Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Ασπίδα» για Κυριάκο, «βέλη» για Άδωνι

Απρίλιος 1976. Τρία χρόνια πριν από το 1o Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, σε μία ταβέρνα δίπλα στην λίμνη Βόλβη, ένα ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ με ιδιαίτερη δυναμική στους κόπους της νέας γενιάς του κόμματος αναγιγνώσκει μια «προκήρυξη». Ο λόγος για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Απρίλιος 1979. Μία ημέρα πριν από το 1ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της «γαλάζιας» παράταξης στην Χαλκιδική, ένας νεαρός, ψηλός, μυστακοφόρος δίνει αντίγραφα της «προκήρυξης» σε μία καθαρίστρια του ξενοδοχείου που διέμεναν τα στελέχη της Ν.Δ. και της λέει επί λέξει: «Ο Καραμανλής έδωσε εντολή να τα μοιράσετε μέχρι το πρωί κάτω από τις πόρτες των συνέδρων». Η γυναίκα, με δέος μόλις άκουσε το όνομα του «Εθνάρχη», σπεύδει να εκτελέσει την εντολή. Το επόμενο πρωί ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα βρει κάτω από την πόρτα του δωματίου την δακτυλογραφημένη «προκήρυξη», με την οποία ζητείτο η μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε κόμμα αρχών, με θέσεις και πλήρες καταστατικό, από κόμμα προσωποπαγές και αρχηγοκεντρικό που ήταν από την ίδρυσή της, το 1974. Εξοργισμένος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχωρά στην διαγραφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άλλων επιφανών μελών της Νεολαίας του κόμματος, όπως ο Γιώργος Σούρλας, ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Φούτζιλας κ.ά.

Οκτώβριος 2017. Ενάμιση μήνα πριν από το 11ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο, ένα «συνέδριο αρχών και θέσεων, μέσα από το οποίο θα συνδιαμορφώσουμε και θα επικυρώσουμε τους κεντρικούς άξονες των προγραμματικών μας θέσεων», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφασίζει να… «χτυπήσει» ξανά.

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο χώρος δεν είναι ταβέρνα, αλλά το συνεδριακό κέντρο της Τραπέζης Πειραιώς στον πεζόδρομο της Κατούνη στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Το κείμενο δεν είναι «προκήρυξη», αλλά πολιτικό μανιφέστο. Παρόντες δεν είναι τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, αλλά όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Βόρεια Ελλάδα (πλην του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (και αντίπαλός του στις εσωκομματικές εκλογές) Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και πλήθος κόσμου. Μπορεί ο ψηλός, μυστακοφόρος και πολύπειρος πλέον πολιτικός να ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε μάθει να είμαστε στρατιώτες στην μάχη για τις αρχές και τις αξίες του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας», ωστόσο προκάλεσε προβληματισμό και ερωτήματα σε πολλούς στην Πειραιώς.

Έκλεισαν οι λογαριασμοί
Όπως φάνηκε από την παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Θεσσαλονίκη, οι λογαριασμοί του 2015, με τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Ανδρέα Παπαμιμίκο, έχουν κλείσει οριστικά. «Πάντοτε οι εσωκομματικές διαδικασίες και ιδιαίτερα η εκλογή αρχηγού δημιουργούν τριβές, δημιουργούν εντάσεις. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι εντάσεις θέλουν και κάποιο χρόνο για να ηρεμήσουν. Και γι’ αυτό ακριβώς στέκομαι και στην κουβέντα του Ανδρέα Παπαμιμίκου και να πω ότι με τον φίλο τον κ. Τζιτζικώστα εμείς και πάλι είμαστε φίλοι, γιατί μαχόμεθα για τις ίδιες αρχές», είπε από το βήμα ο κ. Μεϊμαράκης. Ο κ. Παπαμιμίκος από την πλευρά του επεσήμανε: «Με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο έχουμε δώσει πάρα πολλούς αγώνες εδώ και 15 χρόνια, αλλά έχοντας περάσει κι ένα πάρα πολύ δύσκολο τρίμηνο κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, με εντάσεις, με διαφωνίες, σήμερα είμαστε πάλι εδώ, μαζί, αφήνοντας όλα αυτά στο παρελθόν». Το δείπνο που ακολούθησε την εκδήλωση, απλά επιβεβαίωσε πως οι τρεις άνδρες έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις τους, ενώ οι καλά γνωρίζοντες τις διεργασίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο χρόνος που επέλεξε να επανεμφανιστεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν είναι τυχαίος.

Όπως επισημαίνεται από «γαλάζιους» κύκλους, «η παρέμβασή του έγινε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα και την κουβέντα που άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης πρόσφατα, περί Δεξιάς και Κέντρου. Ο κ. Μεϊμαράκης το θεώρησε “πάσα” για να υπενθυμίσει ότι η παράταξη είναι “χριστιανοδημοκρατική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά” και “εκφράζει το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας”», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξέλαβαν την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μία ξεκάθαρη απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη, δίκην αυτόκλητου εκφραστή μέρους της «παραδοσιακής» βάσης του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του: «Κάποιοι νομίζουν ότι πολιτική κάνουν επειδή ασχολούνται με τα μικρά, με τα κουτσομπολιά, ενώ ο πολιτικός πρέπει να ασχολείται με τα μεγάλα, με τα σοβαρά. Σήμερα με την τεχνολογία, το Facebook και τα λοιπά νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις. Ε, δεν έχουμε. Έχουμε, πράγματι, πολιτικάντικες παρεμβάσεις», που ερμηνεύεται ως αιχμή για τον κ. Γεωργιάδη.

Στήριξη στον πρόεδρο
Πάντως, για την ώρα δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αντίθετο, αναφορές όπως ότι «η Ν.Δ. πρεσβεύει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ανάπτυξη, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, την δημιουργικότητα του Έλληνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια» είναι ξεκάθαρα στην γραμμή που έχει χαράξει η σημερινή ηγεσία του κόμματος. Σε γενικές γραμμές, παρ’ ότι τα μεν φιλοκυβερνητικά Μέσα έσπευσαν να μιλήσουν για «ζυμώσεις» και «μηνύματα», τα δε «σκληρά δεξιά» Μέσα να κατακεραυνώσουν τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, η ουσία είναι πως η εμφάνισή του αντανακλά μια κάποια αποκατάσταση της επαφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει σημειωθεί τις ημέρες πριν και μετά την ΔΕΘ, με ταυτόχρονη υπενθύμιση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα και δεν έχει θέση μία διχαστική ρητορική!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα