Γιατί ο δανειολήπτης θέλει τον… Κρητικό του

Μπαράζ δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δικαιώνουν υπερχρεωμένους δανειολήπτες με οικονομική αδυναμία να ξεπληρώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες εκδίδουν τα Ειρηνοδικεία της Κρήτης, τα οποία αναδεικνύονται πρωταθλητές στις θετικές κρίσεις για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών!

Άνεργοι, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οικογένειες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, χήρες, συνταξιούχοι, διαζευγμένες μητέρες κατάφεραν να βρουν το δίκιο τους και να πάρουν μία οικονομική ανάσα από τα χρέη που τους «έπνιγαν» με τις κρίσεις των Ειρηνοδικείων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου. Πρόκειται για θετικότατες αποφάσεις για τους Κρητικούς που βρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες όχι γιατί είναι κακοπληρωτές αλλά επειδή έχουν πέσει θύματα της γενικότερης οικονομικής κρίσης και ύφεσης και τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις ή πλέον έχουν βρεθεί στην ανεργία.

Ηράκλειο
Tο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου (το οποίο αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στις ευνοϊκές για δανειολήπτες αποφάσεις) δικαίωσε 29χρονη, διαζευγμένη και μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών με μηνιαίο εισόδημα κατά από τα όρια της φτώχειας και με χρέος 266.719,85 ευρώ σε μια τράπεζα. Με προσωρινή διαταγή το Ειρηνοδικείου Ηρακλείου όρισε μηνιαία καταβολή για την άνεργη μητέρα στα 150 ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και διασώθηκαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία της.
Την ίδια τύχη είχε και Ηρακλειώτης πρώην έμπορος και νυν άνεργος, 58 ετών, ο οποίος πέτυχε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου τη μείωση της δόσης του προς τρεις τράπεζες στο 1/10, δηλαδή από 800 ευρώ μηνιαίως στα 80 ευρώ, ενώ παράλληλα διασώθηκε όλη η ακίνητη περιουσία του (όχι μόνο η κύρια κατοικία του αλλά και η δεύτερη, μισθωμένη, κατοικία του). Το χρέος του ήταν ύψους 266.650,41 ευρώ και η υπόθεσή του θα επανεξεταστεί στις 10 Νοεμβρίου 2016.
Στο παρελθόν έχουν εκδοθεί πολλές αντίστοιχες αποφάσεις. Ακόμα μία αφορά πρώην ιδιοκτήτρια καταστήματος διόρθωσης υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, άνεργη και μητέρα δύο ενηλίκων παιδιών με συνολικές οφειλές ύψους 309.791,12 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου της έδωσε περιθώριο «χάριτος» για μία τριετία και εν συνεχεία όρισε να καταβάλλει μέχρι το 2021 μηνιαίως 200 ευρώ.
Ιδιαίτερα ευνοϊκή απόφαση, επίσης, από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου εκδόθηκε για υπερχρεωμένη οικογένεια τριτέκνων με χρέη προς επτά τράπεζες ύψους 121.383 ευρώ και με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Με προσωρινή διαταγή το Ειρηνοδικείο διέταξε τη μηδενική καταβολή δόσεων μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2016.
Επίσης, το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου εξέδωσε απόφαση-ανάσα για υπερχρεωμένο υπαξιωματικό διαγράφοντάς του χρέος ύψους 385.000 ευρώ από τη συνολική οφειλή του που ήταν πάνω από 400.000 ευρώ!

Ρέθυμνο
θετικές αποφάσεις για υπερχρεωμένους δανειολήπτες έχει εκδώσει και το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι αυτή που αφορά υπερχρεωμένη οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά για την οποία όρισε μηδενικές καταβολές και για τους δύο συζύγους μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησής τους το 2027!
Στην προκειμένη περίπτωση οι δύο σύζυγοι είχαν συνολικά χρέη προς τράπεζες ύψους 35.438, 92 ευρώ. Από τους δύο, εργάζεται μόνο η μητέρα εποχικά για έξι μήνες ως ξενοδοχοϋπάλληλος με μισθό 600 ευρώ τον μήνα και τους υπόλοιπους παίρνει το επίδομα ανεργίας ύψους 440 ευρώ. Τελικά, το Δικαστήριο αποφάσισε η οικογένεια να έχει μηδενικές καταβολές μέχρι το 2027.
Με άλλη απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης κούρεψε κατά 82% το χρέος τρίτεκνου δανειολήπτη, μόνιμου δημοτικού υπάλληλο, εξαιρώντας, παράλληλα, την κύρια κατοικία από τον πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα από χρέος 174.954,96 ευρώ θα καταβάλλει το ποσό των 27.261,36 ευρώ σε 20 έτη.

Χανιά
Και το Ειρηνοδικείο Χανίων εξέδωσε απόφαση-ανάσα για 32χρονο άνεργο ο οποίος είχε συνολικές οφειλές προς τέσσερις τράπεζες ύψους 401.487,74 ευρώ. Το Δικαστήριο του χορήγησε προσωρινή διαταγή μέχρι το έτος 2022 με «περίοδο χάριτος» μία τετραετία. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος θα καταβάλλει 100 ευρώ μηνιαίως.
Με άλλη απόφαση του το Ειρηνοδικείο Χανίων δικαίωσε δανειολήπτρια, χήρα, συνταξιούχο, μητέρα δύο ενηλίκων τέκνων με οφειλή 22.303,53 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση το Δικαστήριο όχι μόνο όρισε μηδενικές καταβολές για τη δανειολήπτρια για μία τριετία, ενώ μετά από αυτήν την περίοδο θα πληρώνει 60 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, απαγόρευσε στις τράπεζες την παρακράτηση οποιουδήποτε ποσού από τους λογαριασμούς που διατηρεί σε αυτές!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα