Γιάννης Αλαφούζος: Μετράει φίλους και εχθρούς

 

Συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, αφουγκραζόμενος πως η κοινή «πράσινη» γνώμη έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον του, παρακολουθώντας τον Τύπο να του επιτίθεται και βλέποντας την ομάδα να αγκομαχά για να μείνει εντός όποιων στόχων.

Στη μνήμη των περισσοτέρων, ο Γιάννης Αλαφούζος παραμένει ο άνθρωπος που θέλησε πριν από 4,5 χρόνια να αναλάβει τον Παναθηναϊκό στα δύσκολα, όταν το «Τζίγγερ πούλα!» είχε μετατραπεί σε γενικό πρόσταγμα κι όταν κανείς άλλος δεν έδειχνε διάθεση να εμπλακεί μετά τη δυναστεία Βαρδινογιάννη και το πείραμα της πολυμετοχικότητας. Ο Αλαφούζος όχι μόνο τόλμησε, αλλά επέβαλε εξορθολογισμό στην ΠΑΕ, ισορρόπησε την οικονομική πολιτική, δημιούργησε μια φτηνή αλλά πεισματάρα ομάδα, πήρε το Κύπελλο, έδωσε όραμα, έκανε σταδιακά ανοίγματα, ασχολήθηκε με τη Λεωφόρο, πολέμησε το «κατεστημένο» και χρεώθηκε –σύμφωνα με τον ίδιο– γύρω στα 20.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η οικονομική πολιτική όμως, φαίνεται να διεκόπη απότομα στις 23 Δεκέμβρη του 2016. Την ημέρα εκείνη απέκτησε τον Κουρμπέλη με 700 χιλιάρικα, αλλά… ψιθύρισε παράλληλα «μέχρι εδώ»! Από τότε μέχρι και σήμερα, ο Γιάννης Αλαφούζος συμπεριφέρεται σαν να στέρεψαν οι οικονομικές του δυνάμεις, με κύρια εντολή τις αποδεσμεύσεις και με αγωνιστική τακτική αυτή της «λευκής πετσέτας».

Εδώ δεν κρίνουμε αν όντως υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αυτές είναι οι ενδείξεις, αλλά λογιστές δεν είμαστε. Ωστόσο, η κριτική που δέχεται από το σύνολο του Τύπου είναι πιο σκληρή από ποτέ.

Μέχρι και στο δικό του Sport Fm…

Η πιο δυνατή εκπομπή της ραδιοσυχνότητάς του Αλαφούζου λέγεται «Αντεπίθεση» με τον Βασίλη Βέργη και τον Σάββα Λιβάνιο. Παρά την υπερπροσπάθεια των ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού να μην επεκταθούν στα κακώς κείμενα της ΠΑΕ, οι συντελεστές της εκπομπής έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες από κόσκινο τον… ιδιοκτήτη τους σε ένα ρεσιτάλ ελευθερίας του Τύπου.

Η ουδέτερη ιστοσελίδα gazzetta.gr επίσης κατακρίνει την πολιτική του Αλαφούζου, με τον ρεπόρτερ Νίκο Αθανασίου να φωνάζει: «Η διοίκηση του Παναθηναϊκού αφήνει γυμνή την ομάδα, δημιουργεί μεγαλύτερα κενά από αυτά που υπήρχαν. Αλλά ας συμφωνήσουμε πως ο σύλλογος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς». Στη συνέχεια, όμως, κάμπτεται όσο αντικειμενικός κι αν είναι και λέει: «Οι κινήσεις αυτές δεν ταιριάζουν στο dna της ομάδας». Το Contra.gr δεν κοντράρει τον Αλαφούζο με βαρύγδουπα άρθρα, αλλά επιτρέπει κριτική με μικρά παρασκήνια γύρω από μετεγγραφικές γκάφες και αδυναμίες των στελεχών.

Εντελώς ουδέτερη στάση κρατά το SDNA, αφήνοντας τον «Αποδυτηριάκια» να κάνει τη σκληρή κριτική, ο οποίος συνήθως χαρακτηρίζει «κακοδιαχειριστή» τον Αλαφούζο, ενώ στήριξη βρίσκει στον ρεπόρτερ του «Goal» Κώστα Γουλή, ο οποίος ακολουθεί ήπια κριτική και συχνές αναλύσεις για το πόσα λεφτά έχει βάλει όλα αυτά τα χρόνια. Το πρόσφατο εξώφυλλο της εφημερίδας, όμως, με την παχιά λέξη ΚΟΡΟΪΔΙΑ να συνοδεύει τη φωτογραφία του «πράσινου» προέδρου, λέει πολλά!

Εννοείται πως ο «κόκκινος Τύπος» δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαδί, σε αντίθεση με τον «μαυρόασπρο» και τον «κιτρινόμαυρο» που δεν ασχολούνται.

Οι πολιτικές εφημερίδες έχουν διαφορετική αρχή, αφού φέρονται στον Αλαφούζο κυρίως ως εφοπλιστή και επιχειρηματία και λιγότερο ως άνθρωπο του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα η κριτική γύρω από τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, σε καθαρά ποδοσφαιρικές επιλογές, να αποτελεί επιλογή του εκάστοτε ρεπόρτερ.

Έχει πολλούς… απέναντι

Πέραν του Τύπου που συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι και φορείς στην πιάτσα, που ενώ θα έρεπε να έχουν ουδέτερη, συμμαχική ή φιλική σχέση με τον Γιάννη Αλαφούζου, βρίσκονται απέναντί του:

Η Θύρα 13: Εδώ έχουμε να κάνουμε με χάσμα ιδεών. Οι οργανωμένοι μπορεί να μην του επιτίθενται για την οικονομική πολιτική ή τα οργανωτικά του λάθη, αλλά δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι ο Σταύρος Κοντονής έκλεισε το πέταλο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου τους!

Οι μη οργανωμένοι: Αδιαφορία! Ο Παναθηναϊκός σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων μετά το άλλο. Η Λεωφόρος είναι άδεια και με την ΑΕΚ «κόπηκαν» γύρω στα 5.500 εισιτήρια.

Παναθηναϊκή Συμμαχία: Το προπύργιο του Γιάννη Αλαφούζου υπάρχει μόνο στα λόγια. Οι εισφορές είναι ελάχιστες και οι οικονομικές συμμαχίες ανύπαρκτες. Το ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Χρήστος Παναγόπουλος.

Πατερο…λάγνοι: Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ισχυρές παναθηναϊκές προσωπικότητες που πιστεύουν πως πρέπει να επιστρέψει στην ομάδα ο Νικόλας Πατέρας, καθώς μόνο αυτός μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Ξέχασαν, όμως, να ρωτήσουν τον Πατέρα γι’ αυτό.

ΚΑΕ ΠΑΟ: Αν είναι ποτέ δυνατόν! Οι σχέσεις ΠΑΕ και ΚΑΕ χωρίς να υπάρχει ρεπορτάζ, βρίσκονται στις μέρες που έζησε η Αθήνα πριν από 15 μέρες με τα χιόνια. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είναι πραγματική ευρωοικογένεια, διαθέτει φανέλες στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο που προκαλούν σεβασμό σε όλη την ήπειρο, κι αντί να υπάρχει μία ισχυρή παναθηναϊκή οικογένεια, υπάρχουν ψυχρές σχέσεις.

Συμπέρασμα: Δύσκολη εποχή για τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά και ευκαιρία να γνωρίσει τους φίλους του και να μετρήσει τους εχθρούς του…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα