“Γιατί δεν παίξαμε το χαρτί της Ευρώπης;”

Να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση δεν έπαιξε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το θέμα του Κυπριακού, ανέφερε ότι με ψυχραιμία η Κύπρος και η Ελλάδα, σε συντονισμό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει ειλικρινείς προσπάθειες από την Ελλάδα και την Κύπρο για να μην υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατοχή. Η κ. Γεννηματά έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να  δώσει απαντήσεις πως γίνεται να μην υπήρξε αναφορά για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας,  όταν βρισκόμασταν στην αρχή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Οφείλετε να ενημερώσετε γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί, δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επεσήμανε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι δεδομένες και πως για ακόμα μία φορά τορπίλισε τις συνομιλίες και τόνισε ότι ενώ όλοι συνομολογούν στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων μόνο η Τουρκία δε συμφωνεί.  Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία,  χρειάζεται προσοχή η διαχείριση της επόμενης μέρας.  “Η λύση για εμάς πρέπει να γίνει αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται θέλει να αποφύγει η Τουρκία”, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με το διεθνή παράγοντα πρέπει να διασφαλιστεί ένα κλίμα ασφαλείας στην περιοχή και τόνισε ότι  στα θέματα αυτά δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Βασική κατευθυντήρια  γραμμή, όπως δήλωσε,  είναι  ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει.

“Η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της ΕΕ και δεν χρειάζεται την παροχή ασφαλείας και φυσικά όχι στρατεύματα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Το καθεστώς διχοτόμησης και των στρατευμάτων είναι απαράδεκτα για την ΕΕ”, δήλωσε η κ. Γεννηματά και κατέληξε “συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παλεύουμε και διεκδικούμε τη λύση”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα