Γιώργος Γιακουμάκης: Μοναχικός Έλληνας καβαλάρης στον πίνακα των σκόρερ

 

Ένα παράξενο φαινόμενο προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του φετινού πρωταθλήματος της Super League, η κανονική διάρκεια του οποίου ολοκληρώνεται σε δύο αγωνιστικές. Τα 180 λεπτά που απομένουν για κάθε ομάδα και επιθετικό, δεν μπορούν να μεταβάλουν ιδιαίτερα τον πίνακα των σκόρερ που για κάποιους λόγους έχει εντελώς αντίθετη εικόνα με τον περσινό.

Τι ακριβώς είχε συμβεί πέρσι, λοιπόν: Ο πίνακας είχε χρώμα «γαλανόλευκο», καθώς όχι μόνοι οι τρεις του «βάθρου» ήταν Έλληνες – ο Φορτούνης, ο Γιάννου και ο Μάντζιος, αλλά συνολικά δέκα από τους 13 πρώτους σκόρερ ήταν «δικοί μας». Θυμίζουμε την περσινή κατάσταση:

Τελικός πίνακας σκόρερ Super League 2015-16

  1. Φορτούνης (ΟΣΦΠ) 25
  2. Γιάννου (Αστέρας Τρ.)   16
  3. Μάντζιος (ΛΕβαδειακός) 16
  4. Μπεργκ (ΠΑΟ) 15
  5. Βέλλιος (Ηρακλής) 13
  6. Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ) 13
  7. Μπακασέτας (Πανιώνιος) 11
  8. Μανούσος (Καλλονή) 10
  9. Μανιάς (ΠΑΣ) 10
  10. Ιντέγιε (ΟΣΦΠ) 10
  11. Καρέλης (ΠΑΟ) 9
  12. Αραβίδης (ΑΕΚ) 9
  13. Βάργκας (ΑΕΚ) 9

 

Η φετινή εικόνα, όμως, ξενίζει! Ο πίνακας έχει την ακριβώς αντίθετη όψη:

Πίνακας σκόρερ Super League (μετά από 28 αγωνιστικές)

  1. Μπεργκ (ΠΑΟ) 21
  2. Γιουνές (Ξάνθη) 17
  3. Ιντέγιε (ΟΣΦΠ) 13
  4. Κόντε (ΠΑΣ) 13
  5. Γιακουμάκης (Πλατανιάς) 11
  6. Πέκχαρτ (ΑΕΚ) 9
  7. Μπεν (Πανιώνιος) 9
  8. Ναζλίδης (ΑΕΛ) 9
  9. Μανούσος (Πλατανιάς) 8
  10. Μανιάς (Αστέρας Τρ.) 7
  11. Τουράμ (Κέρκυρα) 7
  12. Μάσα (Αστέρας Τρ.) 7

 

Τι συμβαίνει, όμως και μόνο ο ταλαντούχος επιθετικός του Πλατανιά, ο Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος του χρόνου θα αγωνίζεται στην ΑΕΚ, έχει ξεπεράσει το φράγμα των δέκα τερμάτων ; Ας δούμε αναλυτικά τι έχει συμβεί με τον κάθε ένα ξεχωριστά:

Κώστας Φορτούνης: Ο πρώτος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος με 25 γκολ έχει σκοράρει μόλις έξι φορές. Φέτος, βέβαια, δεν έχει εκτελέσει πέναλτι, ενώ πέρσι ευστόχησε επτά φορές από την άσπρη βούλα. Αυτός είναι ένας λόγος. Ο άλλος έχει να κάνει με το κακό του ξεκίνημα που τον άφησε στον πάγκο σε αρκετά ματς. Επίσης, μιλάμε για ένα χαφ που μάλλον πέτυχε πολλά γκολ πέρσι και δεν θα είναι εύκολο να το επαναλάβει στην καριέρα του.

Απόστολος Γιάννου:  Έφυγε και πήγε μακριά ο συγκεκριμένος στράικερ, οπότε… δικαίως δεν βρίσκεται στο φετινό πίνακα των σκόρερ. Το κενό του δεν καλύφθηκε, αφού οι δύο φετινοί πρώτοι σκόρερ του Αστέρα, ο  Μάσα και ο Μανιάς μαζί έχουν σκοράρει 14 γκολ, δύο λιγότερα απ’ όσα ο Γιάννου μόνος του πέρσι. Καθόλου τυχαία η μέτρια φετινή πορεία της ομάδας της Αρκαδίας

Βαγγέλης Μάντζιος: Ο επιθετικός του Λεβαδειακού δεν κατάφερε να κάνει δεύτερο συνεχόμενο σούπερ παραγωγικό πρωτάθλημα και όταν βρέθηκε ντοπαρισμένος ολοκληρώθηκε η χρονιά γι’ αυτόν.

Απόστολος Βέλλιος: Όπως και ο Γιάννου, έτσι και ο Βέλλιος έφυγε για άλλες πολιτείες. Πήγε στην Νότιγχαμ Φόρεστ και στην αρχή της χρονιάς ξεκίνησε πολύ δυναμικά, αλλά μετά έπεσε.

Κλάους Αθανασιάδης: Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο στράικερ του ΠΑΟΚ απλά ξέχασε να σκοράρει…

Τάσος Μπακασέτας: Πέρσι έβαλε ένδεκα γκολ, αλλά ήταν βασικός στον Πανιώνιο και αγωνιζόταν ως δεύτερος επιθετικός. Φέτος είναι αναπληρωματικός στην ΑΕΚ και δεν αγωνίζεται πάντα στη θέση του, οπότε μάλλον είναι φυσιολογική η πτώση του (τρία γκολ στη Super League).

Γιώργος Μανούσος: Πέρσι στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, την Καλλονή, έβαλε δέκα γκολ, φέτος με τον Πλατανιά είναι στα επτά και ίσως βάλει ένα ή δύο ακόμη. Δείχνει σταθερότητα και αξιοπιστία.

Μιχάλης Μανιάς: Άλλος ένας επιθετικός που έπαιζε σε επαρχιακή ομάδα (τον ΠΑΣ), μετακόμισε σε μία άλλη (τον Αστέρα) και από τα δέκα γκολ έπεσε στα επτά! Πορεία καρμπόν με αυτή του Μανούσου.

Νίκος Καρέλης: Ο Νίκος Καρέλης επίσης έφυγε από το ελληνικό πρωτάθλημα και δεν θα μπορούσε να βρίσκεται και στο φετινό πίνακα, ενώ είναι άτυχος, αφού τραυματίστηκε πάνω που έβαζε το ένα γκολ μετά το άλλο.

Χρήστος Αραβίδης: Ο Αραβίδης είδε ένα σωρό επιθετικούς να παίρνουν τη θέση του στην ενδεκάδα της ΑΕΚ και δεν κατάφερε να πλησιάσει την περσινή του επίδοση των εννέα τερμάτων (βρίσκεται στα τρία).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα