Γερμανοί οικονομολόγοι: Κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά σε βάθος χρόνου

Αναπόφευκτο θεωρούν το κούρεμα του ελληνικού χρέους Γερμανοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση πολλών επιφανών γερμανικών ινστιτούτων, η οποία συντάσσεται για να χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση για τις δικές της οικονομικές προβλέψεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt».

Οι οικονομολόγοι των ερευνητικών ιδρυμάτων συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και προβλέπουν ότι θα γίνει κούρεμα αυτού.

«Το κούρεμα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι απλώς αναπόφευκτο» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του μακροοικονομικού τμήματος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH) Όλιβερ Χολτενμέλερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «προς το παρόν αναβάλλεται απλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων».

O Τίμο Βολμερχόιζερ, οικονομικός επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo), θέτει και θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη ως εναλλακτική για τη χώρα.

«Υπάρχει η δυνατότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ και εκτός ευρώ να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της» υποστηρίζει, άποψη την οποία ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης:

«Αμφιβάλλω ότι οι θεσμοί της νομισματικής ένωσης είναι τόσο σταθεροί, ώστε να αντέξουν την έξοδο ενός κράτους-μέλους» αναφέρει στην εφημερίδα ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, οικονομικός επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).

Πάντως, κατά την έκθεση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα