«Γαλάζια» αγκαλιά (;) σε… πράσινα «ορφανά»

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται εσχάτως στην οδό Πειραιώς, με συνεργάτες γνωστών, ιδιαίτερα επωνύμων πρώην υπουργών και βουλευτών ή πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανεβοκατεβαίνουν στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου εδρεύει το καινούργιο «στρατηγείο» της Νέας Δημοκρατίας.

Του Σπύρου Παπαδάκη

Με το που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προεδρία της Ν.Δ. έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ότι όσοι αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες του κόμματος είναι ευπρόσδεκτοι προκειμένου να δημιουργήσουν όλοι μαζί, ξανά, τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολυσυλλεκτικότητας, των δύο αντιπροέδρων που είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι πολιτικά. Ο Κωστής Χατζηδάκης που πατάει με το ένα πόδι στη δεξιά και με το άλλο στο κέντρο και ο Άδωνης Γεωργιάδης που πατάει και με τα δύο πόδια στη δεξιά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε από την πρώτη στιγμή διττό στόχο. Από τη μία να πείσει τα δυσαρεστημένα στελέχη που βρίσκονται σε μικρότερα κόμματα να επιστρέψουν στο «μαντρί» και από την άλλη διεισδύσει στον μεσαίο χώρο. Κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή της μια προφορική εισήγηση –η πατρότητά της βρίσκεται στη σαμαρική πτέρυγα– προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α» υπενθύμισε την πολύ καλή συνεργασία που υπήρχε κατά τη διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και πόσο ταίριαζαν «τα χνώτα τους» κατά τη διάρκεια των κοινών συσκέψεων και των Υπουργικών Συμβουλίων.

Σε αυτούς του μήνες το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει «ρίξει» στον αέρα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήταν έτοιμα να περάσουν την πόρτα της –τότε– Συγγρού. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές με αποτέλεσμα η ηγεσία του κόμματος να κάνει πίσω. Επειδή όμως τρώγοντας έρχεται η όρεξη, οι τελευταίες εξελίξεις με την προσθήκη του αποχωρήσαντα από την Ένωση Κεντρώων, Γιάννη Καλιάνου, στο δυναμικό του κόμματος, καθώς και την έντονη φημολογία για τον Ιάσωνα Φωτήλα του Ποταμιού (σ.σ. κάποιοι στην Πειραιώς λένε ότι στο μόνο που δεν έχουν συμφωνήσει είναι ο χρόνος ανακοίνωσης προσχώρησης στη Ν.Δ.), έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για τα «ορφανά του ΠΑΣΟΚ».

Η «Α» ανοίγει το φάκελο τριών ιδιαίτερα ενδιαφερουσών περιπτώσεων που έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και μάλιστα είναι κοντά σε συμφωνία.

1] ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ:

Άριστες σχέσεις με κορυφαίους «γαλάζιους»

Ο Λακεδαιμόνιος πολιτικός διατηρεί άριστες σχέσεις με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που κατάγονται από τη Λακωνία και τον έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Ο ένας μάλιστα από αυτούς έλεγε χαρακτηριστικά ότι «πιο εύκολα συνεννοούμασταν μαζί του όταν ήταν στο υπουργείο Υγείας παρά με τους “δικούς” μας».

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από τις 14 Ιανουαρίου 2016 διεγράφη από την K.O. λόγω των τοποθετήσεών του σχετικά με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. ύστερα από την εκλογή του Κυρ. Mητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Τα αμοιβαία συναισθήματα υπάρχουν, η καλή συνεργασία υπάρχει, καλό πρόσωπο για τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει δείξει, τι εμποδίζει τον «έρωτα» να εξελιχθεί σε γάμο; Κάποιοι λένε ότι λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, αν ο μέχρι χθεσινός πολιτικός «εχθρός» της Νέας Δημοκρατίας κατέβει στις εκλογές με τη «δική τους» σημαία, τότε οι ψηφοφόροι θα γυρίσουν την πλάτη στο κόμμα τους και θα μετατοπιστούν πιο δεξιά, με κίνδυνο τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη να φτάσουν σε υψηλά ποσοστά στον νομό.

2] ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ:

Το «διαβατήριο» της προσχώρησης

Ο Γιώργος Φλωρίδης αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2010, ίδρυσε τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο» και σήμερα κρατάει με τις τοποθετήσεις του «εθνική στάση». Μαζί του έχει άλλους 8 πολιτικούς συντρόφους του που θα τους πάρει από το χέρι μέχρι και την πόρτα της οδού Πειραιώς.

Στη διακήρυξη του «κοινωνικού Συνδέσμου» γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει μόνο μία δυνατότητα για να πάει μπροστά: να δει πέρα από τη σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.

Να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αλλαγής του πολιτικού συστήματος, του κράτους και της οικονομίας που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή. Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος εργάζεται για την εκπόνηση και έμπρακτη στήριξη ενός εθνικού σχεδίου αλλαγής, το οποίο θα εφαρμοστεί από πρόσωπα που πιστεύουν σε αυτό και έχουν το κύρος και την ικανότητα να το υλοποιήσουν. Έτσι θα δικαιωθεί η μεγάλη προσπάθεια που ήδη καταβάλλει η ελληνική κοινωνία για την ανάταξη της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή απευθυνόμαστε σε όλους όσους έχουν τις ίδιες σκέψεις και αγωνίες, για να προχωρήσουμε μαζί». Αυτό είναι για πολλούς το διαβατήριο της προσχώρησής του στη Ν.Δ., ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη που τον θεωρούν και τον χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα «τοξικό».

3] ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Πολιτικό «φλερτ» από την εποχή Παπαδήμου

Στη κυβέρνηση Παπαδήμου είχε πολύ καλή συνεργασία με τους υπουργούς του Αντώνη Σαμαρά και κάποιοι λένε και με τον ίδιο τον Σαμαρά. Από τότε το πολιτικό «φλερτ» δεν σταμάτησε ποτέ. Είναι ίσως πιο ουδέτερη κατάσταση για το εγχείρημα του Κυρ. Μητσοτάκη. Σήμερα είναι πρόεδρος του «Δικτύου» που συχνά πυκνά κάνει πολιτικές παρεμβάσεις για ζητήματα της επικαιρότητας – περισσότερο για θέματα Παιδείας. Θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο αλλά κάνοντας σωστές κινήσεις που δεν θα της στοιχίσουν ακόμη μία πολιτική αποτυχία, δεδομένου ότι έχει να εκλεγεί βουλευτής από το 2012.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό που λένε με σιγουριά στην οδό Πειραιώς είναι πως οι τρεις είναι πολύ κοντά στην ηγεσία του κόμματος αλλά υπάρχει προβληματισμός στο πότε και το αν πρέπει να γίνει η οποιαδήποτε κίνηση προσχώρησής τους. Η τελευταία και μάλιστα πολύ πρόσφατη εισήγηση που έχει δεχτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αποτρεπτική και προτείνει να υπουργοποιηθούν ως εξωκοινοβουλευτικοί μετά τις εκλογές και όταν θα έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Μετά θα είναι πιο εύκολο να φορέσουν την μπλε φανέλα της Νέας Δημοκρατίας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα