Βασίλης Προδρόμου: «Η ζωή ξεκινάει από τώρα…»

Τι συμβαίνει όταν ένας νέος άνθρωπος έχει τέτοιο πάθος με τη μουσική που από πολύ μικρός… γρατζουνούσε «έγχορδα που υπήρχαν στο σπίτι», όπως ο ίδιος μας λέει; «Πέτρην κοιλαίνει ρανίς ύδατος ενδελεχείη», έλεγε ο επικός ποιητής Χορίλος, δηλαδή, «μια επίμονη σταγόνα νερού τρύπα σε πέτρα ανοίγει». Και η ρήση θριάμβευσε στην περίπτωση του ταλαντούχου νεαρού καλλιτέχνη Βασίλη Προδρόμου, που ήρθε από τις Σέρρες στην Αθήνα, για να κερδίσει ένα κομμάτι ήλιου στο μουσικό στερέωμα. Πρόσφατα, μάλιστα, κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Η ζωή ξεκινάει από τώρα», από την ProtasisMusic, ένα cd με υπέροχα τραγούδια και ένα διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον στυλ, για το οποίο άνοιξε την καρδιά του στην «Α», εκμυστηρευόμενος την αγωνία του αλλά και τη χαρά του για το νέο δυνατό του ξεκίνημα στους μουσικούς δρόμους που τόσο έχει λατρέψει.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Πότε καταλάβατε ότι σας κέρδισε η μουσική;

«Παρ’ όλο που από πολύ μικρός “γρατζουνούσα” τα έγχορδα που υπήρχαν στο σπίτι, θεωρώ πως η φάση που άρχισα να σκέφτομαι να γίνω μουσικός ήταν όταν, στα 16 μου περίπου, αντί να μελετάω για το σχολείο, προτιμούσα να μελετάω κιθάρα».

Ποιο ήταν το πρώτο χέρι που σας πήρε μαζί του στο μουσικό αυτό ταξίδι;

«Δεν είναι ένα… Θυμάμαι, ήμουν – δεν ήμουν τεσσάρων χρονών, που στήριζα το μπουζούκι στο ανοιχτό παράθυρο για να μπορώ να “παίξω”. Ήμασταν στο σπίτι του ζεύγους Πολύζου, του Γιώργου και της Ελένης. Ο πρώτος μου δάσκαλος μουσικής ήταν ο Σταύρος Βασδέκης. Δεν θα πω άλλα ονόματα τώρα. Θα τα πούμε παρακάτω γιατί θέλω να εστιάσω στα “χέρια” που ακόμα πορευόμαστε μαζί».

Με ποιους έχετε συνεργαστεί μέχρι στιγμής επί σκηνής και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

«Είναι τιμή μου που έχω μοιραστεί τη σκηνή με τη Γλυκερία, την Ελένη Βιτάλη, τον Μανώλη Λιδάκη και τον Γιώργο Μεράντζα. Με την πρώτη και τον τελευταίο συμπράττουμε συχνά. Επίσης, από τους νεότερους με τους: Dasho Kurti, Σοφία Κουρτίδου, Ασπασία Στρατηγού, Δημήτρη Σίντο, Νίκο Σαμαρά, Κωνσταντίνο Πλούσιο, Διονύση Θεοδόση, Μιχάλη Μπακάλη και Θάνος Τσελεμπή. Όσο για το μέλλον, θα ήθελα μια συνεργασία με τον Ορφέα Περίδη, ενώ μια έστω γνωριμία με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι όνειρό μου».

Συμμετείχατε δισκογραφικά σε κάποιες δουλειές. Ποιες ήταν αυτές και πώς πραγματοποιήθηκαν;

«Στο “Απ’ της Γης το μαξιλάρι” του Δημήτρη Σίντου, συμμετέχω τραγουδώντας και παίζοντας (κιθάρες και μπουζούκι). Ήταν η πρώτη φορά που έζησα τη διαδικασία της δημιουργίας ενός δίσκου. Απαντώ σε παραπάνω ερώτηση: Ο Δημήτρης είναι ένα από τα «χέρια» που με τράβηξαν σε αυτόν τον κόσμο, τον μουσικό. Δεν θα ξεχάσω τις ατέλειωτες ώρες πειραματισμού και κουβέντας, τότε στη Δράμα. Ερχόμενος στην Αθήνα, αρχές του ’14, μου προτάθηκε να πω ένα τραγούδι στον δίσκο “Οι φωνές σ’ αυτήν την πόλη” σε στίχους Νίκου Αναγνωστάκη και μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη. Νέοι τραγουδιστές ένωσαν τις φωνές τους με αυτήν του Γιώργου Νταλάρα, στη συγκεκριμένη δουλειά. Σύντομα κυκλοφορεί το “Ροδόσταμο”, ο νέος δίσκος της Ασπασίας Στρατηγού, και ο “Μονόλογος” του Κωνσταντίνου Πλούσιου, όπου έχω τη χαρά να συμμετέχω». 

Κυκλοφόρησε το πρώτο σας προσωπικό cd με τον γενικό τίτλο «Η ζωή ξεκινάει από τώρα», από την ProtasisMusic. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι πως αυτό το Cd φτιάχτηκε “α-λά παλαιά”. Όλοι σπαταλήσαμε χρόνο και κόπο με όλους, από κοντά, όχι από απόσταση. Ηχογραφήθηκε χωρίς μετρονόμους και τεχνικά τρικς, και με ζωντανά παιξίματα (όσο ήταν εφικτό). Κάποια στιγμή αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι θα γίνει όταν θα έρθει η ώρα να κυκλοφορήσει. Ο Νίκος Οικονόμου και η Protasis έδωσαν πολλές φορές το παρόν όταν παρουσιάζαμε τα τραγούδια αυτά στις ζωντανές εμφανίσεις μας, πριν ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις στο Στούντιο. Πολλά απ’ αυτά τα αγάπησαν πραγματικά. Έτσι απλά ήρθε και η συνεργασία».

Πέρα από την ερμηνεία, στον δίσκο υπάρχει η υπογραφή σας τόσο στη σύνθεση όσο και στον στίχο. Σας εμπνέει το να γράφετε ο ίδιος τα τραγούδια σας;

«Δεν δηλώνω ούτε συνθέτης ούτε στιχουργός. Αξίζει να αναφέρουμε τους ανθρώπους που έχοντας πραγματικά μία τουλάχιστον απ’ τις δύο ιδιότητες, έγραψαν για το “Η Ζωή ξεκινάει από τώρα”. Είναι ο Τάκης Μπουρμάς, ο Dasho Kurti, ο Δημήτρης Σίντος, ο Κωνσταντίνος Πλούσιος, η Βάνα Μάη και η Κική Πέιου. Μάλλον τους “ζήλεψα” όλους και έκανα κι εγώ κάποιες ιδέες μου, τραγούδια».

Η συμμετοχή στο cd της Σοφίας Κουρτίδου πώς προέκυψε;

«Όπως αναφέρεται και στο εσώφυλλο του δίσκου, η Σοφία ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Στον δίσκο υπάρχει ένα ντουέτο που αν και έχει λαϊκή βάση, προέκυψε να έχει Reggae διάθεση. Αναζητούσαμε την πιο ταιριαστή φωνή για αυτό το τραγούδι. Έχοντας παρακολουθήσει τι κάνει και γνωρίζοντας την ερμηνευτική ευελιξία της Σοφίας, της το έστειλα να το ακούσει, της άρεσε, το έμαθε αμέσως, το είπαμε! Η φωνή της υπάρχει και με άλλο ρόλο σε πολλά από τα τραγούδια του δίσκου».

Στίχοι ευαίσθητοι, κοινωνικοί, ερωτικοί, με ιδιαίτερη θεματολογία… και ήχος διαφορετικός,  πιο ηλεκτρικός από αυτό που σας έχουμε συνηθίσει δίπλα σε μεγάλες ερμηνευτικές αξίες στις διάφορες εμφανίσεις σας. Μουσικά, πού θα εντάσσατε τα δικά σας τραγούδια;

«Όσον αφορά τον ήχο, είναι (ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος) μια ανεπιτήδευτη απόδοση με μη συμβατικό τρόπο όλων των στοιχείων που κουβαλάει ο καθένας απ’ τους συμμετέχοντες στον δίσκο. Ίσως είναι παραγκωνισμένο το λαϊκό χρώμα, μιας και λείπει το μπουζούκι. Θα υπάρξει σε επόμενη δουλειά, αν κρίνουμε ότι πρέπει. Το “Η ζωή ξεκινάει από τώρα” προσπαθήσαμε να αποτελεί μια περίληψη της πορείας από την αρχή της ζωής έως το θάνατο, με ενδιάμεσους σταθμούς σκέψεις και περιστατικά που απασχολούν τον καθένα. Ας ελπίσουμε ότι το πετύχαμε, χωρίς να εντάξουμε σε κάποια “κατηγορία” το ύφος των τραγουδιών».

Κοινωνικός ή ερωτικός στίχος; Τι σας αγγίζει περισσότερο;

«Θα απαντήσω με ερώτηση. Τα ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, μελοποιημένα από τους Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Λειβαδά, το “Την πόρτα ανοίγω το βράδυ” και το “Για να σε συναντήσω” αντίστοιχα, είναι δύο αριστουργήματα. Ποιο από τα δύο σας αγγίζει περισσότερο;»

Πρωτότυπο εικαστικά και το εξαίρετο εξώφυλλο του cd. Σε ποιον ανήκει η έμπνευση;

«Ο τίτλος του Cd είχε προκύψει από νωρίς. Κι ενώ προτεραιότητα ήταν το μουσικό κομμάτι, βρεθήκαμε σε μια έκθεση με τα γλυπτά του Τάκη Μπουρμά. Το “Από τώρα” του τίτλου πήρε αμέσως μορφή στη θέα των ρολογιών του Τάκη (υπήρχαν αρκετά έργα με θέμα τον “Χρόνο”). Τον ευχαριστούμε πολύ που μας χάρισε όλη του την τέχνη σε αυτή τη δουλειά. Ευχαριστώ πολύ και τον Dasho Kurti που μας έφερε σε επαφή».

Ποια τα όνειρα ενός νέου καλλιτέχνη στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και πόσο αυτά είναι υλοποιήσιμα;

«“Τα όνειρα που μένουνε μονάχα μες στη σκέψη, κανείς μην τα πιστέψει…”, λέει ο Άκης Πάνου. Αν σκεφτόμαστε λιγότερο και ενεργούμε περισσότερο, υπάρχει ελπίδα. Δεν ονειρεύομαι κάτι συγκεκριμένο. Μόνο να έχουμε όλοι τα απαραίτητα για να προσφέρουμε, αυτό που ξέρει ο καθένας».

Μπορεί ένας νέος καλλιτέχνης να επιβιώσει μόνο από τη δουλειά του σήμερα;

«Είναι η περίοδος που αρχίζω και αμφιβάλλω. Όμως, επειδή η επιβίωση δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα, διαφωνώ στο να κάνει και άλλη δουλειά (σε διαφορετικό αντικείμενο) ένας καλλιτέχνης, τουλάχιστον όταν αισθάνεται και είναι δημιουργικός».

Τι ονειρεύεστε για τα επόμενα μουσικά βήματά σας;

«Να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε με τους φίλους και συμπαίχτες, να παίζουμε και να φτιάχνουμε μουσικές! Να μη σταματήσουμε να περνάμε όμορφα μες από αυτό, να συγκινούμαστε και να γελάμε, εμείς και όσοι το παρακολουθούν. Ένα κοντινό “όνειρο” θα πραγματοποιηθεί αν τα παραπάνω συμβούν την 1η του Μαρτίου, που θα παίξουμε στον Σταυρό του Νότου (Club). Μαζί με τον Dasho Kurti (ακορντεόν), τον Δημήτρη Σίντο (πιάνο / μπάσο), τον Θάνο Τσελεμπή (τύμπανα), τον Νίκο Σαμαρά (τρομπέτα / μπουζούκι) και τη θηλυκή συμμετοχή της Σοφίας Κουρτίδου (τραγούδι / Live looping). Ας είναι μια αφορμή για να πούμε με αισιοδοξία πως “Η ζωή ξεκινάει από τώρα”!»

Ο Βασίλης Προδρόμου γεννήθηκε στις Σέρρες την 1η Ιουνίου 1983. Από την ηλικία των 4, ξεκίνησε να ασχολείται με τα έγχορδα. Αργότερα φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών ενώ ταυτόχρονα πήρε μαθήματα λαϊκής κιθάρας και τρίχορδου μπουζουκιού από τους Σταύρο Βασδέκη και Δημήτρη Ψαρρά αντίστοιχα. Ως φοιτητής Αρχιτεκτονικής στο Δ.Π.Θ. δραστηριοποιήθηκε ως μουσικός και τραγουδιστής σε μουσικές σκηνές και συναυλίες γενικά στη βόρεια Ελλάδα. Τον Δεκέμβρη του 2013 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα με την Γλυκερία και τον Μπάμπη Τσέρτο. Η σύμπραξη με την Γλυκερία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ παρουσιάζει τις δικές του μουσικές σε σκηνές εντός κι εκτός Αθηνών, με βασικούς συνοδοιπόρους τον συνθέτη και ακορντεονίστα Dasho Kurti και τον τραγουδοποιό/ πολυ-μουσικό Δημήτρη Σίντο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα