Βασίλειος ο 43ος

Από τις 30 Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώθηκε η θητεία της κας Βασιλικής Θάνου στην προεδρία του Αρείου Πάγου, το όνομα του αντικαταστάτη της παιζόταν με πολύ μεγάλες «αποδόσεις» στα… στοιχηματικά πηγαδάκια των νομικών κύκλων της χώρας, εξαιτίας του δύσκολου της πρόβλεψης.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Πόσοι μάντεψαν σωστά δεν το γνωρίζουμε, αλλά αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν το άκουσμα του ονόματος του κ. Βασίλη Πέππα, δεν πρέπει να ήταν και λίγοι αυτοί που πήγαν στον… κουβά. Κι αυτό διότι το παρασκήνιο της επιλογής λέει ότι ο αρεοπαγίτης, τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας (18/9) επέλεξε για διάδοχο της Βασιλικής Θάνου στο Ανώτατο Δικαστήριο, προσπέρασε στην… στροφή 15 δικαστές (5 αντιπροέδρους και 10 αρεοπαγίτες).

Όπως εξηγούσαν στην «Α» έγκριτοι νομικοί, αυτό το ιδιότυπο μακροβούτι που έγινε στην επετηρίδα χωρίς να είναι παράτυπο δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα του κόσμου και ως τέτοιο δημιουργεί από μόνο του απορίες. Ήδη η αντιπολίτευση πρόλαβε να ανέβει στα… κεραμίδια, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «προκλητική επιλεκτικότητα» της κυβέρνησης στον «αρεστό της πρόεδρο» μετά από «μια σκοτεινή “κυοφορία” μηνών και την αλγεινή εικόνα ενός αδικαιολόγητα ακέφαλου Αρείου Πάγου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπηρετών μέχρι πρότινος ως αρεοπαγίτης Β. Πέππας βρισκόταν στην επετηρίδα πίσω από τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σ.σ. ουδείς από αυτούς επελέγη). Δεν μπορεί, επίσης, να μην υπογραμμιστεί ότι στην πρόσφατη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ο κ. Πέππας υπολειπόταν από τον πρώτο σε ψήφους αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Κράνη, ωστόσο επελέγη αυτός από την κυβέρνηση.

Εκτός του κ. Πέππα, για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε τους δικαστές Γεώργιο Λέκκα, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού, Μαρία Χυτήρογλου και Ειρήνη Καλού.

Έμπειρος και αγαπητός

Ανεξαρτήτως των διαδικαστικών της επιλογής του, οι απόψεις όλων όσοι γνωρίζουν τον κ. Πέππα τέμνονται σε ένα σημείο: ότι ο άνθρωπος που για τα επόμενα δύο χρόνια θα κρατά στα χέρια του το τιμόνι του Αρείου Πάγου είναι ένας έμπειρος δικαστικός, του οποίου οι σχέσεις με τους συναδέλφους του χαρακτηρίζονται εξαιρετικά καλές. Μάλιστα, αυτή η τελευταία παράμετρος εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά ως προς την επαναφορά ενός στάτους ηρεμίας στους κόλπους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει μονόδρομος για τον νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου η επιστροφή της Θέμιδας στις ρίζες της. Όπερ μεθερμηνευόμενο: προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που βιώνει ο νομικός κόσμος στο σύνολό του (υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, επιτάχυνση της απονομής δικαίου), αλλά κυρίως διάλυση της αίσθησης «εργαλειοποίησης» της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι ένα σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες και αν ο 65χρονος άγαμος δικαστικός που έλκει την καταγωγή του από την Πάρο καταφέρει να το λύσει, θα μνημονεύεται για καιρό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα