“Για να ανακάμψει η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις”

Τα καρφιά του προς την κυβέρνηση, σχετικά με την άγρια κόντρα και το αδιέξοδο με την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδική έριξε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή” εξέφρασε  τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – εκτός από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για την οποία αναγνωρίζει ότι γίνονται σημαντικά βήματα – είναι ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Για να ανακάμψει η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές. Πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν η Επιτροπή προτίθεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν σε «συγκεκριμένες υποθέσεις».

Επανάλαβε όμως ότι όταν η Επιτροπή μελετά τις προβλέψεις για το πώς μία οικονομία θα ανακάμψει, το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μέρος των ανησυχιών.

Για την αξιολόγηση

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη και διατεθειμένη να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, όμως δεν βάζει προθεσμία για το πότε πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Η ολοκλήρωση εξαρτάται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν μια περιεκτική πρόταση, πρέπει να θέσουν σε λειτουργία το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να βρουν τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 – 2018. Αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις, δεν θα έχουμε τίποτε να παρουσιάσουμε στα κράτη-μέλη», είπε.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αξιολόγηση, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε;

Αυτό επαφίεται τους πιστωτές και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη να το αποφασίσουν. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουμε με την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι στο πρόγραμμα και με χρηματοδότηση. Αλλωστε το ΔΝΤ είναι στενά αναμεμειγμένο στις συζητήσεις όσον αφορά την πολιτική αλλά και τις προϋποθέσεις της αξιολόγησης.

«Τουλάχιστον κανένας δεν το συζητάει πια», δήλωσε όσον αφορά τα σενάρια για Grexit.

«Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική, είναι ένα τεστ αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης στα μάτια των κρατών-μελών. Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση, θα δείξει ότι είναι σοβαρή στις δεσμεύσεις της, το πρόγραμμα της είναι εντός τροχιάς και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της σταθερότητας στην Ελλάδα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα