“Γίνατε γάτα Ιμαλάϊων”

Επίθεση εφ όλης της ύλης επιχείρησε η Φώφη Γεννηματά προς την κυβέρνηση με αιχμές και για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού καταλογίζοντας του ότι έχει μετατραπεί σε «γάτα Ιμαλάιων». Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ΣΥΡΙΖΑ news επειδή δεν κατάφερε να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ.
«Δεν μπορέσατε να επιβάλλετε τον κ. Μουλόπουλο στο ΕΣΡ επειδή σας εμποδίσαμε και τον επιβάλλατε στο ΔΟΛ και αφήστε αυτά περί άδολης σχέσης του με το Συγκρότημα» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας πάντως μάταιη την προσπάθεια που γίνεται καθώς η κυβέρνηση καταρρέει.
Τόνισε ότι οι μεθοδεύσεις του Μαξίμου έχουν στόχο να γίνει ένα υπερχρεωμένο μέσο υποχείριο της κυβέρνησης. «Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο. Οι δημοσιογράφοι είναι όμηροι. Ο Πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαπλοκής και διαφθοράς τώρα γίνεται γάτα Ιμαλάιων. Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την Αριστερά» κατέληξε προειδοποιώντας ότι η κρίση του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ανοικτά ζητήματα. Υποστήριξε ότι παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση «ηττημένου» που έχει ήδη συμφωνήσει σε νέα επώδυνα μέτρα.

«Το μόνο που κάνετε είναι να τα μεταφέρετε μετά το 2018 υποθηκεύοντας το μέλλον. Όμως δεν έχετε ούτε το δικαίωμα ούτε την νομιμοποίηση» είπε.
Προτάσεις για τους αγρότες
Αναφορικά με τους αγρότες κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Δήλωσε ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, τονίζοντας όμως ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ανέβει στα τρακτέρ λαικίζοντας όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2017 θα είναι χρονιά εξελίξεων αλλά και ότι θα αποτελέσει «ορόσημο για την οριστική λύση του λαϊκισμού».
Αναλυτικά τα 12 μέτρα που πρότεινε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:
1η Πρόταση: Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά, οι ενισχύσεις να είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες, ο ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και εισροών να επανέλθει στο 13%, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και να δοθεί κίνητρο για τη δημιουργία νέων συλλογικών δομών με την επιστροφή 5 μονάδων Φ.Π.Α. στους οργανωμένους παραγωγούς.
2η Πρόταση: Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για να διευκολύνουμε την ανανέωση των παραγωγών για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.
3η Πρόταση: Να παραμείνει ο ΟΓΑ φορέας ασφάλισης των αγροτών με διαχωρισμό του ταμείου πρόνοιας και αφαίρεση άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ αλλά τον επιβαρύνουν και να καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ως μέσο ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής.
4η Πρόταση: Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
5η Πρόταση: Να καθιερωθεί αγροτικό Πετρέλαιο, σύμφωνα με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει στις 3-11-2015, για να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Να στηριχθεί η επέκταση των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.
6η Πρόταση : Να γίνει εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή της σε νέους αγρότες και επιστήμονες και να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία για στροφή σε ποιοτικά προϊόντα και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.
7η Πρόταση: Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι, ώστε να προκύψει όφελος και για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές.
8η Πρόταση: Για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ και της ΚΑλΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας πρέπει όχι μόνο να προκηρυχθούν αλλά και να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις που εξασφαλίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
9η Πρόταση: Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
10η Πρόταση: Να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών και να διασυνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
11η Πρόταση: Πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο στον ΕΛΓΑ. Επιτέλους δεχθείτε την τροπολογία που έχουμε καταθέσει 7 φορές στη Βουλή και δίνει λύση στο θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού του. Αλλιώς οι πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, θα κάνουν μαύρα μάτια για να δουν το χρώμα του χρήματος.
12η Πρόταση: Προτείνουμε την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για απόκτηση εμπειρίας και την ενίσχυση όλων των κοινωνικών υποδομών και των υποδομών παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της Ελληνίδας αγρότισσας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα