Γιατί η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει λήξει

Tους λόγους που η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει λήξει εξηγεί το CNBC. Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι κάτω από τα όρια της φτώχειας βρίσκονται 1,6 εκατομμύρια Έλληνες και εναποθέτει τις ελπίδες στην απροσδόκητη άνοδος 0,3% στο ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τον τουρισμό.

Ειδικότερα, με την Ευρώπη να παλεύει σε πολλά μέτωπα, περιλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης, της οικονομικής επιβράδυνσης και της πολιτικής αποσύνθεσης μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς την πολιτική και οικονομική κρίση της Ελλάδας που μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα το περασμένο καλοκαίρι, τονίζει δημοσίευμα του CNBC.

Το διεθνές δίκτυο υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ένα χρόνο και μια τρίτη διάσωση αργότερα, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δύο πλευρές, με πολλούς Έλληνες να υποφέρουν και κάποιους να προσπαθούν να βγάλουν κάτι από τις δύσκολες συνθήκες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στις δαπάνες κατά τη διάρκεια των τριών ξεχωριστών προγραμμάτων διάσωσης, οι οποίες επηρέασαν όλες τις ηλικιακές ομάδες, με την ανεργία να αυξάνεται στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

Έρευνα της ανεξάρτητης εταιρίας αναλύσεων DiaNEOsis, τον Ιούνιο, αποκάλυψε ότι πολλοί Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες συνθήκες. Η ακραία φτώχεια στον ελληνικό πληθυσμό είχε αυξηθεί στο 15% το 2015 από 2,2% το 2009, ενώ 1,6 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η απογοήτευση είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται. Κανείς δεν πιστεύει σε τίποτα πια», σχολιάζει κάτοικος Θεσσαλονίκης που μίλησε στο διεθνές δίκτυο. «Το δεύτερο είναι η απόσυρση. Ο κόσμος έχει αποσυρθεί στις οικογένειές του και παλεύει μόνο για την επιβίωση της οικογένειας. Η κοινωνία έχει κατακερματιστεί», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της διάσωσης, πέραν της περικοπής δαπανών σε βασικούς τομείς όπως η άμυνα, οι πιστωτές έχουν απαιτήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018 –προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του ελληνικού χρέους-, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και ευρεία μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις.

Παράλληλα, το χρέος της χώρας που έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ και την καθιστά ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη στον κόσμο, έχει διχάσει τους πιστωτές. Το ΔΝΤ είναι ακόμη αναποφάσιστο για το αν πρέπει να συμμετάσχει στην τελευταία διάσωση, ενώ διαφωνεί με άλλους πιστωτές στις απαιτήσεις τους και ιδιαίτερα στο μεγάλο πλεόνασμα που ζητούν από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η ανεργία παραμένει περίπου το 23,3% σύμφωνα με τον τελευταίο υπολογισμό τον Απρίλιο –το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη- και η οικονομία προσπαθεί να βγει από τη βαθιά ύφεση με την αύξηση της επένδυσης και την ανάπτυξη.

Στον αντίποδα, μια απροσδόκητη άνοδος 0,3% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες για 0,2% και έδωσε μια ελπίδα. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε και το ποσοστό του πρώτου τριμήνου, σε πτώση 0,1% από πτώση 0,5% που είχε προκαταρκτικά υπολογιστεί. Και πάλι, βέβαια, σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Επιπλέον, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί στην ελληνική πρωτεύουσα σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει και ο τουριστικός τομέας που ακόμη κρατιέται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Ο τουρισμός τα πηγαίνει αρκετά καλά», ανέφερε εργαζόμενη στον κλάδο μιλώντας στο CNBC. «Ξέρω ότι η ευρύτερη οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή και πως υπάρχει πολύς κόσμος που δυσκολεύεται. Οι περισσότεροι από τους φίλους μου είναι εντάξει πάντως και πολλοί από αυτούς κάνουν δικές τους δουλειές ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε ο κόσμος έχει βρει έναν τρόπο να βγάζει χρήματα», πρόσθεσε.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι τιμές στην Αθήνα δεν είναι χαμηλές σε σχέση με τα χρήματα που κερδίζουν οι εργαζόμενοι, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να ζει κανείς εδώ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα