Αυτοί είναι οι ληστές με το πυρακτωμένο σίδερο – Πώς δρούσαν, τι «μπάζα» έκαναν

Μπορεί οι ληστές με το πυρακτωμένο σίδερο να έφυγαν από το διαμέρισμα της 85χρονης Δέσποινας Σκούρτη στην Κυψέλη με μόλις 60 ευρώ, ωστόσο η συνολική λεία τους από κλοπές και διαρρήξεις κατοικιών υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο και διέπρατταν συστηματικά διακεκριμένες κλοπές και ληστείες σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (σ.σ. έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από 30 περιπτώσεις). Τη σπείρα των σκληρών κακοποιών, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Κατά την διάρκεια ειδικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ειδικότερα, πρόκειται για έξι Γεωργιανούς (ηλικίας 19, 28, 32, 34, 37 και 38 ετών) και έναν 34χρονο από το Καζακστάν, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας 47χρονος από τη Γεωργία. Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των ληστειών και διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αντίστασης, καθώς και για παραβάσεις των νόμων για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Δεν δίσταζαν να προκαλέσουν βαριές σωματικές βλάβες

Οι δράστες δεν δίσταζαν να ασκήσουν ιδιαίτερα σκληρή σωματική βία στα θύματά τους, ώστε να τα εξαναγκάσουν να τους υποδείξουν τα σημεία-κρυψώνες με χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας και χρηματοκιβώτια, ενώ κατά τη διάρκεια ληστείας σε σπίτι στην Κυψέλη, προκάλεσαν βαριά σωματική βλάβη με ηλεκτρικό σίδερο σε 85χρονη γυναίκα.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα. Αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν, ενώ προετοίμαζαν τις ενέργειες τους κάνοντας «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους κατά την διάρκεια των διαρρήξεων. Οι δράστες στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δύο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία που είχαν βάλει ως στόχο, παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Ένας 34χρονος ΑμεΑ από το Καζακστάν ο εγκέφαλος

Τον ρόλο του συντονιστή είχε ο 34χρονος από το Καζακστάν, ο οποίος επόπτευε την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με αναπηρία δεν κινούσε υποψίες με την παρουσία του. Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών-κλειδαριών ασφαλείας, πολλές από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ήταν τέτοια η ικανότητά τους στην παραβίαση κλειδαριών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά «πασπαρτού».

ARSENIDZE ή DEVNOZASHVILI ή DIMITROV ή SINKEVICHIUS (ον) OTARI ή DIMITAR ή PAVLIUS του AVTANDIL ή PAVLINOV ή GIVIN και της AFTO MAIA ή MAIA ή GEORGIA , γεννηθέντα 18-5-1986 ή 21-10-1980 ή 21-5-1981 στη Γεωργία ή Βουλγαρία ή Λιθουανία
ARSENIDZE ή GAVNIDZE ή SULABERIDZE ή GAGNIDZE (ον) MAMUKA ή LEVAN ή MEVLUD του NIKOLOZ ή GEORGIUS ALEXANDRE και της TAMARA ή LEILA ή MAGULI ή MAGULI LEILA , γεννηθέντα την 27-4-1967 ή 23-2-1968 στη Γεωργία – ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ
GASPARYAN ή GAMJASHVILI (ον) RUBEN ή GOGA του ANZOR και της IRINA , γεννηθέντα 10-1-1987 στη Γεωργία
KEKELIDZE ή VASHADZE ή MARTYNOV ή MINDADZE (ον) MIHAIL ή MICHAIL ή GIGI ή VALERIY ή GABRIEL του MALHAZI MALKHAZI ή MERABI ή STEFAN ή MALKHAZ και της LIAVA ή LIANA ή LALI ή MARINA , γεννηθέντα 1977 ή 1980 ή 1981 στη Γεωργία ή Ρωσία
KHERKHADZE ή DZODZOASHVILI ή DZODZO ASHUILI ή ASHUILI DZODZO ή OZODZUASHVILI ή DZODZUASHVILI (ον) ZAZA ή BADRI ή BARDI του ALEKSANDRE ή TEMURAZ ή TEI MURAJ ή MURAJ TEI και της DARIKO ή IRINA , γεννηθέντα 19-5-1975 ή 14-12-1978 στη Γεωργία
KHERKHADZE (ον) ANANO του ZAZA και της SOPIO , γεννηθείσα 16-1-1998 στη Γεωργία
PKHAKADZE ( o ν) SOPIO του AVTANDIL και της NELI , γεννηθέντα 5-2-1978 στη Γεωργία – ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ
SAKAND Ε LIDZE (ον) SOPIKO του SAMSON και της ZHUZUNA AMBROLADZE , γεννηθέντα 25-5-1977 στη Γεωργία
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα