ΓΣΕΒΕΕ: Άλλες 13.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο

Σήμα κινδύνου για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκπέμπει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καθώς μέχρι το τέλος του 2017 είναι πιθανόν να μπουν ακόμη και 13.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Τα λουκέτα λόγω φορολογικών και οικονομικών βαρών, που δεν μπορούν να σηκώσουν οι μικροί επιχειρηματίες, θα στείλουν στην ανεργία 21.000 εργαζομένους (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους αλλά και εργοδότες – ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών).

Αυτά είναι τα μελανά σημεία που αποτυπώνει για την ελληνική οικονομία και αγορά εργασίας η εξαμηνιαία έκθεση της Συνομοσπονδίας για τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, «το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα».

Το εμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις ηλικίας 10-15 ετών, εμφανίζονται ως αδύναμος κρίκος, καθώς σημειώνουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αρνητικών αποτιμήσεων, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα βάρη που πλέον οι επιχειρηματίες είναι αδύνατον να σηκώσουν προέρχεται κυρίως από τη βαρειά φορολογία (αύξηση προκαταβολής φόρου, στην αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, στην αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%). Η υπερχρέωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων καθώς οι οφειλές έχουν συσσωρευτεί ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει χαμηλή κι έτσι είναι αδύνατον οι επιχειρήσεις αυτές να «ρεφάρουν» τις απώλειες, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Επιπλέον, το 8,4% των επιχειρήσεων αυτών θα προχωρήσουν σε περικοπή θέσεων εργασίας ενώ μόλις το 4,5% είναι πιθανόν να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα