Γιάγια Τουρέ κατά διαιτησίας και… Σαμαρά!

Βρισκόταν ήδη στην επόμενη φάση, όταν ο διαιτητής έδωσε ένα… σκανδαλώδες πέναλτι και τα διέλυσε όλα! Τάδε έφη ο διεθνής Ιβοριανός μέσος, Γιάγια Τουρέ, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό από την Ελλάδα, στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ.

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Ακτής Ελεφαντοστού και της Μάντσεστερ Σίτι, εξέφρασε τις σκέψεις του με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Αισθάνεται αδικημένος και πικραμένος από τις εξελίξεις, αλλά – σε μία στιγμή αυτοκριτικής – δέχεται κιόλας πως έγιναν λάθη από την ομάδα του. Αναλυτικά όσα είπε:

«Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την κατάσταση στα αποδυτήρια, μετά την ήττα από την Ελλάδα. Πολλοί συμπαίκτες μου έκλαιγαν, ειδικά κάποια πιο νέοι ήταν απαρηγόρητοι, συμπεριλαμβανομένου και του Σίο που ενεπλάκη στο μοιραίο πέναλτι. Ακόμα κι αν ήμουν καταρρακωμένος, προσπάθησα να τον ανεβάσω και να τον παρηγορήσω. Μετά από ένα τέτοιο… χτύπημα, δεν είναι εύκολο να συνέλθεις. Αναλύσαμε τι έγινε ξανά και ξανά, παρόλο που γνωρίζαμε πιο είναι το τέλος. Απείχαμε λίγα δευτερόλεπτα από το όνειρο. Ήταν εκεί, τόσο κοντά! Ένοιωθα ήδη στην επόμενη φάση… Τελικά η γενιά αυτή έφτασε σε μία μεγάλη επιτυχία, μέχρι να έρθει ένα σκανδαλώδες πέναλτι να τα διαλύσει όλα.

Μέσα σε λίγες στιγμές, το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ήθελα απεγνωσμένα να καταλάβει ο διαιτητής την βουτιά του Σαμαρά. Για ακόμα μία φορά, όμως, η διαιτησία ηταν εναντίον μας. Με την Ιαπωνία δε μας δόθηκαν δύο πέναλτι, ενώ με την Ελλάδα… εφευρέθηκε ένα, που μας άφησε εκτός! Βέβαια, ποιος ασχολείται; Κανέναν δεν τον ενδιαφέρει αν αδικηθεί μία ομάδα από την Αφρική. Είναι ένα σκάνδαλο, που μας στερεί κάτι τεράστιο, όμως κανένας δεν μοιάζει να ασχολείται.

Δεν είμαι άνθρωπος που κρύβεται πίσω από δικαιολογίες. Κάναμε λάθη και η Ελλάδα το εκμεταλλεύτηκε. Είμαστε και εμείς ένοχοι, δεν έπρεπε να βάλουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο σε ένα τόσο κομβικό σημείο. Το τελικό αποτέλεσμα, αντανακλά την εικόνα όσων έχει αντιμετωπίσει αυτή η γενιά. Όλο φτάναμε στην πηγή και δε πίναμε νερό! Είμαστε άτυχοι, η γενιά του “σχεδόν”! Ο αποκλεισμός αυτός θα με στοιχειώνει, ήθελα πολύ να προκριθούμε! Ποτέ δεν έδωσε κάτι λιγότερο από το 100%, αλλά δεν ήταν αρκετό τελικά. Υποφέρω σιωπηλά, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. Έχω αδειάσει εντελώς, ψυχικά και σωματικά. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα με έχουν εξαντλήσει. Τώρα θέλω να απομονωθώ λίγο.

Παρόλο που το Μουντιάλ ολοκληρώθηκε για εμάς με μία τεράστια αποτυχία, δεν πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Αναπόφευκτα, υπάρχουν πράγματα εκτός αγωνιστικού χώρου, που δημιουργούν μία άσχημη εικόνα για την Αφρική. Κάποιοι έμοιαζαν σαν παιδάκια. Κάποια παιδιά από την Ευρώπη, δεν έχουν μεγαλώσει με τις αξίες της αλληλεγγύης και της συναδελφικότητας, όπως εμείς στην Αφρική. Εγώ θα μείνω αισιόδοξος, αν ένας μαύρος μπορεί να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε γιατί να μην κατακτήσει και μία ομάδα της Αφρικής το Μουντιάλ;».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα