«Γονατισμένοι» οι κτηνοτρόφοι

Κοινή Δήλωση των Βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Β΄ Θεσσαλονίκης Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Λίτσας και Χαλκιδικής Κατερίνας Ιγγλέζη και του Τάσου Κανταρά υπεύθυνου Αγροτικών της Π.Γ., σχετικά με τα επίκαιρα προβλήματα των κτηνοτρόφων και την δυσκολία τους να ανταπεξέλθουν οικονομικά λόγω ασθενειών και μη καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης.

 

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου υπεύθυνη ζωικής παραγωγής της ΕΕΚΕ Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κανταράς υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής σε επικοινωνία τους με κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής τους εξέθεσαν τις σοβαρές τους πλέον δυσκολίες να συντηρήσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες αφού στους λογαριασμούς των περισσοτέρων δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση.

 

Οι βουλευτίνες Λίτσα Αμμανατίδου και Κατερίνα Ιγγλέζη από κοινού με τον Τάσο Κανταρά εκ μέρους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στον παρακάτω σχολιασμό:

 

«Οι κτηνοτρόφοι και της Χαλκιδικής είναι σε απόγνωση αφού οι λογαριασμοί τους στην Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζονται χωρίς τα χρήματα τις εξισωτικής πρώτης και δεύτερης δόσης. Αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήγμα από τον καταρροϊκό πυρετό αλλά και την ευλογιά που έχει αναζωπυρωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι το τελειωτικό χτύπημα στην παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα να διακυβεύονται πολύ σοβαρά ζητήματα και εν όψει της Νέας ΚΑΠ αλλά και της «φέτας» η οποία έχει δεχθεί επιθέσεις.

 

Οι κτηνοτρόφοι καθώς βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνονται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε άλλα όπως είναι γνωστό από την περσινή κιόλας χρονιά η διοίκηση του Οργανισμού, δήλωσε ότι το θέμα της εξισωτικής και ενιαίας ενίσχυσης από το 2014 και μετά είναι ζητήματα που αφορούν την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Το συνολικό ποσό της Εξισωτικής Αποζημίωσης για το 2014 έχει μειωθεί κατά 53 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι και όχι μόνο της Χαλκιδικής βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο και πάρα πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαμε μάρτυρες ακατάσχετων υποσχέσεων εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ προς τους Έλληνες παραγωγούς, με “διαβεβαιώσεις” ότι «λύνονται οριστικά» τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες, όσο και την ελεύθερη βόσκηση. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ψήφισαν αναιτιολόγητη και αποσπασματική τροπολογία περί «βοσκοτόπων» τον Μάιο του 2014 σε άσχετο νομοσχέδιο και λίγο αργότερα ψήφισαν το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες έβαλαν ταφόπλακα στην ελληνική κτηνοτροφία.

 

Οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι με το θέμα του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων. Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε πως ο Νομός Χαλκιδικής είναι ένας από τους πιο γνωστούς στην ανάπτυξη της Αιγοτροφίας. Παρ’ όλα αυτά όμως πολλοί κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να κλείσουν τις μονάδες τους εφόσον ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων τους με βάση τις τελευταίες νομικές ρυθμίσεις δεν θα τους επιτρέπει να παίρνουν την εξισωτική ενίσχυση αλλά και όπως πολλοί ανησυχούν αυτό θα συμπαρασύρει και την ενιαία ενίσχυση.

 

Να θυμίσουμε πως στο Νομό Χαλκιδικής κατά παραγγελία της συγκυβέρνησης ο Μεταλλευτικός Κώδικας επισκιάζει κάθε άλλη δραστηριότητα με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στις τοπικές οικονομίες, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους, επιστημονικούς και άλλους φορείς, κινήματα αλλά και επαγγελματίες γύρω από τουριστικά επαγγέλματα , αγρότες και μελισσοκόμους.

 

Τέλος τα ποσά τις Ενιαίας ενίσχυσης και Εξισωτικής αποζημίωσης, είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων ειδικά σε μία περίοδο που το κόστος παραγωγής και η συνεχώς αυξανόμενη επαχθής φορολογία τους έχει γονατίσει. Η καταγραφή και το νοικοκύρεμα των χαρτών αγροτεμαχίων, βοσκοτόπων και δασών είναι απαραίτητη, αλλά η διαδικασία για να είναι ωφέλιμη πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τους παραγωγούς και τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα της χώρας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό μέσω και του προγράμματός του, πως η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και έχει καταγγείλει την κυβέρνηση και όλες αυτές τις πρακτικές εξαφάνισης του πρωτογενούς τομέα κατ’ επιταγή της τρόικας και των δανειστών»

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα