«Γι’ αυτό θα αποφασίσει το Διαιτητικό Δικαστήριο»

Θέση για θέμα των τελευταίων μηνών πήρε για πρώτη φορά δημόσια ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, σχετικά με το πόσες ομάδες πρέπει να ανέβουν από τη Football League στη Super League και το αντίστροφο.

Ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας, μιλώντας στον Novasport fm 94,6, τόνισε ότι από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωτάθλημα δεν μπορεί να αλλάξει προκήρυξη ενός εκ των δύο ενώσεων καθώς αυτό αντιβαίνει στα όσα ορίζει ο ΚΑΠ.

Για αυτό το λόγο, ο Γιώργος Σαρρής τόνισε ότι πρέπει πλέον το θέμα να παραπεμφθεί στο Διαιτητικό Δικαστήριο και μάλιστα δήλωσε διατεθειμένος μέχρι και να αναγκάσει τις δύο Ενώσεις να λύσουν τις διαφορές μέσω αυτής της οδού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της παραμονής του Φερνάντο Σάντος και στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα απάντηση για το μέλλον του στον πάγκο.

-το θέμα του συμβολαίου του Σάντος:
«Η απόφαση να του προτείνουμε ανανέωση συμβολαίου πάρθηκε πριν από το ματς με τη Βοσνία και του κατατέθηκε η πρόταση μετά την ήττα. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που του έχουμε. Η θητεία της διοίκησής μας λήγει το 2016 και του προτείναμε επέκταση της συνεργασίας μας μέχρι τότε. Η ομάδα θα πάει στη Βραζιλία με τον κ. Σάντος, αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Αν η απάντησή του είναι αρνητική, κάτι που απεύχομαι, θα πρέπει να έχουμε έτοιμη λύση, γιατί το Σεπτέμβριο του 2014 αρχίζουν τα προκριματικά του Euro 2016. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να λυθεί το θέμα. Νομίζω πως μέχρι τότε θα μας απαντήσει. Δεν ξέρω τι θα απαντήσει, αλλά θεωρώ πως επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά την κλήρωση της 6ης Δεκεμβρίου θα μας απαντήσει». 

-τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή στο Μουντιάλ:
«Άμεσα δεν θα έχουμε απολαβές. Άμεσα έχουμε μόνο έξοδα. Η συμμετοχή μας στο Μουντιάλ θα φέρει αρκετά έσοδα στην ομοσπονδία. Ακριβές ποσό δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά είναι 8-10 εκατ. ευρώ από τη FIFA. Από εκεί και πέρα το πρεστίζ της ομοσπονδίας ανεβαίνει και το τμήμα μάρκετινγκ θα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους χορηγούς. Εμείς από πριν από το 2004 δεν παίρνουμε επιχορήγηση από πουθενά. Η ΕΠΟ συντηρείται από τις επιτυχίες της Εθνικής».

-το θέμα του προπονητικού κέντρου:
«Τα χρήματα που θα πάρουμε θα τα αξιοποιήσουμε. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να εξασφαλίσουν οι εθνικές ομάδες ένα δικό τους σπίτι. Θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ένα αθλητικό κέντρο. Δεν ξέρουμε αν θα είναι η Παιανία ή κάτι άλλο, όπως π.χ. κάποιες εκτάσεις που μπορούν να μας παραχωρηθούν από την Πολιτεία και να χρηματοδοτηθούν τα έργα από την UEFA και τη FIFA. Υπάρχουν 2-3 περιοχές. Μία είναι εκτός Αθηνών και άλλη μία εντός Αθηνών».

-το πόσες ομάδες θα ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα και θα πέσουν στη Football League:
«Οι δύο προκηρύξεις της Σούπερ Λίγκας και της Football League δεν περνούν από ΔΣ, αλλά εγκρίνονται προς τη νομιμότητά τους, για το αν τηρούνται ο ΚΑΠ και οι κανονισμοί. Εδώ έχουμε δύο καθόλα νόμιμες προκηρύξεις, που είναι αντίθετες, γιατί η μεν Σούπερ Λίγκα ανέφερε πως πέφτουν δύο ομάδες και η Football League ότι ανεβαίνουν τρεις. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΠΟ θα μπορούσε να πάρει απόφαση μόνο αν δεν είχαν αρχίσει τα πρωταθλήματα, γιατί ο ΚΑΠ λέει ότι δεν μπορείς να αλλάξεις προκήρυξη ένωσης μεσούσης της περιόδου. Αν η ΕΠΟ έπαιρνε τέτοια απόφαση, οι θιγμένοι θα μπορούσαν να προσφύγουν κατά του ΔΣ της ΕΠΟ. Πλέον προβλέπεται ότι οι διαφορές των ενώσεων πάνε στο Διαιτητικό. Αν δεν πάνε οι ενώσεις, θα τους στείλει η ΕΠΟ. Μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να πάνε. Αν δεν πάνε σκοπεύουμε να το κάνουμε. Νομίζω το δίκαιο είναι να ανέβουν τρεις και να πέσουν τρεις ομάδες. Αν δεν είχαν αρχίσει τα πρωταθλήματα και δεν υπήρχε ο κίνδυνος να προσφύγει κάποια ένωση για παρέμβαση σε προκήρυξη, αλλά επειδή έχουν αρχίσει τα πρωταθλήματα δεν μπορεί να γίνει αυτό. Εδώ μας έχουν πάει στα δικαστήρια για πολύ πιο μικρά πράγματα».

-τη συνεννόηση με τη Σούπερ Λίγκα για το καλεντάρι:
«Φέτος πάρα πολύ έγκαιρα καθίσαμε και λύσαμε πρακτικά ζητήματα με τη Σούπερ Λίγκα. Έχουμε ορίσει τον τελικό του Κυπέλλου, τα play offs και το πότε θέλει την ομάδα ο Φερνάντο Σάντος».

-τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στην ΕΠΟ:
«Ζητούσαν τις φορολογικές κι ασφαλιστικές ενημερότητες των ομάδων από το 2003 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει τίποτα, αυτό που σας λέω είναι σίγουρο. Έχει γίνει ντόρος και δημιουργούνται εντυπώσεις που διαστρεβλώνουν πλήρως την εικόνα της ομοσπονδίας. Προαναγγέλλονται διώξεις, κάποιοι μας κατονομάζουν για στημένους πίνακες διαιτησίας κλπ. Καλά κάνει ο εισαγγελέας που τα ελέγχει όλα, αλλά δεν βγαίνει μετά προς τα έξω ότι είμαστε εντάξει. Η ΕΠΟ έχει απαντήσει σε όσα την κατηγορούν, αλλά προς τα έξω βγαίνουν μόνο οι καταγγελίες κι όχι οι απαντήσεις της ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δίωξη σε μένα ή την ομοσπονδία. Με έχουν καλέσει να καταθέσω σαν μάρτυρας και με έχουν βγάλει ότι είμαι ήδη διωκόμενος».

-το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου:
«Για μας το θέμα αυτό έχει λυθεί το 2006, μετά από παρέμβαση της FIFA, όταν είχε αποφασιστεί από την επιτροπή εκτάκτων υποθέσεων να αποβάλει την ΕΠΟ λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων. Τότε ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος που ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο όσον αφορά στο ποδόσφαιρο. Το θέμα του αυτοδιοίκητου είναι σαφές. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, αλλά πλέον υπάρχουν αποφάσεις αθλητικής δικαιοσύνης. Μας έχουν πει πως θα φτιάξουν έναν νέο αθλητικό νόμο και θέλουν να μιλήσουν με όλες τις ομοσπονδίες. Θα πάμε και θα δούμε». 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα