«Βλέπουν» κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα λόγω πλειστηριασμών

Παρά τα όσα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας –ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019-, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει τις αναταράξεις που θα προκαλέσει η διαδικασία των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε κάλπες.

Δεν είναι τυχαίο πως από την Πειραιώς κάνουν λόγο για «δείγμα υποκρισίας, εξαπάτησης, τυχοδιωκτισμού, και λαϊκισμού», σχετικά με τα όσα έλεγαν προεκλογικά, αλλά και αφού πήραν την εξουσία το 2015 οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ενώ χαρακτηρίζουν «έτος πλειστηριασμών» το 2018.

«Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι σύνθημα. Από Δευτέρα θα είναι νόμος του κράτους», υποσχόταν, όπως υπενθύμιζαν από τη ΝΔ, στις 23 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «κοράκια της τρόικας» και «πολιτικά τσιράκια τους στην Ελλάδα». Ακόμη πιο «σκληρή» θέση είχε πάρει λίγο νωρίτερα ο κ. Καμμένος, που καλούσε σε εξέγερση: «Όταν οι πλειστηριασμοί έρχονται στα Ειρηνοδικεία, θα τους μπλοκάρουμε με την παρουσία των πολιτών… Καλούμε τον κόσμο σε εξέγερση, προκειμένου να προστατεύσει το σπίτι του. Καλούμε τον Ελληνικό λαό να μην παραδώσει τα σπίτια του, την πρώτη του κατοικία, σε κανέναν δανειστή, συνεργαζόμενο με το σημερινό καθεστώς», έλεγε στις 17 Οκτωβρίου 2014.

Η πρόταση της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη έτοιμη την κυβερνητική πρότασή τους, για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, αλλά και γενικότερα για την μείωση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Όπως εξηγούν στόχος είναι να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές απ’ αυτούς που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. «Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την οδό Πειραιώς υπενθυμίζουν ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 είχαν καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, που προέβλεπε την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017.

Η πρόταση της ΝΔ, έχει τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία» και τέσσερις στόχους:

* Επιτάχυνση της διαδικασίας διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών.
* Ουσιαστική ελάφρυνση χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.
* Αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια.
* Τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και διοχέτευση κατά προτεραιότητα σε όσους παραμένουν συνεπείς κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Για τα νοικοκυριά και τα φυσικά πρόσωπα η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει:

1. Διαχωρισμό όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:
* οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
* οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
* οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους
* και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

2. Ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.

3. Ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 (νόμου Κατσέλη) σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.

Τέλος, το «γαλάζιο» κυβερνητικό σχέδιο έχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις: από τη μία διευκολύνει αυτές που λειτουργούν, να διαχειριστούν τις οφειλές τους και να αναπτυχθούν και από την άλλη, για όσους δεν τα κατάφεραν, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα