Γάλλος υπ. Άμυνας: Ο Κιμ θα χτυπήσει με πυρηνικά όπλα και την Ευρώπη

Τους φόβους του για πιθανή επίθεση και στην Ευρώπη από τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε  ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να έχει «σε μερικούς μήνες την ικανότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Λε Ντριάν τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε για τη Βόρεια Κορέα, καθώς «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

«Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική», γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Διάλογο ζητά ο Πούτιν για Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί «μια ευρεία σύγκρουση» στη χερσόνησο.

«Τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο Πούτιν σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου των BRICS από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.

«Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη».

Ο Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται αυτή την περίοδο «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης», ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά να υποστηριχθεί ο οδικός χάρτης που έχουν προτείνει η Ρωσία και η Κίνα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την επιβολή διπλού «μορατόριουμ»: την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη.

Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας και την εκτόξευση την Τρίτη ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, η ένταση έχει κλιμακωθεί ξανά στην κορεατική χερσόνησο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα