«Γερές μάσες» στο ΣΔΟΕ και το ΥΠΟΙΚ

Άκρως αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των μελών του κυκλώματος εκβιαστών, μέλη του οποίου ήταν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και του ΥΠΟΙΚ, που εκβίαζε επιχειρηματία στον Πειραιά.

Οι άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων παρακολουθούσαν με ήχο και εικόνα βήμα-βήμα τους έξι εμπλεκόμενους και τελικά τους συνέλαβαν.

Διαβάστε μερικούς από τους διαλόγους που ακολουθούν:

Λαυράκια έβγαλε η έρευνα των ανδρών του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο παρακολουθώντας με ήχο και εικόνα βήμα-βήμα τους 6 εμπλεκόμενους που εκβίαζαν επιχειρηματία από τον Πειραιά, τελικά τους συνέλαβε και τώρα βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης για βαριά κακουργήματα.

Οι διάλογοι που είχαν τα μέλη του κυκλώματος είναι αποκαλυπτικοί:

Λογίστρια: Είναι συνεννοημένοι. Όλοι στο κόλπο. Θα πάνε και παραπάνω. Επιχειρηματίας: Παζάρι έκανες;
Σύζυγος λογίστριας: Έκανε, έκανε.
Λογίστρια: Έκανα. Κάτω από πενήντα δεν πάνε. Ζητάνε εξήντα γιατί είναι τέσσερις που εμπλέκονται.

Ο επιχειρηματίας ο οποίος είχε πέσει θύμα εκβιασμού και στο παρελθόν καταβάλλοντας 30.000 ευρώ αποφάσισε να κάνει καταγγελία όταν η λογίστριά του τού είπε ότι οι δύο κατηγορούμενοι σήμερα υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ζητούν χρήματα για να κλείσει “αναίμακτα” η υπόθεσή του.

Λογίστρια: Και θα πάει αρχείο η υπόθεση.
Επιχειρηματίας: Τα χρήματα;
Λογίστρια: Θα μου τα δώσεις θα τα δώσω εγώ.
Επιχειρηματίας: Ναι.
Λογίστρια: Μέσω του ανθρώπου που μεσολαβεί.
Επιχειρηματίας: Δεν τα έχω. Τα έχω στο αμάξι.
Λογίστρια: Φέρε μου εδώ.
Επιχειρηματίας: Να τα φέρω τώρα;
Λογίστρια: Φέρτα μου εδώ. Εδώ να τα κλειδώσω.

Σύμφωνα με την λογίστρια του επιχειρηματία, η οποία συνεργάστηκε με την αστυνομία, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ της πρότειναν να πει στον πελάτη της να πουλήσει ένα από τα διαμερίσματα του για να «καθαρίσει»

Λογίστρια: Την πρώτη φορά που μου ήρθε εδώ, «Ε τι έγινε» , λέει , «ένα διαμέρισμα θα δώσει», έτσι σε αυτό το στιλ. Είδαν διαμερίσματα, λες κι είναι στραγάλια.

Οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματία προκειμένου να μην του επιβληθεί πρόστιμο από το ΣΔΟΕ απολογούνται από το πρωί της Πέμπτης.

Οι δυο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ζήτησαν και πήραν προθεσμία για αύριο. Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν η λογίστρια, ο σύζυγος και ο γιος της καθώς και ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών. Ολοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για δωροδοκία υπαλλήλου, εκβίαση και άμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές.

Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ που φέρεται να διενέργησε τον έλεγχο στην επιχείρηση και κατά το κατηγορητήριο ζήτησε, μέσω άλλων συγκατηγορουμένων της, 60.000 ευρώ, στο απολογητικό της υπόμνημα υποστηρίζει: Κάναμε έλεγχο. Διαπιστώσαμε ότι στη σχετική φορολογική διεύθυνση του ελεγχόμενου Καραΐσκου δεν βρέθηκε να λειτουργεί η επιχείρηση καθ’ όσον δεν υπήρχε σχετική εγκατάσταση. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε η παράβαση της μη δήλωσης μεταβολής της έδρας και ζητήθηκαν συμβόλαια κτήσης των ακινήτων. Ο Καραΐσκος αποδέχτηκε τη σχετική παράβαση. Στη συνέχεια αρχειοθετήθηκε ο έλεγχος. Αναρωτιέται κανείς αν ήθελα να εκβιάσω ή να απαιτήσω. Ήταν δυνατόν να αναφέρω στον έλεγχο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπόθεση. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν εκβίαζα εγώ αλλά η λογίστρια.

Σε όλες τις συναντήσεις, σύμφωνα με τη δικογραφία, η λογίστρια έπαιρνε τα κινητά τηλέφωνα και τα έβγαζε έξω από το γραφείο. Από τους διαλόγους που κατέγραψαν οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας προκύπτουν οι συνεννοήσεις για τη φερόμενη δωροδοκία των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Λογίστρια: ξεκάθαρα μου είπανε το κλίμα ειναι μιλημένο κανονικά. Την άλλη φορά όταν ήρθε εδώ ο φίλος μας και του ζήτησα να μας φροντίσει, φαίνεται τα έχουν μιλήσει όλοι μαζί, μας πήγε και στην προισταμένη, χαρές, να μας κεράσει καφέ και λοιπά.
Επιχειρηματίας: Μάλιστα.

Επιχειρηματίας: Την άλλη φορά μας είχαν πει 60. Δώσαμε τριάντα. Κάναμε παζάρια.
Σύζυγος Λογίστριας: Ναι. Κάναμε παζάρια.
Λογίστρια: Ένα τριαντάρι δώσαμε.
Επιχειρηματίας: Τα βολέψαμε τότε
Λογίστρια: Πάλι θα τα βολέψουμε.

Λογίστρια: Αυτοί ζητάγανε εξήντα, εγώ είπα ότι είναι πάρα πολλά, ο άνθρωπος ναι έχει κάνει περιουσία αλλά τι να τα κανείς τα ακίνητα τώρα;
Επιχειρηματίας: Να του δώσουμε ένα διαμέρισμα να μας δώσει τα ρέστα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα