Γυναίκες-κλειδιά στα σκοτεινά σχέδια των τζιχαντιστών

 

Αν γινόταν ένα γκάλοπ που θα ρωτούσε τους συμμετέχοντες με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον ισλαμικό κόσμο και ειδικά στην ακραία του μορφή (όπως π.χ. αυτή εκφράζεται από τους τζιχαντιστές του ISIS), η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντούσε ότι οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλλου αντιμετωπίζονται ως… οικοσκευές ευτελούς αξίας!

Κι όμως η αλήθεια ίσως να είναι εντελώς διαφορετική, υπό την αίρεση τουλάχιστον ότι τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών του αμερικανικού στρατού είναι έγκυρα. Τι λένε αυτές οι έρευνες; Ότι οι σύζυγοι αξιωματούχων του Iσλαμικού Χαλιφάτου ενδεχομένως να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στις επιχειρήσεις και τις επικοινωνίες του ΙSIS από νομίζαμε στερεοτυπικά μέχρι σήμερα, με τους τζιχαντιστές να «εκμεταλλεύονται» την εικασία ότι οι γυναίκες τους περνούν… απαρατήρητες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ τους ειδησεογραφικού δικτύου –το επικαλείται σε δικής της ανάρτηση και η ελληνική ηλεκτρονική έκδοση της Huffington Post–, τον Μάιο επέδραμαν σε περιοχή της ανατολικής Συρίας άνδρες της Delta Force. Αποτέλεσμα της εν λόγω αμερικανικής καταδρομικής επιχείρησης ήταν ο θάνατος ενός ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους ονόματι Αμπού Σαγιάφ (σ.σ. ασχολείτο με τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις), και η σύλληψη της συζύγου του.

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες από την επιδρομή ήταν πολλές και σημαντικές αναφορικά με τη δομή και τις επικοινωνίες του ΙSIS. Όπως αναφέρει το CNN, αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών επεσήμανε ότι η επιδρομή απέφερε terabytes δεδομένων σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους κ.ά. – μεγαλύτερο όγκο από ό,τι αναμενόταν και ως εκ τούτου εξετάζεται το εάν κάποιες από αυτές τις πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά.

Ωστόσο υπάρχουν και οι λιγότερο «ενθουσιώδεις» Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προειδοποιούν ότι όλες οι πληροφορίες που έχουν προκύψει από την ανάκριση της συζύγου του Αμπού Σαγιάφ πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς και να επιβεβαιωθούν.

Κατά άλλες πληροφορίες, ο Αμπού Σαγιάφ ήταν σε σταθερή και άμεση επικοινωνία με τον ηγέτη της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αλλά δεν ήταν γνωστό πώς γινόταν η επικοινωνία-επαφή. Σύμφωνα, πάντα, με το CNN, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες όπου βρέθηκε ο Μπαγκντάντι, αλλά λόγω… χρονοκαθυστέρησης δεν κατέστη δυνατό η διεξαγωγή αεροπορικών πληγμάτων. Βασικό κόλλημα είναι η έλλειψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο από πράκτορες στο έδαφος, από αεροσκάφη που ίπτανται πάνω από περιοχές ή δορυφόρους, που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβεβαίωση επαρκών πληροφοριών που μπορούν αν οδηγήσουν σε επιδρομές.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Μπαγκντάντι μένει τώρα σε κατοικημένες περιοχές, γνωρίζοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα χτυπήσουν σε ζώνες όπου υπάρχουν φόβοι για απώλειες αμάχων. Επίσης, ο επικεφαλής του ISIS είναι εξαιρετικά προσεκτικός όσον αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων και την ηλεκτρονική παρακολούθηση από πλευράς των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα