ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: “Δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο ο Τσίπρας”

«Όπως ήδη τόνισα πριν από λίγες ημέρες την ώρα που η Κυβέρνηση φέρνει το 4ο βαρύ μνημόνιο και υπόσχεται πλασματικά αντιμέτρα για … το 2019, χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες», επισημαίνει σε δήλωσή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η ίδια συνεχίζει, λέγοντας πως «αρνείται δηλαδή η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ρητά προβλεπόμενη από το ισχύον πρόγραμμα δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και στην κοινωνία, των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία που τον Δεκέμβριο δεν ψήφισαν το ΕΦΑΠΑΞ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες περίπου 1,9 δις ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ)», αναφέρει η Φ. Γεννηματά και συμπληρώνει: «Αν υπάρχει η πολιτική βούληση και όχι μικροκομματικές στοχεύσεις αυτό μπορεί να γίνει με τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017».

«Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία, προτείνουμε ό, τι ποσό διατεθεί από τα χρήματα αυτά να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα σε», δηλώνει και σταχυολογεί:

«• Ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη 200.000 ανέργων (και κυρίως νέων ανθρώπων) μέσω κάλυψής των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση,

  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην πρωτογενή παραγωγή και στην εστίαση,
  • Ενίσχυση των πολίτικών στήριξης της οικογένειας».

«Η  Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας σχετική Πρόταση Νόμου», καταλήγει η Φ. Γεννηματά.

Δεν ψηφίζει η ΔΗΣΥ

Στο μεταξύ η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίζει ούτε τα μέτρα, ούτε τα αντίμετρα. Σε αυτό κατέληξαν οι επικεφαλείς των κομμάτων και των κινήσεων που την απαρτίζουν οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το απόγευμα.

Ειδικότερα, στη συνάντηση που είχαν οι Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Διακουλάκης και Απόστολος Πάντος, κατέληξαν ότι πριν ακόμα από την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, αλλά και μετά από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα προβούν σε σειρά δημόσιων κινήσεων, όπου θα καταγγέλλουν τους κυβερνώντες και θα καταθέτουν τις προτάσεις της Συμπαράταξης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, εξάλλου, μιλούσαν για μία άθλια συμφωνία ντροπής, που έχει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στους τελευταίους απέδιδαν ευθύνες και για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα επιπλέον μέτρα για τους Έλληνες πολίτες. Επανέλαβαν, δε, ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταψηφίσουν επί της αρχής τα σχετικά νομοσχέδια.

Κατά τα λοιπά, οι «πέντε» αποφάσισαν την απρόσκοπτη πορεία του φορέα προς το Συνέδριό του στις 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, με τα περισσότερα εκ των οργάνων των επιμέρους κομμάτων και κινήσεων, αν δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει για το θέμα, να το κάνουν τις επόμενες μέρες. Στο Συνέδριο αναμένεται να κατατεθεί και ο οδικός χάρτης για το ιδρυτικό συνέδριο του φορέα, το οποίο όλες οι πλευρές επιθυμούν να γίνει άμεσα. Στην πραγματικότητα, ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεις Πολιτών προτείνουν να γίνει εντός του 2017, ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλά για τις αρχές του 2018, χωρίς πάντως καμία από τις δύο πλευρές να προτίθεται να «στυλώσει τα πόδια» για να περάσει η δική της πρόταση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα