Αύξηση κερδών για τον ΟΤΕ

Αύξηση 2,4% στα προσαρμοσμένα κέρδη γ’ τριμήνου του 2017, τα οποία ανήλθαν σε 76,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο ΟΤΕ. Παράλληλα, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 991,2 εκατ. ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο, καταγράφοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,7%.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, οι θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα συνεχίζονται, ενώ παραμένει δύσκολο το περιβάλλον σε Ρουμανία και Αλβανία.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο ΟΤΕ εμφάνισε αύξηση 1,1% στο προσαρμοσμένο EBITDA και ενίσχυση περιθωρίου κατά 60 μονάδες βάσης σε 41,2%. Όσον αφορά την σταθερή τηλεφωνία, η αύξηση πελατών με υπηρεσίες οπτικής ίνας ενισχύει τις ευρυζωνικές επιδόσεις, ενώ προβλέπεται ολοκλήρωση νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα της α’ φάσης ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών (13 χιλ. καμπίνες & 43 χιλ. χιλιόμετρα οπτικής ίνας), η νέα φάση για το 2018 προβλέπει περίπου 4 χιλιάδες καμπίνες. Στην κινητή τηλεφωνία καταγράφεται αύξηση 2,1% στα έσοδα από υπηρεσίες και 7,6% προσαρμοσμένο EBITDA λόγω αύξησης εσόδων από data και περιαγωγή.
Τι δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2017, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Για ένα ακόμη τρίμηνο, πετύχαμε συνολικά καλές λειτουργικές επιδόσεις.

Στην Ελλάδα, οι πολυετείς επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο ενίσχυσαν τα συνολικά έσοδα λιανικής, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η μόνη αρνητική επίδραση προήλθε από ρυθμιστικές αποφάσεις που είχαν αντίκτυπο στα έσοδα χονδρικής.

Στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε πολύ ισχυρό περιθώριο EBITDA, χάρη στη σημαντική αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τον έλεγχο του κόστους σε όλους τους τομείς.

Στη Ρουμανία, οι υπηρεσίες σταθερής επηρεάστηκαν θετικά από τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για συνδυαστικές υπηρεσίες, ωστόσο, οι συνθήκες στις διεθνείς δραστηριότητές μας παραμένουν δύσκολες. Γι’ αυτό και έχουμε δρομολογήσει μια σειρά δράσεων για τον περιορισμό του κόστους και την ενίσχυση της κερδοφορίας.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις μας φέτος έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που θα συνεχιστεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων δικτύων και υπηρεσιών FTTC, 4G & 4G+, που ανοίγουν το δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και ενισχύουν την εμπειρία των πελατών.

Στα τέλη Νοεμβρίου θα διαθέσουμε εμπορικά νέες ταχύτητες από τις καμπίνες vectoring που εγκαταστήσαμε ή αναβαθμίσαμε, αποκτώντας τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα ευρυζωνικών υπηρεσιών για όλες τις κατηγορίες πελατών.

Η αύξηση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς θα συμβάλλει στην ενίσχυση των λειτουργικών μας επιδόσεων και της κερδοφορίας μας.»

Για το δ΄ τρίμηνο του 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ δεν αναμένει σημαντικές μεταβολές στους λειτουργικούς παράγοντες και τις τάσεις που επικρατούν από την αρχή του έτους. Στην Ελλάδα, οι τάσεις αναμένεται να παραμείνουν εν γένει θετικές, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη σημαντική ενίσχυση των υπηρεσιών data κινητής, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής θα συνεχίσουν να μειώνονται. Οι επιδόσεις στη Ρουμανία και την Αλβανία θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Ο Όμιλος εφαρμόζει μια σειρά από δράσεις μείωσης του κόστους που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας στο μέλλον. Για να υποστηρίξει τις σημαντικές δράσεις ανάπτυξης που υλοποιεί, ο Όμιλος ΟΤΕ επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις του σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, η α’ φάση των επενδύσεων σε FTTC ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ ενώ επίκειται και η εμπορική διάθεση, ώστε η εταιρεία να επωφεληθεί από την αυξημένη διαθεσιμότητα και την ταχύτατη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Κατά συνέπεια, η Διοίκηση αναμένει ότι οι επενδύσεις θα φτάσουν στο υψηλότερο σημείο το 2017, και θα ανέλθουν σε περίπου 800 εκατ.

Λόγω της αύξησης των επενδύσεων καθώς και μίας υποαπόδοσης στο EBITDA στις διεθνείς δραστηριότητες, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2017 θα διαμορφωθούν σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα