Αύριο η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση του Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής

Κρίσιμη για την πορεία προς το συνέδριο θεωρείται η συνεδρίαση του νεοσύστατου Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη. Βασικό θέμα θα αποτελέσουν η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής  που θα κινήσει τις  διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο στις αρχές με μέσα Μαρτίου του 2018.

Το  εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει η Φώφη Γεννηματά και συμμετέχουν οι  Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα αποφασίσει επίσης διάφορα διαδικαστικά θέματα, σημαντικά όμως για τις πολιτικές ισορροπίες εν όψει του συνεδρίου, με στόχο την όσμωση  των διαφόρων χώρων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Αναμένεται στη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής να ληφθούν υπόψη τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής για την ανάδειξη αρχηγού και οι πολιτικές κινήσεις που συμμετέχουν στη συγκρότηση του νέου φορέα. Κλειδί αποτελεί και η αναλογία των εκλεγμένων συνέδρων και των θεσμικών, δηλαδή εκπροσώπων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης,  τους συνδικαλιστές, προσωπικοτήτων κ.α.

Σημαντικό θέμα, επίσης, είναι το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο του νέου φορέα. Η πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οι διαφορές

Τόσο στην προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη της ηγεσίας  όσο και στη συνέχεια έγινε σαφές, ακόμη και από την ορολογία που χρησιμοποιούν οι επικεφαλής των δυνάμεων που συμμετέχουν στην συγκρότηση του νέου κόμματος, ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την πολιτική ταυτότητα του.

Η Φώφη Γεννηματά,  σε συνέντευξή της στην Πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias», δίνοντας το πολιτικό στίγμα που η ίδια επιθυμεί για το νέο κόμμα, αναφέρει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, μια σύγχρονη κέντρο-αριστερά που μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή και πραγματική ελπίδα στον τόπο. Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η αλληλεγγύη είναι οι τρεις κύριοι στόχοι μας». 

Από την άλλη πλευρά οι κ.κ Θεοδωράκης και Καμίνης χρησιμοποιούν όρους που υποδηλώνουν έναν ευρύτερο χώρο, όπως Προοδευτική παράταξη και Προοδευτικό Κέντρο. «Δεν είμαστε απλώς η κεντροαριστερά. Είμαστε φιλελεύθεροι, προοδευτικοί, κεντρώοι, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστεροί. Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίζει με κάθε ευκαιρία ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην πορεία προς το συνέδριο θα υπάρχουν τα κείμενα προς διαβούλευση, όπου θα συζητηθούν τόσο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, όσο και το πρόγραμμα και οι θέσεις για την Οικονομία, την Παιδεία, την ανάπτυξη, τους θεσμούς κ.α.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα