Βροχή τροπολογιών στο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Τη μία τροπολογία μετά την άλλη φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο που κατέθεσε την Πέμπτη προς συζήτηση στη Βουλή.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το Ποτάμι και το ΚΚΕ να αποχωρούν από την συζήτηση.

 «Υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση. Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι τροπολογίες σήμερα. Πραγματικά απορώ. Απευθύνω ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία. Νομίζω ότι αυτή η τακτική ξεπερνάει τα όρια και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλά και της αξιοπρέπειας όλων ημών», είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η λογική των έκτακτων συνθηκών μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αλλά εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας».

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.

Το Ποτάμι αποχώρησε από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ζήτημα κακής νομοθέτησης, με ευθύνη και του προεδρείου.

«Βομβαρδισμό τροπολογιών» κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι πολλές δεν είναι καν του αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ή πρέπει να αποσυρθούν αυτές οι τροπολογίες, διαφορετικά αν συνεχιστεί αυτός ο βομβαρδισμός θα εξαρτήσουμε και εμείς τη στάση μας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, και το υπουργείο θα έφερνε και δεύτερο νομοσχέδιο, επειδή όμως η Βουλή θα κλείσει σε λίγες ημέρες, έπρεπε να προχωρήσουν οπωσδήποτε κάποια πράγματα, διότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι τροπολογίες αφορούν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα, ενώ προανήγγειλε ότι τροπολογίες θα κατατεθούν και στα νομοσχέδια που μπαίνουν για ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος, στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ και στον ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς και τα νέα χαμηλότερα παράβολα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εναρμονίζεται επίσης η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών στον έλεγχο της φοροδιαφυγής, ενώ έχει περιληφθεί και η ρύθμιση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα