Βάζει τον… Βαγγέλη στη θέση του η ΔΕΗ

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, και χωρίς καν να έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπήρξαν δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου που αναφέρονταν σε «οριστική απόφαση που δικαιώνει την Αλουμίνιον», σε «οριστική δικαίωση της Αλουμίνιον» και άλλα παρόμοια.

Το πώς, τώρα, κάποια μέσα ενημέρωσης έφτασαν στο σημείο να.. τελεσιδικήσουν για τη δήθεν δικαίωση της εταιρείας του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι απορίας άξιον. Κι αυτό διότι τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης κατάφεραν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους χωρίς να έχουν διαβάσει την απόφαση της Κομισιόν, μιας και η τελευταία ΔΕΝ είχε δημοσιευθεί! Αποκλειστικές πηγές από το περιβάλλον της Επιτροπής; Μαντικές ικανότητες; Όπως και να έχει, το πόσο είναι διατεθειμένος να εκτεθεί κάποιος είναι προσωπικό του θέμα και δεν μας αφορά.
Αυτό που μας αφορά είναι το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και με βάση μόνο αυτό η «Α» έχει ως γνωστόν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της Διαιτησίας και των χρεών της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ (και τη ΔΕΠΑ), και ήταν προφανές ότι θα ασχολούταν και με την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν το κάναμε, όμως, στο προηγούμενο φύλλο μας, γιατί αναμέναμε τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης, μιας και τα δημοσιεύματα βασίζονταν σε πληροφορίες που διοχετεύονταν «φιλτραρισμένες» από συγκεκριμένη πηγή, και εμείς έχουμε ως αρχή πρώτα να διαβάζουμε οι ίδιοι κάποιο έγγραφο και μετά να το σχολιάζουμε.
Εν τω μεταξύ, λοιπόν, δημοσιεύτηκε και επισήμως η συγκεκριμένη απόφαση της Ε.Ε., τη διαβάσαμε και εμείς αλλά και η ΔΕΗ, η οποία στις 22 Απριλίου εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου μέσα σε λίγες γραμμές λέει τα αυτονόητα. Παραθέτουμε αυτούσια τα όσα αναφέρει η ΔΕΗ επί του συγκεκριμένου θέματος:

«ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

Η ΔΕΗ Α.Ε. ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ
Αναφορικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού – “ΓΔΑ”), η οποία κοινοποιήθηκε στην Επιχείρηση στις 17-04- 2015, για την τιμολόγηση της ΑτΕ το διάστημα 1-07-2010 έως 31-12-2013, η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1. Η Επιχείρηση μελετά την απόφαση, την οποία εξέδωσε η ΓΔΑ, ενώ εκκρεμεί σχετική εκδίκαση στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε., προκειμένου να καθορίσει την τακτική της και να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών. Σημειωτέον, ότι κάποιες ερμηνείες που δίδονται από μερίδα του Τύπου, με τις οποίες επιχειρείται να συνδεθεί η εν λόγω απόφαση με το κόστος και την τιμολόγηση τόσο της ΑτΕ όσο και των άλλων καταναλωτών Υψηλής Τάσης, δεν έχουν καμία απολύτως βάση.
Σε ό,τι αφορά σε αυτήν καθαυτή την απόφαση αλλά και τη στάση της Πολιτείας σχετικά με την υπόθεση όπως εκφράστηκε από τον προηγούμενο Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά, που πρέπει να απαντηθούν».

Μετά το δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, λοιπόν, εμείς έχουμε να προσθέσουμε μόνο δυο πράγματα:
1] Το σχόλιό μας ότι η απόφαση αυτή της Ε.Ε. αφορά τον τύπο, το κατά πόσο δηλαδή η τιμή της διαιτησίας μπορεί να αποδοθεί σε κρατική απόφαση, παρέμβαση ή επήρεια, και όχι την ουσία, αν δηλαδή η τιμή αυτή είναι πάνω ή κάτω του κόστους της ΔΕΗ, καθώς και αν η διαδικασία αυτή καθεαυτή της διαιτησίας ήταν νόμιμη ή παράνομη, πράγματα για τα οποία θα αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.
2] Την απορία μας για την «παρεμπιπτόντως» αναφορά της τιμής των 30,87 €/MWh, ως μέσο όρο των τιμολογίων για μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη το 2013. Για ποιο λόγο; Γιατί το νούμερο αυτό είναι από στοιχεία της CRU, μιας εξειδικευμένης μεν, ιδιωτικής όμως συμβουλευτικής εταιρείας, τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει επίσημη δημοσίευση από το δικό της προσωπικό, του Ιανουαρίου του 2014, και η οποία μάλιστα υπεβλήθη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τίτλο «Energy prices and costs in Europe» (μτφ. «Ενεργειακές τιμές και κόστη στην Ευρώπη»). Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν τη μελέτη, ο μέσος όρος της τιμής με την οποία προμηθεύονται ρεύμα οι βιομηχανίες αλουμινίου στην Ε.Ε. είναι 44,7 €/MWh, δηλαδή +10% από την τιμή της διαιτησίας, ειδικά δε για τις βιομηχανίες αλουμινίου που αγοράζουν ρεύμα από τρίτους, όπως η Αλουμίνιον, ο μέσος όρος της τιμής προμήθειας είναι 56 €/MWh, δηλαδή +40% από την τιμή της διαιτησίας!
Και ένα σχόλιο για την αναφορά της ΔΕΗ στην περίεργη στάση της Πολιτείας σχετικά με την υπόθεση, όπως αυτή εκφράστηκε από τον προηγούμενο γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, και για την οποία προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο προηγούμενος γ.γ. του ΥΠΕΚΑ ήταν στη θέση του επί θητείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Μάκη Παπαγεωργίου. Όταν, λοιπόν, εμείς γράψαμε σε άρθρο στην εφημερίδα μας για διαχρονική στήριξη των συγκεκριμένων αρμόδιων υπουργών στην Αλουμίνιον, εις βάρος της ΔΕΗ, του Δημοσίου και των καταναλωτών, δεχτήκαμε από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο και την Αλουμίνιον αγωγή ύψους κάποιων εκατομμυρίων ευρώ για δήθεν δυσφήμισή τους.
Να δούμε, λοιπόν, τον κ. Μυτιληναίο αν θα κάνει τώρα αντίστοιχη αγωγή και προς τη ΔΕΗ ή θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι η τακτική του αυτή είναι μόνο για να φιμώνει όσους δεν παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως του αρέσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα