Aπόλυτος κυρίαρχος ο Μακρόν

Aπόλυτος κυρίαρχος στη Γαλλία έγινε ο Εμανουέλ Μακρόν αφού μετά τη νίκη του στις προεδρικές, ήρθε και η πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με το κόμμα τουLa Republique en marche (LREM) “Δημοκρατία εμπρός” επιβεβαιώνοντας πλήρως τις  δημοσκοπήσεις. 

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο σχηματισμός του Μακρόν La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του του κεντρώου MODEM κέρδισαν το 32,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, μεταφράζεται σε 390-430 έδρες από τις 577, ενώ δεύτεροι δείχνουν να έρχονται οι Ρεπουμπλικάνοι με 100-120 έδρες. Οι Σοσιαλιστές, που κατέχουν περίπου 280 έδρες στην απερχόμενη βουλή, εκτιμάται πως τώρα θα έχει μόλις 20-30 έδρες (και αυτό μαζί με τους συμμάχους από το κόμμα των Πρασίνων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή στις κάλπες ήταν μεγάλη αφού το υπουργείο ανέφερε πως το ποσοστό αποχής έφθασε το 51,4%.

Ο κορυφαίος γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αντίθετα ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο, έκανε γνωστό το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατέρρευσε, το ίδιο και οι Σοσιαλιστές ενώ για την Δεξιά το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Πιο συγκεκριμένα, το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI) ακολούθησαν με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

 

Τι δήλωσε η Μαρίν Λεπέν

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε  πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».

Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

Συγχαρητήρια από Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

«Καγκελάριος #Merkel: τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον @EmmanuelMacron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι βουλευτές και που, εάν δεν κερδίσουν, θα αναγκαστούν εγκαταλείψουν την κυβέρνηση είναι :

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μέρ στην Eure (Νορμανδία).
Η υπουργός για τα υπερπόντια εδάφη Ανικ Ζιραρντέν.
Η υπουργός των ευρωπαϊκών υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ.
Ο υφυπουργός για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Κριστόφ Καστανέρ που είναι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Εντουάρ Φιλίπ.
Ο υφυπουργός για την ψηφιακή τεχνολογία Μουνίρ Μαχζουμπί.
Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φέραν.

Οι υπουργοί αυτοί έχουν δεσμευτεί έναντι του προέδρου ότι θα πρέπει να κερδίσουν την εκλογή τους στις βουλευτικές, προκειμένου να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Γάλλος πρωθυπουργός: Η “Γαλλία” επιστρέφει

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών πως, παρά το υψηλό ποσοστό αποχής, το μήνυμα των Γάλλων είναι «ξεκάθαρο» και εκτίμησε πως η Γαλλία «επιστρέφει».
«Παρά την αποχή, το μήνυμα των Γάλλων είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στον οποίο το κόμμα Republique ne marche (REM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά.
«Για τρίτη φορά στη σειρά είσαστε εκατομμύρια που επιβεβαιώσατε την προσήλωσή σας στο σχέδιο της ανανέωσης, της συσπείρωσης και της εκ νέου κατάκτησης του προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε σε δήλωσή του από το Ματινιόν.
«Στην αποχή, βλέπω τη συνέπεια της αποστράτευσης ορισμένων πολιτικών σχηματισμών που δεν βρήκαν δεύτερη αναπνοή μετά τις προεδρικές εκλογές που έχασαν», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα