Γιατί κάνει “άνοιγμα” στην Μαύρη Ήπειρο τώρα ο Ερντογάν

Άνοιγμα στην Αφρική επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με  τα κίνητρα να μην είναι μόνο οικονομικά αλλά και θρησκευτικά και γεωπολιτικά. Όμως ο Τούρκος πρόεδρος με την πρωτοβουλία του αυτή παίρνει και κάποια ρίσκα: να ενοχλήσει εταίρους του που ήδη έχουν συμφέροντα στην περιοχή όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική στην Αφρική για να ενισχύσει την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσία της εκεί την φέρνει σε ανταγωνισμό με άλλες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα που έχουν ισχυρά συμφέροντα εκεί.

Η τακτική είναι απλή και δοκιμασμένη: η τουρκική ηγεσία θα εμφανιστεί ως μία ηθική προστατευτική δύναμη στο έδαφος της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα παράδειγμα είναι η Σομαλία. Ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους Σομαλούς είπε ότι η Τουρκία δεν θα τους εγκαταλείψει καθώς “Είμαστε μουσουλμάνοι και καταλαβαίνουμε τη χώρα σας πολύ καλύτερα”.

Στην τακτική αυτή ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το θρησκευτικό στοιχείο. Για παράδειγμα τόσο η Ουγκάντα όσο και η Κένυα έχουν ισχυρές κοινότητες σουνιτών.

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και την οικονομική διάσταση του ανοίγματος, καθώς οι πρώτες ύλες των αφρικανικών χωρών μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για την απεξάρτηση της τουρκικής οικονομίας απο τους παραδοσιακούς προμηθευτές της.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει -σε σύγκριση με το 2002- υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των πρεσβειών της στην Αφρική, με τις περισσότερες να βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Ταυτόχρονα, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών κρατών έχουν αυξηθεί έξι φορές τα τελευταία 14 χρόνια.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για την Αφρική δεν είναι τωρινό. Το 1998 ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ξεκίνησε το άνοιγμα προς την Αφρική διαβλέποντας προφανώς τις μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει για την Τουρκία η ήπειρος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα