«Γίνε Ιφιγένεια για να σωθεί η χώρα…»

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να αιφνιδιάσουν με την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας την προηγούμενη Τετάρτη. Οι 160 θετικές ψήφοι προς τον Σταύρο Δήμα δεν επιτρέπουν αυξημένη αισιοδοξία, παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να ωραιοποιήσει την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι όλα θα κριθούν την 29η Δεκεμβρίου κατά την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Από την Τετάρτη το βράδυ οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών (σ.σ. πιθανόν να διεξαχθούν την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου), με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κατά τους δημοσκόπους το ακλόνητο φαβορί, έστω και αν η Ν.Δ. αναπτύσσει δυναμική και κλείνει την ψαλίδα.

Οι περισσότεροι, όμως, λογικά σκεπτόμενοι παράγοντες εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση όποια και εάν είναι θα βρεθεί σε πραγματικά δεινή θέση, καθώς θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκλέξει καταρχήν Πρόεδρο, εν συνεχεία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς η τεχνική παράταση ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ήδη στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα επιρρίπτουν ευθύνες στο τραγικό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με το «μασάζ» στους ανεξάρτητους βουλευτές. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, αναλώθηκαν να πείσουν μόνο τους ανεξάρτητους βουλευτές, αν και γνώριζαν πως οι περισσότεροι από αυτούς είχαν λάβει ξεκάθαρη θέση εδώ και μήνες, καθώς βρίσκονταν σε διαρκές φλερτ με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα, δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία για να σπάσει το μέτωπο των δύο μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, εννοώντας τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση μέσω συνεδρίων.

Επίσης αυξάνεται η δυσαρέσκεια του κλίματος φόβου που ανέδειξε το Μαξίμου, με ενορχηστρωτή τον Χρύσ. Λαζαρίδη, έχοντας ως πρώτα βιολιά τούς Άδ. Γεωργιάδη, Σ. Βούλτεψη, Μ. Βορίδη και Μ. Ασημακοπούλου. Αυτό το τρομολαγνικό κλίμα δεν έπεισε τους βουλευτές, καθώς την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο ελάμβανε αποστάσεις, αλλά –το σημαντικότερο– τόνιζε πως δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά.

Την ίδια ώρα, οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας εκφράζουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ ανάλογη αγωνία δεν υπάρχει στο εκλογικό σώμα, το οποίο μάλλον γοητεύεται από τις υποσχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Πρωτοβουλίες

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας αυξήθηκαν οι φωνές που ζητούν επιμόνως πρωτοβουλίες από Σαμαρά και Βενιζέλο για να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποφευχθούν αυτό το χρονικό διάστημα οι εκλογές. Και μπορεί η κίνηση των 8 βουλευτών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά να ζητούν συναίνεση, όμως τη σκυτάλη ήδη την πήραν στα χέρια τους η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ενεργοποιήθηκε μέχρι και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Οι 8 βουλευτές προτείνουν μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την οποία την έχουν απορρίψει τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Κουμουνδούρου. Και πώς μπορεί να την αποδεχτούν, όταν Σαμαράς και Τσίπρας δεν έχουν καμία διάθεση επικοινωνίας και για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου δεν ομιλούν πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη και την περίοδο που αυτούς τους δύο ρόλους είχαν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ανδρέας Παπανδρέου, οι οποίοι ήταν στα μαχαίρια, είχαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Οπότε, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ειδικού σκοπού έχει απορριφθεί, δεν απομένουν και πολλά για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, ας μη λησμονούμε ότι το Μαξίμου ακολουθεί τη σκληρή γραμμή Λαζαρίδη, ο οποίος είναι υπέρμαχος των «καθαρών λύσεων», ενώ είναι αυτός που έχει αναπτύξει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Και βέβαια, ας μην λησμονούμε ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν στήσει ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως αποδείχτηκε, που έλεγαν πως «στις 8 Δεκεμβρίου θα απεγκλωβιστεί η χώρα από το μνημόνιο και την τρόικα», όπως επίσης ότι «ο Σαμαράς θα διώξει το ΔΝΤ πριν την ώρα του». Κάτι που δεν ήταν αληθές, και αυτό φάνηκε από τη σκληρή γραμμή της τρόικας, από τη δίμηνη παράταση, αλλά και από το ότι η χώρα αντί να βγει στις αγορές, όπως έλεγαν από το Μαξίμου, ζήτησε να συμπεριληφθεί σε καθεστώς ειδικής πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

 

Η «θυσία»

Ήδη από το Μαξίμου λένε σε υψηλούς τόνους ότι «ο Σαμαράς δεν θα γίνει Ιφιγένεια», ότι η τύχη της χώρας «δεν μπορεί να εξαρτάται από 24 ανεξάρτητους βουλευτές», και ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα να πάμε σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου», αλλά τα σενάρια είναι για να διαψεύδονται, μέχρι κάποια στιγμή βέβαια να επιβεβαιωθούν.

Έτσι, τα τελευταία 24ωρα ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να αλλάξει υποψήφιο Πρόεδρο και να ορίσει ημερομηνία εκλογών. Έτσι, θα επιτύχει αφενός μεν να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια, και να προχωρήσει αφετέρου η Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, εάν λάβουμε υπόψη και το τι απάντησε ο Πάνος Καμμένος στην έκκληση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για συνεννόηση και κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Το τρίτο σενάριο είναι ίσως το πιο δύσκολο, αλλά ήδη το «τρέχουν» τόσο πολιτικά τζάκια, όσο και μεγαλόσχημοι οικονομικοί παράγοντες. Αυτό το σενάριο θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να γίνει «Ιφιγένεια». Δηλαδή να θυσιαστεί, να παραιτηθεί, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος, και ο νέος πρωθυπουργός (ακούγονται διάφορα ονόματα τεχνοκρατών) να αποτελέσει τον πόλο έλξης για τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να εκλεγεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αυτή θα συμφωνήσει με την τρόικα, θα τρέξει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ως προς το αναλογικότερο, και φυσικά να ορίσει ημερομηνία εθνικών εκλογών από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Με το σενάριο αυτό συμφωνούν τα πολιτικά τζάκια της χώρας και από τη Ν.Δ. οι Π. Παναγιωτόπουλος, Ευ. Μεϊμαράκης, Ν. Κακλαμάνης και φυσικά η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, αλλά σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Ευάγγελος Αντώναρος στα social media μάλλον πρέπει να συμφωνεί για να αρθεί το αδιέξοδο.

Οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό είναι ήδη μεγάλες και όλοι πλέον αναμένουν τις αποφάσεις του. Και βέβαια έχουν τη δική τους σημασία τα όσα φαίνεται ότι σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να οριστεί ημερομηνία εκλογών από τώρα, να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός ώστε να οριστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού και φυσικά να αλλάξει ο υποψήφιος Πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα