«Βρώμικη» δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει

Η πρόσφατη ιστορία του αιγυπτιακού λιμανιού Ανταμπίγια κοντά στο Σουέζ έχει αρκετές… βρώμικες κηλίδες, οι οποίες δυστυχώς ξεπερνούν τα όρια του λογοπαιγνίου. Κι αυτό διότι το εν λόγω λιμάνι κινδυνεύει από την εγκατάλειψη επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων! Ευτυχώς, όμως, βρέθηκε ένας ελληνικής «καταγωγής» διασώστης που καλείται να… καθαρίσει!

Η παραπάνω «βρώμικη» ιστορία για το αιγυπτιακό λιμάνι ξεκίνησε όταν μία αλλοδαπή εταιρεία μετέφερε περίπου 220 τόνους λινδανίου (σ.σ. είναι η εμπορική ονομασία της οργανικής ένωσης εξαχλωροκυκλοεξάνιο) που παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως παρασιτοκτόνο, αλλά πλέον έχει απαγορευθεί παγκοσμίως η χρήση του ως επικίνδυνο και καρκινογόνο υλικό. Όλο αυτό το επικίνδυνο υλικό οι άγνωστοι επιτήδειοι το είχαν τοποθετήσει σε κοντέινερς και το «ξεφορτώθηκαν» στη θάλασσα της Ανταμπίγια, σπεύδοντας να εξαφανιστούν.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί μπορεί να έχει ελληνικό ενδιαφέρον η παραπάνω είδηση. Την απάντηση τη δίνει μία αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται εδώ και έξι χρόνια σε διεθνές επίπεδο και στην περίπτωση του λιμανιού Ανταμπίγια έδωσε μία λύση ζωής που μέχρι σήμερα αναζητούσε η τοπική κοινωνία. Το όνομα αυτής Polyeco.

Στις αρχές του φθινοπώρου η Polyeco αναδείχθηκε ανάδοχος από την Παγκόσμια Τράπεζα για το έργο της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων του αιγυπτιακού λιμανιού, μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Αιγύπτου (Egypt Environmental Affairs Agency) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σκοπός της Polyeco στο λιμάνι Ανταμπίγια του Σουέζ θα είναι η ασφαλής ανασυσκευασία, μεταφορά, εξαγωγή και αποτέφρωση των 220 τόνων λινδανίου από το λιμάνι Al-Adabeya, δίνοντας λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα και εξάγοντας τα απόβλητα στη Βόρεια Ευρώπη σε κατάλληλη εγκατάσταση τελικής διάθεσης.

Πήγε για να μείνει…
Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ανάμεσα στην Polyeco και την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, παρουσία του ίδιου του υπουργού Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Δρ Χάλιντ Φάχμι, του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, Μιχάλη Χρήστου Διάμεση, και του προέδρου της εταιρείας, Ιωάννη Πολυχρονόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο, η εν λόγω επιτυχία επιβεβαιώνει τη σταθερή στόχευση όλων των ανθρώπων της Polyeco στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξεύρεση τεχνολογικά καινοτόμων μεθόδων για την επεξεργασία και τελική διάθεση κάθε λογής αποβλήτων.

«Η ποσότητα των παρασιτοκτόνων που θα διαχειριστούμε με αφορμή το εν λόγω συμβόλαιο αποτελούσε για περίπου δύο δεκαετίες ένα μεγάλο πρόβλημα για την αιγυπτιακή κοινωνία και χαιρόμαστε που κατ’ εντολή αυτής της ιδιαίτερα φιλικής προς το περιβάλλον αιγυπτιακής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα μπορέσουμε να δώσουμε την τελική λύση», εξήγησε ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ελληνικής εταιρείας. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία του θα παραμείνει ενεργή στην Αίγυπτο, θα μεταφέρει τεχνογνωσία στην εκεί αγορά και θα στηρίξει την απασχόληση, ενώ σε συνεργασία με ντόπιες εταιρείες θα γίνει προσπάθεια να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, ο κ. Πολυχρονόπουλος υπογράμμισε ότι η Polyeco παρά τις δύσκολες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες παραμένει εξωστρεφής και συνεχίζει να παίρνει χρυσά μετάλλια στο περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα για λογαριασμό της Ελλάδας.

Αναφερόμενη στο έργο που αναλαμβάνει πλέον η ελληνική εταιρεία, η διευθύντρια Διεθνών Έργων της Polyeco, Ελένη Μαλλιαρού, σημείωσε την ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική εταιρεία έναντι των συνδιεκδικητών του έργου που ήταν όλες οι μεγάλα ευρωπαϊκά «ονόματα» του κλάδου διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας κυρίως στη σύσταση εξειδικευμένων, προστατευμένων με ανάλογα μέσα ασφάλειας και υγιεινής, και άρτια εκπαιδευμένων ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας, ώστε να τις αξιοποιήσουμε στις πολλές επόμενες ευκαιρίες που είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν. Τεχνογνωσία και θέληση διαθέτουμε, συνεπώς πεδίο λαμπρό υπάρχει για την εταιρεία μας, αλλά και για πολλές συνεργασίες, κατέληξε η κα Μαλλιαρού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

Η Polyeco, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στον κόσμο και η μοναδική εταιρεία αξιοποίησης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται εδώ και έξι χρόνια σε διεθνές επίπεδο, έχοντας εκτελέσει πληθώρα έργων σε πολλές χώρες όπως στην Αιθιοπία, στο Μπενίν, στο Τζιμπουτί, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στη Μογγολία, στο Ομάν, στο Εκουαδόρ, καθώς και σε πολλές Βαλκανικές χώρες, έχοντας εκτελέσει επιτυχώς έργα χρηματοδοτούμενα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές και τεχνολογίες στη διαχείριση και αξιοποίηση επικίνδυνων αποβλήτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα