιμάσει τα πλάνα του.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ίδιο. Η ηγεσία στην ΕΠΟ άλλαξε. Στη θέση του Γιώργου Σαρρή, ανέλαβε ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει επιληφθεί με την ευθύνη της ανεύρεσης προπονητή. Το σκεπτικό του τεχνικού διευθυντή της Εθνικής εστιάζεται σε μία βασική παράμετρο. Την επαφή και τη γνώση του υποψήφιου με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο «τυπάρας» αναμένεται να καταλήξει στην τελική επιλογή ανάμεσα σε έξι υποψήφιους. Αυτό θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά από συνεργασία με τη  διοίκηση της ΕΠΟ και την ολοκλήρωση της φάσης της βολιδοσκόπησης προθέσεων.

Οι υποψήφιοι

Ο Γιώργος Καραγκούνης έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις επαφές του. Τελευταία συνάντηση που είχε, ήταν με τον Τιμούρ Κετσπάγια.

Οι υποψήφιοι έχουν μοιραστεί σε τρεις από την ελληνική αγορά και τρεις από την… ελληνική και πάλι, αλλά με εξωτερικές… καταβολές! Οι Έλληνες υποψήφιοι είναι οι Τάκης Λεμονής, Γιώργος Δώνης και Άγγελος Αναστασιάδης. Οι τρεις «εξωτερικοί» είναι οι Σέρχιο Μαρκαριάν, Μίτσελ Γκονζάλεθ και Τιμούρ Κετσπάγια.

Η κάθε περίπτωση έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Οικονομικό θέμα δεν τίθεται, καθώς το διαθέσιμο μπάτζετ της ΕΠΟ υπερκαλύπτει το βαλάντιο όλων. Η πιο ακριβή προοπτική είναι αυτή του Μίτσελ Γκονζάλεθ, ο οποίος πάντως συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς ο ίδιος δεν φέρεται διατεθειμένος να επιστρέψει τόσο σύντομα στην Ελλάδα, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν και κατά πόσο θα γινόταν «αποδεκτή» από τον Ολυμπιακό μία ενδεχόμενη απόφασή του να αναλάβει την εθνική ομάδα. Ο Ισπανός έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί να εργαστεί στη χώρα του, ενώ πράγματι είναι νωπές ακόμη οι μνήμες του από το αιφνίδιο –για τον ίδιο– «διαζύγιο» με τον σύλλογο του Πειραιά. Σίγουρα διαθέτει γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου και της αξίας των ποδοσφαιριστών, αλλά δεν διαθέτει εμπειρία από εθνικές ομάδες και τον τρόπο που λειτουργούν. Το γεγονός, πάντως, ότι το όνομά του έχει κυκλοφορήσει ανάμεσα στους υποψήφιους διαδόχους του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε για τον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας, μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να δεχθεί τη θέση που του προτείνει η ελληνική Ομοσπονδία.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια εμφανίζεται ως φαβορί, καθώς καλύπτει και τα τρία κριτήρια που έχει θέσει η ΕΠΟ και ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο Γεωργιανός είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς αγωνιζόταν για χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα και ως προπονητής έχει καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού. Δεύτερον, διαθέτει εμπειρία από εθνική ομάδα, όντας προπονητής της Γεωργίας μέχρι πρότινος. Τρίτον, είναι πάντα ενημερωμένος για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν είναι μία ιδιόμορφη περίπτωση. Διαθέτει τεράστια εμπειρία από εθνικές ομάδες, με συμμετοχές σε Μουντιάλ και μεγάλες επιτυχίες. Έχει δουλέψει στην Ελλάδα και γνωρίζει την ιδιαίτερη ψυχολογία. Όμως, έχει και δύο αρνητικά. Πρώτον, είναι πλέον αρκετά μεγάλος (71 ετών) και, δεύτερον, απέχει αρκετό καιρό από την ελληνική πραγματικότητα.

Οι Έλληνες

Στις… ελληνικές λύσεις, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η υποψηφιότητα του Άγγελου Αναστασιάδη έχει χάσει πολύτιμο έδαφος, καθώς έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ και έχει επικεντρώσει την προσπάθειά του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Διαθέτει εμπειρία από εθνική ομάδα, καθώς εργάστηκε για πολλά χρόνια και με μεγάλη επιτυχία στον πάγκο της Κύπρου.

Ο Τάκης Λεμονής διαθέτει σαφώς ικανότητα και γνώση, αλλά δεν διαθέτει εμπειρία από εθνική ομάδα. Για τον λόγο αυτόν η επιλογή του Έλληνα κόουτς ανάμεσα στους υποψήφιους προκαλεί έκπληξη, καθώς υπάρχουν άλλες αξιόλογες περιπτώσεις από την ελληνική αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να απασχολήσουν την ηγεσία της ΕΠΟ και τον Γιώργο Καραγκούνη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Γιώργο Δώνη, ο οποίος έχει σημαντικές επιτυχίες σαν κόουτς ομάδων, αλλά δεν έχει δουλέψει σε πάγκο Εθνικής.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΕΠΟ βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να λάβει την απόφασή της. Εξάλλου, εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που είχε, αφήνοντας πολύτιμο χρόνο να περάσει για ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει λυθεί με… συνοπτικές διαδικασίες. Η Ελλάδα χρειάζεται να πετύχει την υπέρβαση για να προκριθεί στα τελικά του EURO της Γαλλίας, το 2016. Οι αποτυχίες από τον Σεπτέμβριο και έπειτα έφεραν στο μυαλό θύμησες από την Εθνική παλαιότερων δεκαετιών, όταν αντιμετωπιζόταν από τους αντιπάλους της ως εύκολο θύμα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει μία πρωταθλήτρια Ευρώπης και το όνομά της μετράει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, κάτι που δεν αξιοποίησε η προηγούμενη διοίκηση. Η Εθνική έπρεπε να έχει ήδη προπονητή στον πάγκο της, ο οποίος να καταστρώνει τα πλάνα του και να δουλεύει πάνω στο… θαύμα που απαιτείται για την πρόκριση. Όπως και να έχει, η επιλογή του νέου προπονητή θα είναι η τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα