ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: «Η κυβέρνηση αρέσκεται να παίζει τη χώρα στα ζάρια…»

Απάντηση στα κυβερνητικά πανηγύρια δίνει ο κ. Βασίλης Λεβέντης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τονίζει χαρακτηριστικά: «Να προσέξει η κυβέρνηση μήπως πανηγυρίζει σήμερα και κλαίει την επόμενη εβδομάδα».

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

Ο κ. Λεβέντης εμμένει στη συνέντευξή του να ζητά οικουμενική κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες όπως λέει «στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν σπυράκια μόνο που τις ακούν ως φράση». Ξεκαθαρίζει, δε, με κατηγορηματικό τρόπο πως η Ένωση Κεντρώων, ακόμη κι εάν ζητηθεί από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νέο μέτρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια και ούτε θα ψηφίσουμε νέα μέτρα».

Κύριε πρόεδρε, θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ή πρέπει να ετοιμαζόμαστε για να ζήσουμε εκ νέου το καλοκαίρι του 2015;
«Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συνεχώς πολιτικούς “καύσωνες”. Έχουμε πλέον συνηθίσει. Το θέμα είναι τι κάνουμε για τη χώρα. Η κυβέρνηση μας είπε ότι μέτρα δεν θα πάρει και έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Τότε γιατί να λάβει προληπτικά μέτρα για το 2019; Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Από ό,τι απεδείχθη ζητούνται από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις. Αυτό εζητείτο πάντα, αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κορόιδευαν, νομοθετούσαν κάθε φορά για να πάρουμε τη δόση και μετά αδρανούσαν. Τώρα όμως δεν θα μπορούμε να αδρανούμε, υπάρχουν “οι κόφτες και οι υπερ-κόφτες και τα υπερ-ταμεία”. Να προσέξει η κυβέρνηση μήπως πανηγυρίζει σήμερα και κλαίει την επόμενη εβδομάδα. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν “σπυράκια” με τη λέξη μεταρρυθμίσεις».

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση καθυστερεί τόσο, αφού όπως έχετε πει κι εσείς και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί κάθε ημέρα είναι εις βάρος του λαού αφού αυξάνεται ο λογαριασμός;
«Η κυβέρνηση αρέσκεται να παίζει τη χώρα στα ζάρια. Δυο χρόνια τώρα δεν έχουν μάθει οι κυβερνώντες από τα λάθη τους. Τους αρέσει να αδρανούν να παίζουν παρατάσεις με ένα στόχο, να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία. Δυστυχώς, κερδίζουν οι ίδιοι και χάνει η χώρα».

Προ ολίγων ημερών δηλώσατε στην τηλεόραση ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηφαίστειο, υπαινισσόμενος ότι μπορεί να υπάρξουν διαρροές. Εάν η κυβέρνηση ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσει τα μέτρα, η Ένωση Κεντρώων τι θα πράξει;
«H Ένωση Κεντρώων έχει υπεύθυνα τοποθετηθεί στο θέμα. Μέτρα και μνημόνια δεν ψηφίσαμε ούτε θα ψηφίσουμε. Τα όποια μέτρα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση θα είναι αποτέλεσμα της επιπόλαιης πολύμηνης διαπραγμάτευσης, που κουκουλώνει τις παθογένειες. Ο λαός δεν αντέχει άλλο, είναι εξουθενωμένος από την άγρια φορολογία και την ανύπαρκτη ανάπτυξη. Η κυβέρνηση λέει συνέχεια ότι σώζει τη χώρα και συνεχώς πάμε πιο κάτω. Χρειάζεται συνεννόηση και σοβαρότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στο ευρώ και την Ευρώπη».

«Δεν είμαι το Μαντείο των Δελφών»

Ουκ ολίγες φορές έχετε προβλέψει εκλογές, αλλά καμία πρόβλεψή σας δεν επαληθεύτηκε. Πριν από λίγες ημέρες δηλώσατε ότι «νομίζω ότι σιγά-σιγά προς εκλογές πάει». Όμως ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν βλέπει εκλογές το 2017. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
«Καμία κυβέρνηση δεν δηλώνει ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Εγώ δεν είμαι το Μαντείο των Δελφών. Είμαι πολιτικός με μακρόχρονη εμπειρία και κάνω εκτιμήσεις. Αυτό λέω και σήμερα, ότι το κλίμα οδηγεί αργά ή γρήγορα σε εκλογές. Τώρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καθίσει λίγο ακόμη στις καρέκλες της εξουσίας, λέει “ναι σε όλα”, τότε οι εκλογές θα γίνουν 20 Σεπτεμβρίου του 2019. Αντέχει αυτή η κυβέρνηση μέχρι τότε; Να γνωρίζετε ότι διαχρονικά σε οικονομικά και πολιτικά ζητήματα έχω επιβεβαιωθεί πλήρως, αλλά δεν διεκδικώ το βραβείο του αλάνθαστου, η πολιτική έχει πολλές παραμέτρους και συμφέροντα που επηρεάζουν τις εξελίξεις».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία και κάποιοι δείκτες αποδεικνύουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια ώρα, όμως, η αγορά και τα νοικοκυριά υποφέρουν. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες;
«Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πένονται, όπως εύστοχα είχε πει ο “Γέρος της Δημοκρατίας”. Τα νούμερα πάνε καλά, κατά την κυβέρνηση, αφού μας έχει “ξεζουμίσει” στους φόρους. Τον κόσμο τον έχουν ρωτήσει πώς περνάει; Για να ανακάμψει η οικονομία και να αιμοδοτηθεί, πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά από επενδύσεις. Δεν έρχεται όμως κανένας να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και όλα κρέμονται από τους 153 βουλευτές μιας ανίερης συμμαχίας. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε συνεχώς οικουμενική κυβέρνηση».

Αν ο πρωθυπουργός σάς ζητούσε να συμβάλετε, προκειμένου να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου της οικονομίας από το τέλμα, ποια κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να ήταν η προτεραιότητα;
«Η προτεραιότητα είναι η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, την οποία βάζουν στην άκρη ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, λόγω των κομματικών τους εγωισμών. Η οικονομία είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Μεταρρυθμίσεις, να ανοίξουν τα επαγγέλματα, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, να εξορθολογιστεί το Δημόσιο, δηλαδή μια επανάσταση κατά των παθογενειών που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Η χώρα δεν έχει πυξίδα, δεν έχει θέσει στόχους, περπατάει στον εύκολο δρόμο που είναι η υπερφορολόγηση, η αύξηση των δαπανών, το ρουσφέτι και η αδράνεια».

«Δεν μας αφορούν οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς»

Σας ενοχλεί ότι στις συζητήσεις που γίνονται για έναν νέο φορέα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ουδείς σάς έχει προσκαλέσει να συμμετάσχετε;
«Καθόλου δεν με ενοχλεί, γιατί αυτή η προσπάθεια αφορά το χθες. Αφορά την επιστροφή προσώπων και αντιλήψεων που έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό. Για παράδειγμα, ο Γ. Παπανδρέου είναι κάτι καινούργιο στο πολιτικό σκηνικό; Η κίνηση της κας Διαμαντοπούλου είναι κάτι καινούργιο, οι άνθρωποι του Σημίτη στο προσκήνιο είναι κάτι νέο; Οι όποιες άλλες δήθεν κινήσεις της κεντροαριστεράς εμφανιστούν, ως συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα έχουν έντονο το χρώμα των φθαρμένων πολιτικών προσώπων. Αν αυτές οι κινήσεις αποτελούν λύση στο αδιέξοδο της κοινωνίας, εμείς λέμε “ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε την πρόσκληση”. Εμείς στην Ένωση Κεντρώων θέλουμε να φέρουμε στο πολιτικό σκηνικό ένα άλλο ήθος και ύφος».

Αν σε αυτή τη στενωπό που βρίσκεται η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σας ζητούσε να βάλετε πλάτη με τη συμμετοχή σας στο κυβερνητικό σχήμα, ποια θα ήταν η απάντησή σας;
«Το έχω πει από την πρώτη στιγμή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, να κάνει δεκτά τα 9 σημεία του κόμματος και να στηρίξω την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε καρέκλες και εξουσία, μόνο θα στηρίζω, αλλά πρέπει να αποδεχθεί τις θέσεις του κόμματός μας. Εάν αυτά γίνουν, εάν χτυπηθούν οι παθογένειες, εάν συγχωνευθούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις, να καταργηθούν οι συντάξεις των πλουσίων, που λαμβάνουν πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα από άλλες πηγές, εάν γίνει αξιολόγηση στο Δημόσιο και εντοπιστούν οι αργόμισθοι, τότε και η χώρα θα ανασάνει, θα βγει από το τούνελ της κρίσης. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι πατριωτικό τους καθήκον, ενόψει και των εθνικών κινδύνων που εγκυμονούν στην περιοχή μας».

Εάν ο κ. Μητσοτάκης σας καλέσει για συνεργασία, ποια θα είναι η απάντησή σας και γιατί;
«Θα πω ό,τι είπα και στον Αλ. Τσίπρα, να κάνει δεκτά τα 9 σημεία του κόμματός μας, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Όποιος δεχθεί τα 9 σημεία, θα στηριχτεί πολιτικά. Δεν θέλουμε καρέκλες, μόνο να προοδεύσει η Ελλάδα. Αν όμως το κόμμα μας, που το πιστεύουμε, φθάσει το 20%, τότε, ναι, θα ζητήσουμε να μετέχουμε στην κυβέρνηση».

Οι αρχηγοί άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης συχνά-πυκνά βρίσκονται στο εξωτερικό για επαφές. Εσείς απέχετε. Γιατί;
«Κάνετε λάθος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ταξίδεψα στην Αμερική με βουλευτές και συνεργάτες του κόμματος και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Μίλησα σε σημαντικό συνέδριο για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις με αναφορά στην Ελλάδα. Να σας πω επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα έχω ενδιαφέρουσες συνομιλίες στις Βρυξέλλες με σημαντικούς παράγοντες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Ακόμη, έχω συμμετάσχει σε συνέδριο ευρωπαϊκών κεντρώων κομμάτων στο Μόναχο. Άρα δεν απέχω, συμμετέχω».

Ποια είναι η γνώμη σας σε προσωπικό επίπεδο για τον πρωθυπουργό;
«Είναι γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τις ιδεοληψίες και τις αυταπάτες του και προσγειώθηκε ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα. Εάν έχει τη δύναμη να πορευθεί στον δρόμο της λογικής με τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με εθνικό σχέδιο, ίσως σώσει το πολιτικό του κεφάλαιο και φυσικά τη χώρα. Άλλωστε, συνέβη και σε όσες χώρες έχουν βγει από τα μνημόνια».

«Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι…»

Ποια είναι η θέση σας για τα χρήματα που οφείλουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ;
«Έχουν πάρει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. 200 εκατ. ευρώ, να τα αποπληρώσουν από τα Ε9 τους οι υπεύθυνοι. Προτείνουμε, δε, όσοι πολιτικοί αρχηγοί καταστούν υπεύθυνοι για τα δάνεια, να στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Όταν δεν μπορούν να νοικοκυρέψουν το σπίτι τους, πώς θα λύσουν τα προβλήματα της χώρας; Δεν μπορεί κάποιοι να έφαγαν τα χρήματα και να τους ψάχνουμε στις “ξαπλώστρες” της Μυκόνου».

Ανησυχείτε με την επιθετικότητα Ερντογάν; Πιστεύετε ότι έπρεπε να ήταν διαφορετικός ο χειρισμός από την κυβέρνηση;
«Οι τελευταίες παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία δείχνουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα και όπως πάντα εξάγει απειλές και πολεμικές ρητορείες για εσωτερική κατανάλωση. Όμως, εμείς πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι, για τον λόγο αυτό έχω προτείνει να γίνει η παραγγελία των σύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Και αυτή την προσπάθεια θα τη στηρίξουμε. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο».

Ποια είναι η γνώμη σας για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού;
«Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και τέτοιο πρέπει να παραμείνει. Η λύση του πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη, να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής, να παρθούν πίσω οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Φυσικά, δεν πιστεύω και δεν βλέπω ότι θα υπάρξει λύση όσο οι Τούρκοι αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και διεκδικούν ελληνικά νησιά. Θεωρώ, επίσης μεγάλο λάθος να κάνουμε ως Ελλάδα διμερείς επαφές με την τουρκική ηγεσία, γιατί πολύ απλά αθετούν τα συμφωνηθέντα και δεν τιμούν τις υπογραφές που βάζουν οι γείτονές μας».

«Παγκόσμια πρωτοτυπία τα δημοσκοπικά αποτελέσματα»

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Ένωση Κεντρώων είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Θα τις διαψεύσετε τις δημοσκοπήσεις, όπως έχετε πει;
«Τις έχουμε ήδη διαψεύσει, το 2015 τον Σεπτέμβριο μας έδιναν 2% και πήραμε περίπου 4%. Αν τον Ιανουάριο του 2015 έδιναν τα πραγματικά στοιχεία και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα που το ποσοστό μας ήταν στο 7%, τότε θα είχαμε μπει στη Βουλή έξι μήνες πριν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλιστα μας εμφανίζουν οριακά έξω από τη Βουλή. Να σας πω όμως ότι η κοινωνία δεν έχει αυτή την εικόνα, και εγώ που γυρνάω σε όλη τη χώρα, έχω πολύ διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Επίσης, να πω ότι δεν εξηγείται, για παράδειγμα, το γεγονός ότι κόμματα που βρίσκονται σε κατήφορο και χάνουν κάθε μέρα βουλευτές και αξιοπιστία, να κερδίζουν δημοσκοπικά και να βρίσκονται ακόμη και πιο πάνω από εμάς, αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω, μοιάζει με παγκόσμια πρωτοτυπία. Για τον λόγο αυτό η Ένωση Κεντρώων προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχονται όλα τα ευρήματα των ερευνών από ειδικούς επιστήμονες, ώστε να μην αμφισβητούνται από κανέναν».

Πρόσφατα κάποιοι που αποχώρησαν από το κόμμα άφησαν αιχμές για τη στρατηγική που ακολουθείτε. Τελικά, η Ένωση Κεντρώων είναι ένα κίνημα ή ένα προσωποπαγές οικογενειακό κόμμα;
«Είμαστε ένα κίνημα δημοκρατικών αρχών και θέσεων που από την εποχή του “Γέρου της Δημοκρατίας” έχουν προδοθεί από το πελατειακό κράτος της Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα κράτος δικαίου και ίσων ευκαιριών για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τους νέους. Το κίνημά μας είναι ανοιχτό για κάθε δημοκράτη που ασπάζεται τις ιδέες αυτές. Μακριά από εμένα κάθε διάθεση καισαρισμού και νεποτισμού. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε την Ελλάδα του μέτρου, της συναίνεσης και της λογικής, δηλαδή την Ελλάδα του κέντρου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα