Βουλγαρία: Πιλότοι αρνήθηκαν να πετάξουν με μαχητικά α/φ Mig-29

Χαμηλό βαρομετρικό στην Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας, με ένα πρωτοφανές περιστατικό να προκαλεί την οργή του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας.

Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη βάση «Γκραφ Ιγκνάτιεβο», οι πιλότοι των μαχητικών α/φ MIG-29 αρνήθηκαν να πετάξουν ψυχολογικούς λόγους. Παρά την προσπάθεια να φανεί ως περιστατικό ακύρωσης λόγω κακοκαιρίας οι Βούλγαροι πιλότοι δήλωσαν μη έτοιμοι να πετάξουν. Το περιστατικό πήρε διαστάσεις με τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας, Καρακατσάνοφ, να λέει ότι ο στρατός δεν είναι «παιδική χαρά» και δεν θα ανεχθεί απεργίες.

Πάντως, μέσα από το πρωτοφανές περιστατικό αναδείχθηκε ακόμη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα συντήρησης της Βουλγαρικής αεροπορίας. Από τα 16 MIG-29 που παρέλαβε ο βουλγαρικός στρατός από την ΕΣΣΔ το τέλος του 1990 ενεργά είναι πια μόλις 3 και ένα ακόμη SU-25 ενώ για μήνες κωλυσιεργεί η αναβάθμιση των εναπομεινάντων MIG-29 είτε μέσω Ρωσίας, είτε μέσω Πολωνίας,

Τέλος, για οικονομικούς λόγους έχει «παγώσει» η αγορά 2 μοιρών Eurofighter ή η αγορά 2 μοιρών μεταχειρισμένων πορτογαλικών F-16 με αμερικανικό εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα