Βενεζουέλα: Τρικ Μαδούρο με bitcoin, με τη χώρα στα πρόθυρα του κραχ

Την δημιουργία ψηφιακού νομίσματος εξετάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο. Όπως φαίνεται αυτή είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της χώρας, που τους τελευταίους μήνες βυθίζεται σε πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η Βενεζουέλα, από το 2014 έχει βυθιστεί στην φτώχεια. Με την έλλειψη βασικών αγαθών, τον πληθωρισμό στα ύψη και τις αιματηρές συμπλοκές, η χώρα της Λατινικής Αμερικής προσπαθεί να βγει ξανά στην επιφάνεια και να «αναπνεύσει». Αυτό που ακριβώς γίνεται στην Βενεζουέλα, δεν είναι εμφύλιος αλλά θυμίζει εφόσον συγκρούονται βίαια οι Τσαβιστές, οι οποίοι είναι οπαδοί του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (σ.σ. ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το 2013) και του Νικόλα Μαδούρο, και στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί.

Το 2014, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατακόρυφα, «τσακίζοντας» έτσι την οικονομία της χώρας η οποία εξαρτιόταν εξολοκλήρου σε αυτόν τον φυσικό της πλούτο.

«Ο 21ος αιώνας, έχει, ήδη φτάσει»

Από αυτό φαίνεται πως πάει να «κρατηθεί» πάλι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, καθώς όπως ανέφερε στο 5ωρο διάγγελμα του, το καινούριο ψηφιακό νόμισμα με το όνομα «Petro» θα στηρίζεται στα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. Ο Νικόλας Μαδούρο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε «ο 21ος αιώνας, έχει, ήδη φτάσει».

Τι είναι όμως το «ψηφιακό νόμισμα» ή αλλιώς Bitcoin; Είναι ένα συναινετικό δίκτυο, το οποίο δίνει την δυνατότητα ενός νέου συστήματος πληρωμών και λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς μεσάζοντες. Πριν λίγες ημέρες, η τιμή του bitcoin ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ενώ όλο και αυξάνεται.

Εκτός των άλλων, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανέφερε ότι για να υπάρξει δημιουργία ψηφιακού νομίσματος, πρέπει να το εγκρίνει το κογκρέσο της χώρας ενώ κάποιοι εξ αυτών δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα