Γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία για τις αγορές

Τα ελληνικά ομόλογα και την σημασία που έχουν για τις αγορές επισημαίνει το Bloomberg.Ειδικότερα, τα ομόλογα μετά βίας διαπραγματεύονται και οι αγοραστές τείνουν να είναι ιδιαίτερα ειδικευμένοι, ωστόσο το 10ετές χρέος της Ελλάδας είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι δείχνει το μέγεθος της αγοράς, αναφέρει σε  δημοσίευμα του το πρακτορείο.

Η διαφορά (spread) στις αποδόσεις του 10ετούς της Ελλάδας και της Γερμανίας ενεργεί ως δείκτης για την όρεξη στο ρίσκο στις πιστωτικές αγοράς, δείχνοντας ότι η βουτιά στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μπορεί να διαχυθεί και σε άλλες αγορές, όπως στο εταιρικό χρέος.

Το spread αυτό, όπως και η ευρωπαϊκή καμπύλη αποδόσεων ομολόγων (credit curve), μια μέτρηση της διαφοράς στις αποδόσεις μεταξύ χρεογράφων υψηλών αποδόσεων και επενδυτικής βαθμίδας, έχουν συσχέτιση 0,76 από τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών το 2017 καθώς οι συνομιλίες με τους πιστωτές για την εκταμίευση των επόμενων κεφαλαίων διάσωσης έχουν φτάσει και πάλι σε αδιέξοδο, προκαλώντας άλμα στις αποδόσεις. Τέτοιες εντάσεις, στη χώρα που ξεκίνησε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, προσλαμβάνουν μεγαλύτερη σημασία καθώς υπάρχει η πιθανότητα να διαχυθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων και η προδιάθεση τους για ξαφνικές κινήσεις τα καθιστά απαγορευμένη ζώνη για πολλούς επενδυτές.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι ο τζίρος στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) έφτασαν τα 26 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, από το υψηλό των 136 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2004, ενώ ο ετήσιος όγκος των 519 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος ήταν το χαμηλότερο τουλάχιστον από το 2001.

Η διαφορά στις αποδόσεις αγοράς και πώλησης στα 10ετή ομόλογα, άλλος ένας δείκτης της ρευστότητας, είναι περίπου 24 μονάδες βάσης, έναντι 0,4 μ.β. για το αντίστοιχο γερμανικό.

Με τις συνομιλίες να παραμείνουν σε αδιέξοδο, το spread στο ελληνικό και γερμανικό 10ετές έχει διευρυνθεί στις 737 μ.β. από 640 μ.β  στις 25 Ιανουαρίου. Η κίνηση στην καμπύλη του ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους υπήρξε πιο περιορισμένη την ίδια περίοδο, με διεύρυνση μόλις 5 μ.β. με τη συσχέτιση των δύο σειρών το 2017 να υποχωρεί στο 0,24 ως αποτέλεσμα. Συσχέτιση στο 1 θα σημαίνει ότι τα δύο spreads κινούνται σε στενή διασύνδεση.

Εάν η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος ενταθεί, η ισχυρή σχέση που ιστορικά έχουν οι δύο μετρήσεις θα υποδεικνύει πως μια πιο ουσιαστική αύξηση της καμπύλης ενδεχομένως να επίκεινται, καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα