Βαρουφάκης και Παπακωνσταντίνου παραδίδουν μαθήματα στη Μέι για το Brexit

Με μπροστάρηδες τους πρώην υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Παπακωνσταντίνουι, οι οποίοι είχαν άμεση εμπλοκή στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης,  πορεύεται η Tερέζα Μέι στο δρόμο προς το Brexit. 
«Επτά χρόνια δημοσιονομικής κρίσης και διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι πολιτικοί της (σσ. της Ελλάδας) γνωρίζουν πως να είναι να διασταυρώνεις τα ξίφη σου με τους όμοιους της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ» αναφέρεται αρχικά στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το «μάθημα» για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι «πρόσεχε για αυτό που εγώ αποκαλώ ”το πέρα δόθε” της ευρωζώνης».

Ο ίδιος προβλέπει ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα λάβουν αντιφατικά μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και ότι ο περισσότερος χρόνος θα ξοδευτεί στις συζητήσεις για τη δομή των διαπραγματεύσεων και παρά για θέματα όπως μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλει το άρθρο 50 και αμέσως να ζητήσει να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που θα του επιτρέψει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και μερικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό.

Αυτό θα δώσει σταθερότητα στη Βρετανία αλλά και χρόνο για να αξιολογήσει πως θα συνυπάρχει με την ΕΕ, που «στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» επεσήμανε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011, είναι περισσότερο αισιόδοξος.

Αν και ο ίδιος πιστεύει ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια πολύ σκληρή θέση στις διαπραγματεύσεις και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την ΕΕ χωρίς να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις, βλέπει τη Merkel ως πολιτικό ρεαλιστή.

«Υπάρχει ένα στοιχείο ρεαλισμού στο οποίο μπορεί να ελπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα