Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης ο Τσίπρας»

Όταν μιλάς με έναν βουλευτή που έχει περάσει από τρία διαφορετικά κόμματα και έχει «στυλώσει» τα πόδια σε αποφάσεις των προέδρων των δύο κομμάτων που τον έφεραν μέχρι την πόρτα της εξόδου, τότε σίγουρα οι ερωτήσεις δεν είναι εύκολες. Ο λόγος για τον Βασίλη Οικονόμου που δείχνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης μέρας…

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

Ο Β. Οικονόμου μίλησε στην «Α» και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι οι δυνάμεις του κέντρου ελκύονται από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «τον χειρότερο πρωθυπουργό που πέρασε στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας!»

Κύριε Οικονόμου, η κυβέρνηση πανηγυρίζει μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η Ν.Δ. δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία. Τι σηματοδοτεί τελικά αυτή η απόφαση για τους Έλληνες πολίτες;
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ήταν αυτονόητα. Είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup από τις 24 Μαΐου 2016. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι καλοδεχούμενες, αλλά αυτονόητες. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για απομείωση χρέους. Ούτε ένα ευρώ δεν κόβεται, πόσω μάλλον 45 δισ. ευρώ που διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Αντίθετα, βραχυπρόθεσμα θα καταβάλλουμε περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των τόκων. Πρόκειται λοιπόν για μια λογιστική βελτίωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, η οποία μάλιστα επέρχεται μακροπρόθεσμα μετά το 2030 και, κυρίως, μετά το 2040. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συγκρίνουν αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά για διαγραφή αρχικά και “κούρεμα” στη συνέχεια του χρέους και αυτά που κάνει σήμερα. Είναι μια καλή ευκαιρία όλοι οι Έλληνες να κατανοήσουν το μέγεθος της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία που έγινε το 2012. Όταν με τη διπλή αναδιάρθρωση (PSI τον Μάρτιο, επαναγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο) “κουρεύτηκαν” 132 δισ. ευρώ χρέους και μειώθηκαν οι δαπάνες για τόκους 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Κάθε χρόνο! Ας μη μας κοροϊδεύουν πια άλλο. Το σχέδιο του κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρο: Προκειμένου να διατηρηθεί στην καρέκλα, εγκλωβίζει τη χώρα και όλους τους Έλληνες…»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές. Είναι σοφό να θέλει κάποιος να κυβερνήσει σε αυτή τη χρονική στιγμή;
«Η Ν.Δ. βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα πολιτική αλλαγή, προκειμένου η Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από μια ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της μιζέριας, της ανυποληψίας και της ιδεοληψίας. Σήμερα, η χώρα είναι εγκλωβισμένη στα γρανάζια μιας κακής κυβέρνησης. Είναι αναγκαία όσο ποτέ να υπάρξει πολιτική αλλαγή, γιατί κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός μεγαλώνει και το περιθώριο ελιγμών και κινήσεων μικραίνει. Στο Μαξίμου καθημερινά καταλαβαίνουν ότι ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει. Και για αυτό, αντί να διαπραγματεύεται για το καλό της χώρας, επιλέγει να σπείρει τον διχασμό στους πολίτες. Για πρώτη φορά στην ιστορία μια κυβέρνηση λοιδορεί την αντιπολίτευση ότι φέρνει εμπόδια στη διαπραγμάτευση, φτάνοντας στο σημείο να μας κατηγορεί ότι προκαλούμε εμείς το τέταρτο μνημόνιο. Δεν έχω ακούσει πιο γελοία θέση! Το ψέμα και η αμετροέπεια έχουν και όρια. Δυστυχώς για την πατρίδα μας, η δήθεν αριστερή κυβέρνηση τα έχει ξεπεράσει».

Έχει θέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Νέα Δημοκρατία;
«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης από το 2012 έως το 2015. Είναι ένας πολιτικός με μακρά και ουσιαστική πορεία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα “υποδείξει” στον κ. Βενιζέλο τις κινήσεις του».

Ο Αντώνης Σαμαράς σάς άνοιξε την πόρτα στη Ν.Δ. και ήταν αυτός που σας τοποθέτησε –σε πείσμα πολλών τότε– σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θεωρείτε ότι έχει ακόμα να προσφέρει στο κόμμα και στη χώρα;
«Τιμώ τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα. Γλίτωσε τη χώρα από βέβαιη χρεοκοπία το 2012, και το 2015 παρέδωσε μια χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρίσκεται σήμερα. Δούλεψε πολύ και πιστεύω ότι ήδη αναγνωρίζεται από όλους το έργο του. Ένας πολιτικός σαν τον κ. Σαμαρά πάντοτε είναι χρήσιμος για τον τόπο. Είναι και αυτός δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση».

Την έξοδο από το ΠΑΣΟΚ τη διαβήκατε όταν καταψηφίσατε το μνημόνιο. Αν με κυβέρνηση τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κληθείτε να ψηφίσετε ένα 4ο μνημόνιο, τι θα κάνετε;
«Μοναδικός γνώμονας των κινήσεων και των επιλογών μου είναι να τα έχω καλά με τη συνείδησή μου και να υπηρετώ το συμφέρον της πατρίδας. Από την πρώτη μέρα που οι πολίτες με έστειλαν στο Κοινοβούλιο, είχα ως πρώτη ιεράρχηση τη βελτίωση των όρων διαβίωσης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η μοναδική μου πυξίδα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κυρ. Μητσοτάκη και πιστεύω ότι η πρωθυπουργία του είναι η μόνη πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την γκρίζα ζώνη των μνημονίων, στο ξέφωτο. Αν δεν το πετύχει και αυτός, η χώρα θα οδηγηθεί στην άβυσσο».

Νιώσατε ποτέ ότι έφτανε πρώιμα στο τέλος της η πολιτική σας καριέρα;
«Δεν έχω περάσει εύκολα τα χρόνια της πολιτικής μου διαδρομής. Ειδικά τα χρόνια της μνημονιακής περιόδου 2010-2015. Θυμίζω ότι το 2010, όταν διεγράφην, δεν ήταν της μόδας ο ανεξάρτητος βουλευτής, δεν έκανα καριέρα στο αντιμνημονιακό φάσμα αν και ήταν της μόδας την περίοδο εκείνη. Γενικά ακολούθησα την πολιτική γραμμή που εγώ πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην εθνική ανάγκη όπως το 2015, που ενώ η Ν.Δ. έχανε και της μόδας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ κόντρα στο ρεύμα στήριξα τη Ν.Δ.. Τέλος, θυμίζω ότι η 4η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν ήταν σίγουρη εκλόγιμη θέση καθώς εξελέγην για μόλις 0,1% από το επόμενο κόμμα που τη διεκδικούσε!»

Είστε άνθρωπος που δεν φοβάστε τις αλλαγές. Αυτό αποδεικνύει η πορεία σας. Αλήθεια πως θα τη χαρακτηρίζατε ως τώρα;
«Όταν επέλεξα να συμπαραταχθώ με τη Νέα Δημοκρατία πολλοί είχαν αιφνιδιαστεί και αρκετοί με είχαν επικρίνει. Σήμερα ένα ολόκληρο ρεύμα ανθρώπων από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά κάνουν την ίδια επιλογή μ’ εμένα. Δύο χρόνια μετά νιώθω απόλυτη δικαίωση ότι έπραξα το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα».

Πώς θα χαρακτηρίζατε ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα;
«Ο χειρότερος πρωθυπουργός που πέρασε στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας!!!»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα