ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στο… καλάθι της αντισυνταγματικότητας οι «αλχημείες» Σκουρλέτη

«Δεν θα έχει καμία τύχη. Δεν το τόλμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έψαξε το θέμα πολύ καλά», σχολιάζει στην «Α» πρώην περιφερειάρχης που θα είναι εκ νέου υποψήφιος

Σε αλλαγή σχεδίων υποχρεώνεται ο Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με την αλλαγή του χρόνου πραγματοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και αυτό διότι, όπως ενημερώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, τα σχέδιά του προσκρούουν στο Σύνταγμα.

Το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο: διαχωρίζονται οι κάλπες των ευρωεκλογών από εκείνες των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι δεύτερες τοποθετούνται λίγους μήνες αργότερα και παράλληλα προγραμματίζονται και εθνικές εκλογές κατά προτίμηση αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές. Φυσικά, στόχος δεν ήταν κάποια… καλύτερη λειτουργία, αλλά η εκτόνωση του εκλογικού σώματος, οπότε όταν θα ερχόταν η ώρα της εθνικής αναμέτρησης να περιοριστούν οι απώλειες σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αυτό σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς επί της ουσίας αυτό θα διπλασιαζόταν λόγω των αποζημιώσεων που προβλέπονται. Μικρή σημασία όμως κάτι τέτοιο έχει, μιας και υπεράνω όλων φαίνεται πως είναι η κομματική επιβίωση.

Το είχαν σκεφτεί κι άλλοι…
Εκείνο που δεν γνώριζε ο υπουργός Εσωτερικών είναι πως μια αντίστοιχη σκέψη είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πριν από μερικά χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τότε αφορμή ήταν η μικρής διάρκειας θητεία των προηγούμενων διοικήσεων (3,5 χρόνια) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξετάσει το ενδεχόμενο οι θητείες τους να παραταθούν για μερικούς μήνες. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε σύντομα όμως, καθώς όπως διαπίστωσε η τότε κυβέρνηση θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που προσπαθούσε να λύσει.
Σήμερα, τα σχέδια του Πάνου Σκουρλέτη σκοντάφτουν πάνω στο ίδιο το Σύνταγμα. Η παράταση της θητείας δεν προβλέπεται, ενώ έκτακτες ανάγκες δεν προκύπτουν. Ειδικά με δεδομένο πως ο υπουργός σχεδιάζει ήδη σχεδόν δυο χρόνια νωρίτερα την αλλαγή των ημερομηνιών.
Ταυτόχρονα, στο γραφείο του υπουργού έχουν φτάσει πληροφορίες που θέλουν τα λοιπά κομματικά επιτελεία να προετοιμάζονται για τη μάχη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εφόσον ο υπουργός Εσωτερικών επιμείνει στην απόφασή του, τότε οι κομματικοί υποψήφιοι, κατά μόνας στην πλειοψηφία τους, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας τη συνταγματικότητα της αλλαγής αυτής.
«Δεν θα έχει καμία τύχη. Δεν το τόλμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έψαξε το θέμα πολύ καλά. Κατέληξε γρήγορα στο συμπέρασμα πως μια και μόνο προσφυγή ήταν αρκετή να τινάξει τις εκλογές στον αέρα. Δεν θα το τολμήσουν ούτε τώρα από την κυβέρνηση. Εκτός και αν το κάνουν για να προκαλέσουν τις εντυπώσεις», σχολιάζει στην «Α» πρώην περιφερειάρχης ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ
ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ. ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ. ΣΤΟΧΟΣ; Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

 

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος
Την ίδια ώρα ο Π. Σκουρλέτης εξετάζει ακόμη μία αλλαγή: αυτή του εκλογικού συστήματος. Στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν πεισθεί πως το σύστημα της απλή αναλογικής μπορεί να λειτουργήσει στην Αυτοδιοίκηση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σχετικά σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Θήβα, τονίζοντας ότι «είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση και όχι ένα τρικ της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο –όπως ανοήτως μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση– θέλει να το χρησιμοποιήσει για να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δήμους. Δεν το ήξερα ότι όταν έχεις την απλή αναλογική ώστε ό,τι ψηφίζεις να βγαίνει από την κάλπη, είναι τρόπος άλωσης, και δεν είναι άλωση και καλπονοθεία το να έχεις διάφορα παραμορφωτικά εκλογικά συστήματα τα οποία αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση. Προφανώς ξεβολεύονται διαφόρων ειδών κατεστημένα».
Απαντώντας για το ίδιο θέμα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για στεγανά και αντιλήψεις που σπάνε σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα τοπικών παραγόντων που δεν είναι στον δικό μας χώρο, και οι οποίοι διαπιστώνουν το δυναμισμό αυτής της λογικής».
«Εμείς υποστηρίζουμε ότι ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής θα δώσει ώθηση στις συνθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατεστημένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φοβούνται την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, που θα δημιουργήσει νέες συνθέσεις και συνεργασίες ιδιαίτερα στα θέματα του συμμετοχικού προϋπολογισμού», σημείωσε.
Κατά τον κ. Σκουρλέτη, δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής, γιατί αυτό διώχνει τους πολίτες. «Είναι λάθος να την αντιλαμβανόμαστε, όπως κάποιοι τοπικοί παράγοντες το κάνουν, ως προθάλαμο για να μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στον α΄ γύρο θα γίνεται εκλογή του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου με απλή αναλογική και στον β΄ γύρο μεταξύ των δύο πρώτων θα εκλέγεται δήμαρχος/περιφερειάρχης αυτός που παίρνει 50%+1.
Αυτό σημαίνει ότι οι διοικήσεις που θα προκύπτουν θα στηρίζονται σε δύο και τρεις συνδυασμούς, δηλαδή θα υπάρχουν αντιδήμαρχοι και από τον δεύτερο και από τον τρίτο συνδυασμό.
Όσον αφορά τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία, ο Π. Σκουρλέτης προτείνει «η έγκριση διαφόρων αποφάσεων, ακόμη και του προϋπολογισμού, μετά από δύο-τρεις άκαρπες συνεδριάσεις να γίνεται με σχετική πλειοψηφία». Επίσης, για τον προϋπολογισμό είπε ότι μπορεί να «σπάει», και να ψηφίζονται ξεχωριστά για παράδειγμα οι δαπάνες μισθοδοσίας ή άλλες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δήμου.
Ο σχεδιασμός πάντως αυτός είναι μία ακόμα αιτία πολέμου για τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι προβλέπουν παντελή ακυβερνησία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα