Βραβευμένος δημοσιογράφος από τη Σουηδία ο τρομοκράτης της Παναγίας των Παρισίων

Σουηδός δημοσιογράφος που εμφανιζόταν ως ειδικός στα θέματα «ανάπτυξης, δημοκρατίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου» και υπερασπιστής των προσφύγων είναι ο άνδρας που επιτέθηκε με σφυρί σε αστυνομικό μπροστά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων την Τρίτη (6/6).

Ο Farid. I, ήταν γνωστός δημοσιογράφος για αρκετά χρόνια στην Ουπσάλα, στο κέντρο της Σουηδίας. Σύμφωνα με την σουηδική «Expressen» ήταν παντρεμένος ως το 2005 με Σουηδέζα. Από τη σκανδιναβική χώρα έφυγε το 2013 και πήγε στην Αλγερία, ωστόσο η τελευταία του γνωστή διεύθυνση ήταν σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν γνωστός στις αρχές. Το 2009 πήρε και βραβείο από την σουηδική θυγατρική της Κομισιόν για ένα άρθρο σχετικά με τις ανισότητες στην ιατρική περίθαλψη στη Σουηδία. Σε αυτό το άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2009, ο τρομοκράτης καταγγέλλει ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι θύματα ανισοτήτων επειδή εξαρτώνται από συλλόγους και ΜΚΟ.

Την Τετάρτη, 7 Ιουνίου, ο 40χρονος τέθηκε σε προσωρινή κράτηση, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, στο Παρίσι. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στην πόλη Cergy, κοντά στο Παρίσι. Στο σπίτι του βρέθηκε βίντεο προπαγάνδας του ισλαμικού κράτους ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου του ισλαμικού κράτους». Ο τρομοκράτης, από το 2014, είχε εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της Λορένης, στη Γαλλία. Ο καθηγητής του δήλωσε ότι η πράξη του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη: «Ηταν ένας άνθρωπος που δεν έπινε αλκοόλ, ήρεμος σαν αρνί, εκατό χιλιόμετρα μακριά από τα ισλαμικά ιδεώδη μίσους εναντίον της Δύσης».

Ενας γείτονάς του στο διαμέρισμα του Cergy τον περιέγραψε ως «διακριτικό άνθρωπο». «Δεν έμοιαζε καθόλου με ισλαμιστή, με μακριά γένια. Ντυνόταν με παντελόνι και σακάκι, ένα στιλ καθηγητή λυκείου. Ενας άνθρωπος υπεράνω υποψίας», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα