«Γαλάζια» αντιαεροπορικά για τα βλήματα Καμμένου

Εύλογα ερωτηματικά προκαλούν οι χειρισμοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων των 105mm και αεροπορικών βομβών στην Σαουδική Αραβία. Το θέμα έχει «σηκώσει» η Νέα Δημοκρατία, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρωί της Παρασκευής τέθηκε στον πρωθυπουργό το ερώτημα: «Για ποιο λόγο καλύπτει το εξόφθαλμο σκάνδαλο;»

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση είναι ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ένας ιδιοκτήτης παραγωγής φυσιγγίων στο Κιλκίς, ο οποίος –κατά πληροφορίες– είναι και κουμπάρος του Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε, ο κ. Παπαδόπουλος έβαλε την υπογραφή του στην διακρατική συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού. Αίφνης το ερώτημα που γεννήθηκε είναι πώς βρέθηκε ο εν λόγω επιχειρηματίας να έχει ρόλο εκπροσώπου της σαουδαραβικής κυβέρνησης; Πρόκειται για τον επίσημο εκπρόσωπο της χώρας ή για έναν απλό ατζέντη στην χρυσοφόρο αγορά όπλων; Το όνομα του Βασίλη Παπαδόπουλου ήρθε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κατάθεση σειράς κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για το θέμα. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά.

Η σύμβαση για τα όπλα: Πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για την πώληση συνολικά 300.000 βλημάτων για άρματα μάχης και αεροπορικών βομβών, συνολικού ύψους 66 εκατ. ευρώ. Αυτό ακριβώς το γεγονός –ότι αποτελεί διακρατική συμφωνία– είναι το «κλειδί» της υπόθεσης, καθώς ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει ότι δεν υπάρχει μεσάζοντας.

Βασίλης Παπαδόπουλος: Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας έχει αποστείλει επίσημο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος είναι εξουσιοδοτημένος από την κυβέρνηση του Ριάντ για την υπογραφή της συμφωνίας. Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ είπε ακόμη ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι «κάτοικος Κόλπου», κάτι πολύ γενικό δεδομένου ότι ο Περσικός Κόλπος «βρέχει» Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ κ.ά.

Ηλίας Κλουβάτος: Ο επικεφαλής της προξενικής Αρχής στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», παρείχε με κατηγορηματικό τρόπο στο Πεντάγωνο τα απαραίτητα στοιχεία όχι μόνο για να σταματήσει κάθε συζήτηση, αλλά για να κλείσει τις πύλες του στον επιχειρηματία, Βασίλη Παπαδόπουλο. «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”», αναφέρει μεταξύ άλλων το τηλεγράφημα του κ. Κλουβάτου προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κυριάκος Κυριακίδης: Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), την επομένη του τηλεγραφήματος Κλουβάτου, σπεύδει στο αεροδρόμιο της Μίκρας προκειμένου να υπογράψει την «Διακρατική Συμφωνία» με την «Ολυμπιακή Βιομηχανία Α.Ε.», ιδιοκτησίας Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται στο έγγραφο ως νόμιμος εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Τι καταγγέλλει η Ν.Δ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου της εκπροσώπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη, και των αρμόδιων τομεαρχών Άμυνας, Βασίλη Κικίλια, και Δικαιοσύνης, Νίκου Παπαδόπουλου, η Νέα Δημοκρατία ρωτά τον πρωθυπουργό «για ποιο λόγο καλύπτει το εξόφθαλμο σκάνδαλο;». Απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εξωτερικών, διερωτάται αν «γνώριζε την επίσημη αλληλογραφία του υπουργού Αμύνης με τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την οποία ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία». Την ίδια ώρα, από την Πειραιώς, τονίζουν πως έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος φέρεται να εκπροσωπούσε, την ίδια περίοδο και για το ίδιο υλικό, και την Ιορδανία.

«Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας προκειμένου να πουλήσει τα ίδια όπλα. Ρωτάμε ευθέως: ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας για τα ίδια όπλα;», διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ανώτατη εισαγγελική αρχή να ερευνήσει σε βάθος της υπόθεση αυτή, όπως η στρατιωτική Δικαιοσύνη ερευνά το στρατιωτικό σκέλος.

Συμπυκνώνοντας έθεσαν τα εξής ερωτήματα:
-Τελικά ποια χώρα εκπροσωπεί ο κ. Παπαδόπουλος, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία ή κάποια άλλη;
-Έναντι ποίου κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο, όταν είναι πλέον προφανές ότι έχει στενότερες σχέσεις με τον κ. Καμμένο παρά με τα κράτη που τάχα εκπροσωπεί;
-Έγινε έρευνα για το ποιον πράγματι εκπροσωπεί;
-Έχει κάνει κι άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο; Έχουν γνώση οι αμερικανικές αρχές για την πώληση υλικού ΜΚ82, με δεδομένο ότι χρειάζεται άδεια για την μεταπώληση;
-Το υπουργείο Εξωτερικών ποια σχέση έχει με το θέμα; Ποια είναι η άποψη του κ. Κοτζιά για το θέμα; Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο ΥΠΕΞ;

Τι απαντά ο ΥΠΕΘΑ

Η σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Τα Νέα» προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ έριξε ευθύνες στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. «Ο πρόξενος αυτός, θα καλέσω τους τηλεθεατές να μπουν στο site του, λέγεται Ηλίας Κλουβάτος, φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, έχει διάφορα ο κ. Κλουβάτος. Ο κ. Κλουβάτος επιθυμούσε να γίνει διά της πρεσβείας και όχι διά του ακολούθου για να εμπλακούν μέσα κάποιοι απ’ τους εμίρηδες που έχουν προφυλακιστεί. Ζητήσαμε να πάρουμε πιστοποιητικό από το υπουργείο Άμυνας, για να δούμε αν ισχύουν αυτά που λέει ο πρόξενος ή αυτά που λέει το υπουργείο Άμυνας, και πήραμε πιστοποιητικό το οποίο ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνος εκ μέρους του κράτους αυτού είναι ο κ. Παπαδόπουλος». Στην συνέχεια, αναφερόμενος στο πιστοποιητικό της διακρατικής συμφωνίας ανέφερε: «Απ’ την πρεσβεία, το πήραμε αυτό, αυτό το πιστοποιητικό το έχω δώσει στον κ. Κικίλια από πέρυσι», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε: «Τι γίνεται μετά: Ξαναέρχεται μετά η πρεσβεία και κάνω επιστολή στον κ. Κοτζιά και μάλιστα ο πρέσβης ο κ. Καραγιάννης του διπλωματικού μου γραφείου και ο ΓΔΑΕΕ ο κ. Κυριακίδης λένε στην πρεσβεία αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία περί του το πιστοποιητικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάντε εγγράφως την άρση της εξουσιοδότησης του κυρίου αυτού και υποδείξτε μας ποιος είναι εξουσιοδοτημένος, και δεν απάντησαν ποτέ…»

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά οφείλει και να το δείχνει». Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Δικαιοσύνη οφείλουν να διερευνήσουν την υπόθεση, εστιάζοντας και σε ένα ακόμη στοιχείο. Την στενή προσωπική σχέση του Πάνου Καμμένου με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατά πληροφορίες τυγχάνει κουμπάρος του Βασίλη Παπαδόπουλου. Πιθανότατα να πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, που όμως προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί για την ώρα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα