Για όλα τους φταίει ο… Παπαχελάς!

Για την κυβέρνηση η αποτυχημένη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν δεν οφείλεται στην δική της κακή προετοιμασία, αλλά στον… ΣΚΑΪ που είχε την δημοσιογραφική επιτυχία να πάρει συνέντευξη από τον Τούρκο Πρόεδρο πριν καν αυτός αφιχθεί στην Ελλάδα

Τα απόνερα της αποτυχημένης επίσκεψης Ερντογάν επιχειρούν να διαχειριστούν στην κυβέρνηση σε ένα κυνήγι φαντασμάτων, όπου για όλα φταίει εν τέλει ο Αλέξης Παπαχελάς! Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς!

Του Κώστα Παπαϊωάννου

Να πείσει πως όλα έγιναν σωστά και σε επίπεδο προετοιμασίας και σε επίπεδο εκτέλεσης επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Υιοθετώντας άλματα λογικής ο υπουργός έδειξε ως μόνο υπεύθυνο των παραφωνιών τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος και είχε την αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό ήδη από τότε προκάλεσε ερωτήματα, με δεδομένο πως είθισται –σύμφωνα με την κυβέρνηση– να δίνεται η συνέντευξη στα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον Αλέξη Τσίπρα όταν επισκέφθηκε την Τουρκία.

Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε και ένα βήμα παραπάνω, υιοθετώντας για λογαριασμό του τον ρόλο του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου. Υποστήριξε λοιπόν πως ο Ταγίπ Ερντογάν εκμυστηρεύθηκε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή στην χώρα του πως κακώς εν τέλει έδωσε την συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και υπεύθυνος για αυτό είναι ο σύμβουλός του επί της επικοινωνίας. Για την ιστορία, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ατζούν Ιλιτζαλί, γνωστό παραγωγό και μεταξύ άλλων παραγωγό του «Surviror» που φιλοξενεί το κανάλι του Φαλήρου.

«Ο Ερντογάν ήταν να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ και έδωσε στον ΣΚΑΪ. Γιατί; Όπως ο ίδιος είπε στους δικούς του δημοσιογράφους “με μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσής μου”. Ποιος είναι; Είναι ένας παραγωγός Τούρκος με σίριαλ, που έχει το Survivor. Αυτή είναι η αλήθεια, ξέρω ότι σας πειράζει», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, ο Ερντογάν φέρεται να είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «Φαίνεται ότι έκανα λάθος» για την συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και όχι στο ΑΠΕ.

«Έδειξε» Παπαχελά και ΣΚΑΪ

Δεν έμεινε όμως εκεί στις αιτιάσεις του. «Ποιος άνοιξε το θέμα περί Λωζάννης και επέμενε και δεν του αρκούσε η πρώτη απάντηση; Αυτοί που άλλαξαν την συνέντευξη του Ερντογάν. Κάποιοι σκόπιμα ήθελαν να αποτύχει η επίσκεψη. Κάποιοι ενοχλούνται από την δυναμική εξωτερική πολιτική και θέλουν αδράνεια», είπε δείχνοντας τον Αλέξη Παπαχελά, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Οι βολές κατά του τηλεοπτικού δικτύου δεν σταμάτησαν εκεί: «Πριν καν προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν, είχαν βγει συμπεράσματα», συμπλήρωσε. «Στις 08:43 στον ΣΚΑΪ από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων που έλεγαν “απέτυχε η επίσκεψη”. Και ερωτώ: Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται με αυτό τον τρόπο μια επίσκεψη που δεν έχει καν αρχίσει; Μόνο αν έχεις σκόπιμα επιλέξει να την υπονομεύσεις, να μην την αφήσεις να πετύχει», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. Και συνέχισε: «Οτιδήποτε κι αν κάνουμε, υβρίζετε χωρίς να εξετάσετε. Η εξωτερική πολιτική έχει και απαιτεί σοβαρότητα, θέλει νηφαλιότητα, θέλει μεγάλο στομάχι και να σκέφτεσαι τι είναι χρήσιμο στη χώρα και όχι σε εσένα προσωπικά ή στο χώρο στον οποίο ανήκεις. Υπηρετούμε την χώρα και δεν βγάζουμε το συναισθηματικό μας άχτι. Η αποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολιτική κρίνεται σε βάθος χρόνου. Ασκούμε ενεργή εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

«Αν εργαζόμουν στο ΑΠΕ σήμερα θα ένιωθα βαρύτατα θιγμένη. Ποιος είπε στον κ. Κοτζιά ότι αν την συνέντευξη Ερντογάν την είχε κάνει δημοσιογράφος του ΑΠΕ δεν θα ρωτούσε για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, που εδώ και ένα χρόνο συστηματικά θέτει ο Τούρκος πρόεδρος; Παραδέχεται λοιπόν δημοσίως ο Έλληνας ΥΠΕΞ ότι η κυβέρνηση θα “φρόντιζε” τι να ρωτήσει και τι όχι ο συνάδελφος; Θέλω να πιστεύω ότι του ξέφυγε του κυρίου Κοτζια. Άλλωστε αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία…» απάντησε στον υπουργό η δημοσιογράφος του σταθμού Σία Κοσιώνη.

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως ο Αλέξης Παπαχελάς έκανε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για την συνθήκη της Λωζάννης πιέζοντας τον καλεσμένο του να απαντήσει με ακραία τοποθέτηση έναντι της αρχικά στρογγυλεμένης.

Ανοίγουμε και θέμα μουφτή

Εντύπωση προκαλεί, την ίδια ώρα, η επιλογή του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να ανοίξει και το θέμα του μουφτή. Πρόκειται για κάτι που είχε ρυθμιστεί με την Συνθήκη των Αθηνών το 1913, ενώ στην Συνθήκη της Λωζάννης έμεινε κάπως αόριστο, καθώς διατυπώνεται μόνο η ευρύτερη υποχρέωση της Ελλάδας να κατοχυρώσει την θρησκευτική ταυτότητα των μουσουλμάνων. Στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος αποδέχθηκε την ισχύ της συνθήκης και έκανε λόγο για έκκληση σε ό,τι αφορά την εκλογή του μουφτή που μέχρι σήμερα διορίζεται από την Ελλάδα. Αν και η Συνθήκη της Λωζάννης δεν ακυρώνει εκείνη των Αθηνών που προέβλεπε εκλογή του Μουφτή, η Ελλάδα έχει καταφέρει ένα προηγούμενο δεκαετιών: να ορίζεται και όχι να εκλέγεται!

Ο Κώστας Γαβρόγλου όμως εντάσσει το θέμα αυτό σε ένα πολύ μεγαλύτερο που εμπλέκει και τον Οικουμενικό πατριάρχη. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας τάσσεται υπέρ της εκλογής μουφτή, υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια την μουσουλμανική μειονότητα, ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος» στο Κανάλι της Βουλής, αναφερόμενος ο κ. Γαβρόγλου στην μουσουλμανική μειονότητα και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της, τονίζει ότι θα πρέπει «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις πάνω στο σοβαρό ζήτημα του προσδιορισμού του εκλεκτορικού σώματος».

«Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα», σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει ακόμα ότι μετά την ψήφιση του νόμου για προαιρετική εφαρμογή της σαρίας με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του ισλαμικού δικαίου.

 

ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΤΖΟΥΝ ΙΛΙΤΖΑΛΙ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ «SURVIROR» ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα