Γρήγορο το κλείσιμο, αργή και βασανιστική, η υλοποίηση μέτρων

Μέτρα τα οποία θα υλοποιούνται για χρόνια –και μετά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης- περιλαμβάνει η τρίτη αξιολόγηση, που σε τεχνικό επίπεδο επετεύχθη συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μέτρα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, η δημόσια διοίκηση, οι αποκρατικοποιήσεις είναι αυτά στα οποία επέμεναν οι δανειστές και θα… ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες για τα πολλά επόμενα χρόνια. «Χωρίς αυτά η αξιολόγηση δεν έκλεινε», λένε κυβερνητικά στελέχη θέλοντας να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη των σκληρών αποφάσεων και να την ρίξουν στους «θεσμούς».

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν εντός προθεσμίας που έληγε στις 29 Νοεμβρίου αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Η ΕΚΤ και η ΕΕ πίεζαν ασφυκτικά μέχρι και το τελευταίο λεπτό τις πρώτες μέρες των συναντήσεων για λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα βασικό εργαλείο της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων που ήρθαν για να μείνουν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην ολοκλήρωση 600 – 700 πλειστηριασμών κάθε μήνα με στόχο να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 18.000 μέχρι και το τέλος του 2019 όταν οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν εκκαθαρίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ από τα 101-102 δισ. σήμερα σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα εργαλεία (εξωδικαστικός, πωλήσεις σε distress Funds).

Την ίδια ώρα, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας κάνει ένα τεράστιο βήμα με την απόφαση για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μέρους της παραγωγής λιγνίτη σε ιδιώτες. Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει το λεγόμενο market test. Η γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κάνει στην ουσία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες παραγωγούς. Άγνωστο είναι ακόμη αν για τις μονάδες θα ενδιαφερθούν μόνο Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ή και Ευρωπαίοι. Άγνωστο παραμένει επίσης και το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι οι μονάδες πρέπει να αλλάξουν χέρια μέχρι και το τέλος του 2018. Σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για το χρηματιστήριο ενέργειας που θα ψηφιστεί άμεσα, η αγορά παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος θα ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το ίδιο και η αγορά φυσικού αερίου που θα ανοίξει πλήρως στους ιδιώτες από την 1/1/2018 με το κομμάτι της λιανικής,στο οποίο κυριαρχούν σήμερα οι θυγατρικές της ΔΕΠΑ, να περνάει εν μέρει σε ιδιώτες.

Οι αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό

Το εργασιακό και το ασφαλιστικό διαρκείας είναι άλλο ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος για το οποίο ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις. Η ολοκλήρωση του επανϋπολογισμού των συντάξεων είναι μόνο η αρχή αφού η πλήρης αποκάλυψη της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές συντάξεις θα αποτελέσει τη βάση για τις περικοπές που θα γίνουν το 2019. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διοικητική και οικονομική ενοποίηση του ΕΦΚΑ.

Στο εργασιακό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστούν οι αλλαγές στις προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας οι οποίες θα ακολουθούν το εργατικό δίκαιο στο διηνεκές. Μεγάλο στοίχημα για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα είναι μέσα στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, να οριστικοποιήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την αρχή της μετενέργειας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αμέσως μετά την λήξη του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τεράστιο κεφάλαιο κυρίως για τους ευρωπαίους δανειστές ήταν και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα θέματα της παραχώρησης του Ελληνικού και της Εγνατίας Οδού συζητήθηκαν σε ειδικές συναντήσεις με τον Εκπρόσωπο της ΕΕ κ Ντέκλαν Κοστέλο. Η δημιουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι ακόμη ένα στοίχημα καθώς εκκρεμεί η τύχη της τέταρτης εταιρίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα news247.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα