Γιώργος Δώνης: Οι ευρωθρίαμβοι συνεχίζονται

Είναι ο Έλληνας προπονητής με τις περισσότερες ευρωπαϊκές υπερβάσεις. Σίγουρα τα αποτελέσματα του Τάκη Λεμονή στο Champions League είναι κι αυτά σημαντικά, αλλά ο Γιώργος Δώνης έχει να υπερηφανεύεται πως ότι έχει καταφέρει, το έχει πετύχει με φανέλες που δεν είχαν και δεν έχουν μεγάλο ευρωπαϊκό βάρος.

Μπορεί στη ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ (αλλά και στον Ατρόμητο) να μην είχε ευρωπαϊκές διακρίσεις, αλλά με τη ΑΕΛ πριν από μία δεκαετία και με τον ΑΠΟΕΛ έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει ιστορία. Πιο πρόσφατο επίτευγμα, μα φυσικά η ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ μέσα στη Γερμανία και μάλιστα με ωραιότατη εμφάνιση. Οι ισοπαλία δεν είναι νίκη, αλλά μην ξεχνάμε πόσο πολύ πανηγύρισαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός το 0-0 με Μίλαν και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να νιώθει υπερήφανος για τα φετινά του κατορθώματα και φυσικά ο Γιώργος Δώνης να νιώθει δικαιωμένος για τη δουλειά του.

Να σας θυμίσουμε μία προς μία όλες τις ευρωπαϊκές υπερβάσεις των ομάδων του Γιώργου Δώνη, οι οποίες – μην ξεχνάμε – πάντα πρωταγωνιστούν και στις εγχώριες διοργανώσεις τους.

Η πρόκριση επί της Μπλάκμπερν με τη Λάρισα το 2007

Ο Γιώργος Δώνης πήρε με την ΑΕΛ το Κύπελλο Ελλάδας το 2007, αλλά δεν έμεινε εκεί. Ζήτησε και το κάτι παραπάνω την επόμενη σεζόν, όπου πράγματι τα πήγε περίφημα και τερμάτισε στην πέμπτη θέση της Super League, μένοντας αήττητος στη Λάρισα. Ήταν μία μαγική χρονιά για τη Λάρισα, που ως Κυπελλούχος πέρασε απ’ ευθείας στα Play Off του Europa League, αλλά εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αγγλική Μπλάκμπερν. Ο Έλληνας κόουτς, μόλις 38 ετών τότε (!) οδηγεί τη Λάρισα σε μία συγκλονιστική πρόκριση. Στο πρώτο ματς του Πανθεσσαλικού η ομάδα του Φωτάκη, του Νταμπίζα, του Σαρμιέντο, του Γκαλίτσιου, του Αλεξάνδρου του Μπακαγιόκο και του Κλέιτον συγκινεί όλη τη χώρα, αφού «πατάει» την  αγγλική ομάδα και το 2-0 είναι φτωχό. Στη ρεβάνς ο Δώνης ξεκινά την ομάδα του με επιθετικές βλέψεις, έρχεται το 0-1 στο 17’ και τίποτα δεν μπορεί να στερήσει από την ΑΕΛ μία τεράστια πρόκριση (τελικό σκορ 2-1).

Στον όμιλο του Europa League η ΑΕΛ δεν τα κατάφερε, αλλά έπαιξε σε όλα τα ματς επιθετικά, προσφέροντας θέαμα και συγκινήσεις, σκοράροντας τέσσερις φορές, με τον Γιώργο Δώνη να επιδεικνύει ποδοσφαιρικό θράσος!

 

 

Η νίκη επί της Μπορντό το 2013 στη Λευκωσία

Αυτή η είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Δώνη στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ! Στους ομίλους του Europa League η ομάδα της Λευκωσίας προσπαθεί να επιβιώσει, αλλά δεν είναι φαβορί για την πρόκριση, καθώς μετά τον πρώτο γύρο έχει ένα βαθμό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και δύο ήττες από Άιντραχτ και Μπορντό. Στα τέλη του Οκτώβρη του 2013 αναλαμβάνει τον πάγκο του κυπριακού συλλόγου και στο πρώτο του ευρωπαϊκό ματς παρατάσσει μία επιθετική ομάδα που παίρνει τη νίκη επί των Γάλλων και σκορπά θύελλα ενθουσιασμού στον κόσμο. Ο ΑΠΟΕΛ δεν καταφέρνει τελικά να προκριθεί, αλλά αποχαιρετά αξιοπρεπώς τον όμιλο με πέντε βαθμούς και δυναμώνει και πάλι το ευρωπαϊκό του προφίλ!

 

Πετάει έξω Ελσίνκι και Άαλμποργκ και προκρίνεται στους ομίλους του Champions League!

Καλοκαίρι του 2014 και ο Γιώργος Δώνης γράφει ιστορία και πλέον η οικογένεια του ΑΠΟΕΛ καταλαβαίνει πόσο τυχερή είναι για τον προπονητής της. Οι Κύπριοι με συνολική συγκομιδή τερμάτων 8-3 προκρίνονται πρώτα επί της πρωταθλήτριας Φινλανδίας Ελσίνκι – 30/7 (νίκη με 2-0 και 2-2 στη ρεβάνς) και στη συνέχεια στα Play Off επί της Άαλμποργκ με θρίαμβο 4-0 στη Λευκωσία και ένα διαδικαστικό 1-1 στη ρεβάνς. Με τους Δανούς ο ΑΠΟΕΛ ήταν το ξεκάθαρο αουτσάιντερ.

 

Η θρασύτατη εμφάνιση στο Καμπ Νου και το «Χ» με τον Άγιαξ!

Στον όμιλο του Champions League το 2014 ο ΑΠΟΕΛ είναι εξ’ αρχής καταδικασμένος, αφού κληρώνεται με Μπάρτσα, Άγιαξ και Παρί, αλλά στις τέσσερις  πρώτες αγωνιστικές είναι συγκινητικός. Ξεκινά με μία τρομερή εμφάνιση στο Καμπ Νου, σε ένα ματς που ο κόσμος του στοιχήματος έπαιξε εκατομμύρια ευρώ  στο 6-0 και στο 7-0, αλλά τελικά ο ΑΠΟΕΛ διεκδίκησε αποτέλεσμα και έχασε 1-0. Την επόμενη αγωνιστική, αναδεικνύεται ισόπαλος 1-1 με τον «Αίαντα», χάρη στην ισοφάριση του Μαντούκα, ενώ στα δύο επόμενα ματς με την Παρί χάνει πάλι μόνο με 1-0. Ο Γιώργος Δώνης έχει προσδώσει ένα μέταλλο στην ομάδα.

 

Η φετινή πρόκριση επί της Σλάβια Πράγας

Δεν περίμεναν κάτι καλό οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ φέτος από την ομάδα τους, την έβλεπαν προβληματική, αλλά ο Δώνης είχε άλλη άποψη. Στην επιστροφή του στον «κυανοκίτρινο» πάγκο, αποδεικνύει και πάλι την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και παρουσιάζει ένα δεμένο σύνολο που νικάει εύκολα στη Λευκωσία με 2-0 τη Σλάβια και υπερασπίζεται ακόμη πιο εύκολα στη ρεβάνς της Πράγας το αποτέλεσμα (0-0). Μία ακόμη πρόκριση στους ομίλους του  Champions League.

 

Οι ισοπαλίες με την Μπορούσια

Και φτάνουμε στο σήμερα. Η κλήρωση του Champions League είναι και πάλι καταδικαστική, αφού ο ΑΠΟΕΛ τοποθετείται στον όμιλο με την Τότεναμ, τη Ρεάλ και την Μπορούσια. Δύο ήττες από τους Άγγλους και τους Ισπανούς σηματοδοτούν το πρόωρο τέλος. Ή μάλλον έτσι νόμιζαν οι περισσότεροι. Ο ΑΠΟΕΛ παίρνει 1-1 στη Λευκωσία από την Μπορούσια και το βράδυ της Τετάρτης επαναλαμβάνει το σκορ στο Ντόρτμουντ. Ξαφνικά ο ΑΠΟΕΛ ελπίζει βάσιμα στην τρίτη θέση και ο Δώνης συνεχίζει να γράφει ιστορία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα