Για νέα οικονομική κρίση προειδοποιεί η ελίτ των οικονομολόγων

Για μια επόμενη οικονομική κρίση προειδοποιεί η παγκόσμια ελίτ των οικονομολόγων, ενώ εκτιμά ότι το μέλλον του ευρώ είναι αβέβαιο.

Η γερμανική εφημερίδα Welt, λίγο πριν την έναρξη της έκτης συνάντησης βραβευμένων με Νόμπελ οικονομολόγων, η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο Λίνταου της νότιας Γερμανίας, ζήτησε από 18 οικονομολόγους να συζητήσουν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα του κόσμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης έχει παραβλεφθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς κυριαρχούν θέματα που έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία και το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης. Τα ζητήματα αυτά έθεσαν σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε δεύτερη μοίρα την προσοχή για τα οικονομικά προβλήματα.

Οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν αν ο χρηματοπιστωτικός κόσμος θα είναι ποτέ επαρκώς προετοιμασμένος για μελλοντικές κρίσεις και, όπως τονίζει ο Ντάνιελ Μακ Φάντεν που τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2000, «οι οικονομικοί κίνδυνοι μοιάζουν με τον ηλεκτρισμό σε ένα τεράστιο δίκτυο», και προσθέτει ότι όπως με την ηλεκτρική ενέργεια, έτσι και στην οικονομία υπάρχει ένα κλειστό, οικονομικό κύκλωμα. «Δεν διαθέτουμε τα εργαλεία για να παρακολουθούμε, να ρυθμίζουμε και να διαχειριζόμαστε αυτές τις αστάθειες. Γι’ αυτό η επόμενη οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτη», λέει χαρακτηριστικά.

Αβέβαιο το μέλλον του ευρώ

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτίμησε επίσης ότι το ευρώ δεν έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους.

«Το ευρώ θα καταφέρει να ευημερήσει μόνο όταν η οικονομική πολιτική της ΕΕ και της ευρωζώνης τεθεί σε πιο υγιείς βάσεις και αντιμετωπιστεί η οικονομική στασιμότητα κάποιων κρατών μελών», σημείωσε ο ΜακΦάντεν, ενώ ο  Έρικ Μάσκιν, που τιμήθηκε με Νόμπελ το 2007, πήγε ένα βήμα πιο πέρα, σημειώνοντας ότι «αν το ευρώ πρόκειται να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο ενιαία νομισματική πολιτική, αλλά και δημοσιονομική».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός οικονομολόγος Έντουαρτ Πρέσκοτ (2004) χαρακτήρισε μάταιο έργο το ευρώ, τονίζοντας: «Είμαι πολύ απαισιόδοξος για το ευρώ. Το μόνο ερώτημα είναι πόση ζημιά θα κάνει στην ευρωζώνη πριν καταρρεύσει». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσουν την κυριαρχία τους σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα».

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ως το πιο επείγον πρόβλημα παγκοσμίως την κλιματική αλλαγή, την οποία χαρακτηρίζουν ως τον σημαντικότερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Μάλιστα ο Φινλανδός Μπενγκτ Χόλμστρεμ (2016) επισημαίνει ότι «η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα πρέπει να τηρηθεί, ανεξαρτήτως αν οι ΗΠΑ αποχώρησαν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα