Γιατί η νομπελίστρια Μαγκουάιρ αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι

Μία έκπληξη περίμενε τους διοργανωτές και τους παριστάμενους, στην Καισαριανή και τον Βύρωνα, την Κυριακή το πρωί, όταν η προσκεκλημένη τους για την εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ειρήνης, νομπελίστρια Μέιριντ Μαγκουάιρ, αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι τόσο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όσο και στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα.

«Τα νεκροταφεία και οι ανδριάντες είναι τα σημεία όπου σταματάει η ζωή. Εμείς είμαστε με τη ζωή, όχι με τον θάνατο» ανέφερε η κυρία Μαγκουάιρ και συνέχισε λέγοντας: «Οι άδικοι θάνατοι στους πολέμους δεν είναι τιμητικοί για την ανθρωπότητα, η συνέχιση της ζωής και η δημιουργία είναι αυτό που πρέπει να τιμούμε. Για την κατάργηση των πολέμων είναι αναγκαία η ανάπτυξη του πολιτισμού της ειρήνης και σ’ αυτό το έργο προσπαθώ να συμβάλλω».

Νωρίτερα η νομπελίστρια ειρήνης είχε μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής όπου την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Κοντόσταυλος, η αντιδήμαρχος Φανή Χολέβα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γωγώ Φιλίππου, Μαρία Ζαρκάδα, Βούλα Κουφού καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Αγγέλικα Σαπουνά. Τη νομπελίστρια συνόδευαν ο Πάνος Τριγάζης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρόεδρος, και μέλος αντίστοιχα του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π)

Στην ομιλία της η κ. Μαγκουάιρ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ταξίδια της σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, όπως η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Γάζα και στην πεποίθηση που απεκόμισε απ’ αυτά, ότι παντού υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι που δραστηριοποιούνται ενεργά για το σταμάτημα των ένοπλων συγκρούσεων και την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων.

Απαντώντας στην ερώτηση, «αν θεωρεί τη φτώχεια μία μορφή σύγχρονης βίας», είπε: «Φυσικά, ναι. Η βία είναι συχνά αποτέλεσμα της φτώχειας και της αδικίας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό ν’ ακουστεί η φωνή τους. Αν μάθουμε ν’ ακούμε όλες τις φωνές, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την εξάλειψη της βίας».

Η κυρία Μαγκουάιρ βρίσκεται στην Ελλάδα ως προσκεκλημένη του ΠΑ.Δ.Ο.Π. Σήμερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σύριζα κ. Αλέξη Τσίπρα και την περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, ενώ στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Αναχωρεί από την Αθήνα την Τρίτη το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα