Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο

Επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4.6 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» Αττική και Πελοπόννησο νωρίς το πρωί της Κυριακής 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κορίνθου και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού.

Ο καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο λεκανοπέδιο Αττικής, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα λόγω του «σχεδόν επιφανειακού» επίκεντρου, σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

«Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, είπε πως «η περιοχή έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και αυτό το ξέρουμε από την προϊστορία του».

«Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού μένει ανοιχτό. Δεν έχει κλείσει όπως το κάνουμε άλλες φορές», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα έως τώρα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είδα όλα τα στοιχεία. Από την ημέρα των Χριστουγέννων έχει αρχίσει μία σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με χαμηλότερα μεγέθη, 2-2,5 Ρίχτερ.

Τα στοιχεία αυτά αν τα συνδυάσουμε με τον σημερινό σεισμό, λέμε ότι υπήρχε μία ενεργοποίηση εκεί. Άρα δεν εμφανίζεται να είναι μεμονωμένος.

Από μελέτες που έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι στον Κορινθιακό το φαινόμενο των προσεισμών είναι εξαιρετικά συχνό. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί στο κάδρο θα καταλάβετε γιατί ο σεισμολόγος δεν μπορεί να σας απαντήσει κατηγορηματικά «ανησυχούμε ναι, δεν ανησυχούμε όχι», με ένα μαύρο-άσπρο. Είναι φαινόμενο, όπως έχουμε πει και άλλες φορές, υψηλής αβεβαιότητας».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού για τον σεισμό ήταν 4,7 Ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό έκανε λόγο για σεισμό 5,2 Ρίχτερ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα